Elk jaar staat het hoog op onze agenda: de WijnSpijs culinaire wandeling. Een leuke manier om de betere restaurants van je stad te ontdekken in combinatie met een frisse wandeling. Afgelopen zondagmiddag was de WijnSpijs wandeling in Alkmaar en UIT072 was er natuurlijk bij!

Met een gezellig groepje genoten we weer een kleine selectie van de vele leuke restaurantjes die onze mooie stad rijk is. Net als 240 andere deelnemers overigens, net als vorig jaar was de wandeling ruim van tevoren uitverkocht. We laten je graag nog kort meegenieten: in de volgorde van onze route: 6 restaurants, 6 heerlijke hapjes en 6 bijpassende wijntjes.

1. Heeren van Sonoy

Eigenlijk altijd genieten bij de Heeren in het prachtige hof van Sonoy. We starten deze culinaire middag goed met zacht gegaarde kalfswang en gegrild lamsrack, vergezeld door een Argentijnse Shiraz-Malbec. De combinatie en bereiding van deze WijnSpijs is erg fijn en legt de lat op een mooi niveau voor de rest wat nog komen gaat.

Wijn: Shiraz-Malbec, Viva la Vida, Argentinië
Spijs: Kalfswang, lamsrack, roseval aardappel, crème van wortel, saus van Madeira wijn
UIT072 score:
Meer info: lees onze review van de Proefpourri bij Heeren van Sonoy

2. Vito

Op naar de Turfmarkt, onder de nieuwbouw van de Schelphoek. Bij Vito kregen we een heerlijk fris lentegerecht: kabeljauw met citroenrisotto, gegaarde pompoen, en sauzen van biet en Pinot Grigio. Niet toevalligerwijs was de wijn ook van deze laatste soort: een bleke, stro-gele wijn uit Lombardije met een frisse, fruitige geur.

Wijn: Pinot Grigio, Principato, Italië
Spijs: kabeljouw, risotto, pompoen, biet
UIT072 score:

3. Rivers

Volgende stop: Rivers, op strompelafstand van de buurtjes bij Vito. Ook hier vis op het menu, maar toch weer heel anders. Een stevige gebakken filet van zwaardvis met roseval aardappeltjes, geroosterde groene asperge en een vinaigrette van knoflook, citrus en peterselie.

De Sauvignon Blanc is afkomstig uit Victoria’s ‘cool climate’ Kings Valley en de Emillon van de Cookoothama wijngaard in Riverina. Mooie tonen van limoen, papaja, grapefruit en passievrucht komen mooi samen met de citrustonen bij het gerecht.

En nummer 3: zwaardvis, rosevalaardappel, asperge. #wijnspijs #swordfish #asparagus #foodblogger

A post shared by UIT072 ♥ Alkmaar (@uit072) on

Wijn: Sauvignon Blanc Emillon, Cookoothama, Australië
Spijs: Zwaardvis, roseval aardappel, groene asperge, vinaigrette met citrus
UIT072 score:

4. Seasons

Waar we eerder positieve ervaringen hadden bij Seasons, waren de meningen nu verdeeld. Het bedje van zeevruchten en zalm zag er niet erg fotogeniek uit, met een krokant bladerdeeghapje als finishing touch. De smaak wist de moeizame eerste indruk niet goed te maken. De rosé wijn was een blend van Syrah en Grenache uit de Languedoc.

Bladerdeeg en ragout van schaal- en schelpdieren met zalm. #wijnspijs #alkmaar #fruitsdemer

A post shared by UIT072 ♥ Alkmaar (@uit072) on

Wijn: Rosé (Syrah-Grenache), Frankrijk
Spijs: Schaal- en schelpdieren, zalm, bladerdeeg
UIT072 score:
Meer info: lees onze review van Seasons

5. Rue de la Plume

Wauw! Rue de la Plume blijft altijd een zekerheid. Prachtige gerechten en dito smaken. Een heerlijke combinatie van parelhoen, lavas (maggiplant), diverse soorten radijs, Amsterdamse uitjes. Lekker erbij: rozemarijn brood.

De karaktervolle witte wijn kwam uit de Douro vallei in (Noord-)Portugal. Gemaakt van inheemse druiven, mineralig en met veel tonen van citrus.

De perfecte samenwerking tussen Maître-sommelier Madelene  en chef-kok Luella zorgt (zoals we gewend zijn) voor oogstrelende gerechtjes die net zo mooi smaken als ze eruit zien.

Wauw! #wijnspijs #parelhoen #alkmaar #heerlijk

A post shared by UIT072 ♥ Alkmaar (@uit072) on

Wijn: Inheemse druiven (Verdelho, Fernao Pires, Síria), Mimo, Portugal
Spijs: Parelhoen met lavas, radijs, uitjes
UIT072 score:

6. Fellini

Tijd voor het toetje! Een mooie zaak, leuke bediening en gewoon een erg lekker dessert. De cheesecake die volgens een geheim recept gemaakt wordt is een dikke aanrader, helemaal met de Muscat dessertwijn.

Mocht jij deze cheesecake ook een keer bij Fellini geproefd hebben en wél het recept weten of ontdekt hebben, wij zijn erg nieuwsgierig !

En het toetje: #cheesecake. #alkmaar #wijnspijs #dessert

A post shared by UIT072 ♥ Alkmaar (@uit072) on

Wijn: Muscat de Rivesaltes, Frankrijk
Spijs: Cheesecake, vanille-ijs, frambozensaus
UIT072 score:

Conclusie

Absolute aanrader

Wat blijft het ook leuk om op 1 zondagmiddag meerdere restaurantjes aan te kunnen doen! Net als eerder was de WijnSpijs wandeling helemaal uitverkocht. En wederom helemaal terecht.

Net als Alkmaar zijn ook de wandelingen in Haarlem en Amsterdam voor dit jaar al vol. Maar bekijk het overzicht met culinaire wandelingen op WijnSpijs.nl voor alle plekken waar je kunt happen en stappen.

Wij doen volgende keer in elk geval weer mee. En jij?