We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ieder jaar met kerst halen we weer álles uit de kast om onze geliefden iets bijzonders voor te zetten. Maar heb je wel goed nagedacht over het belangrijkste? De wijn!

Soms koken we met kerst onze beste klassiekers maar ook wagen we ons aan recepten die we nog nooit eerder hebben gekookt. En vaak houden we het niet bij één gang maar maken we ook nog een lekker voor- en nagerecht.

Hier mijn tips voor het kiezen van de perfecte wijn bij jouw kerstgerecht.

Smaakgehalte

Zorg ervoor dat het smaakgehalte van je gerecht en de gekozen wijn in balans zijn. Heeft je gerecht veel smaak, kies dan een wijn met een hoog smaakgehalte. Maak je een gerecht met een subtiele, lichte smaak, kies dan ook voor een subtielere wijn, zodat deze het gerecht niet overstemt.

Mondgevoel

Is het mondgevoel van je gerecht fris en strak, denk bijvoorbeeld aan een gerecht met veel zuur zoals Peruaanse Ceviche, kies dan ook voor een frisse, strakke wijn met genoeg zuren. Bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of Beaujolais.

Maak je een gerecht met een rond en romig mondgevoel, bijvoorbeeld met een dressing op basis van mayonaise of met een romige saus, kies dan ook voor vollere ronde wijn zoals een Chardonnay met houtrijping of een lekkere Primitivo.

Temperatuur

We drinken in Nederland vaak onze witte wijnen te koud en rode wijnen te warm. Frissere witte wijnen drink je bij voorkeur op 7 tot 10 graden en vollere witte wijnen op 10 tot 13 graden.

Haal je witte wijnen dus een half uurtje of een uurtje van tevoren uit de koelkast!

Het tegenovergestelde geldt voor rode wijnen. Deze zetten we vaak op het aanrecht en hebben de verwarming op 21 graden staan. Té warm. Een lichtere rode wijn drink je bij voorkeur op zo’n 13 tot 16 graden en zwaardere, vollere wijnen op ongeveer 18 graden. Zet de rode wijnen dus even in de koelkast voordat je deze serveert.

Bij het eten wil je er in ieder geval voor zorgen dat het contrast tussen de temperatuur van de wijn en je gerecht niet te groot is. Dan botst het sneller en kun je minder genieten van jouw goddelijke combi.

Saus, de ziel van je gerecht

Stem de wijn vooral af op de saus die je serveert bij je gerecht. Dit is vaak de meest bepalende smaak op het bord!