We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is weer bijna oudejaarsavond. Een ideaal excuus om een mooie fles mousserende wijn open te ploppen. Standaard gaan we dan voor champagne, maar ik breek graag een lans voor alternatieve mousserende wijnen die wachten op ontdekking!

Champagne is een zeer bijzonder product door de wijze waarop het geproduceerd wordt, maar wist je dat er veel meer wijnen zijn die op dezelfde manier worden gemaakt? En dat deze vaak een stuk minder kosten?

Wat dacht je van:

1: Crémant de Bourgogne

Je hoort er vaker over, wijnen die net buiten een beroemd gebied liggen en daarom nét geen beroemde naam dragen. Crémant de Bourgogne is hiervan een geweldig voorbeeld!

De wijnen worden hier, vlak bij de Champagnestreek, op dezelfde manier én van dezelfde druiven gemaakt. Vaak kosten deze heerlijke wijnen echter de helft van hun noordelijkere collega’s!

2: Franciacorta

Prosecco is lekker, maar iets minder edel dan Champagne, doordat de belletjes in een grote tank ontstaan in plaats van in de fles. In Italië schittert één wijn echter door dezelfde productiemethode als Champagne, namelijk: Franciacorta.

Een wijn die in Nederland nog veel aan bekendheid moet winnen maar zéker de moeite van het proberen waard is. Absoluut het beste gebied van Italië voor mousserende wijnen! Vraag ernaar bij een wijnspecialist.

3: Cava

Een heerlijke bubbel die de meeste mensen wel kennen. Wist je dat Cava op dezelfde manier wordt geproduceerd als Champagne? Het belangrijkste verschil, naast de herkomst, is dat Cava van lokale druivenrassen wordt gemaakt.

Je zult van Xarel-lo, Parellada en Macabeo misschien nog nooit gehoord hebben maar het zijn de druiven waarvan deze topper wordt gemaakt!

4: MCC (Méthode Cap Classique)

Een rijzende ster! Ondanks dat de eisen aan deze Zuid-Afrikaanse champagnevariant wat minder streng zijn, moeten de wijnen wel altijd worden gemaakt met een tweede vergisting op fles, die voor de belletjes zorgt.

Naast de druivenrassen die je in Champagne vaak aantreft (Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) kom je hier ook mousserende wijnen tegen die worden gemaakt van Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Pinotage.

Meer info

Op UIT072 geeft Wouter jullie maandelijks de leukste wijntips. Dat kunnen wijnweetjes zijn, over dingen die je nooit hebt geweten, of lijstjes met de leukste wijnbars of wijnwinkels in de regio!

Ben je ook gek op wijn? Volg Wouter via UIT072 of via Instagram (@wijnmetwouter).