We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Amusetour Alkmaar 2023: dit werd er gisteren geserveerd

Sfeervol Spaans interieurIberico wangetjesBlaasjeswier op oestersTortellini van wild hert, kastanje crème en cèpes jusOester naar een 17-eeuws receptVitello Tonato

Was je erbij, zondagmiddag? Op de eerste Amusetour van 2023 was het weer genieten van 6 restaurants met 6 verrassende gerechtjes en 6 bijpassende glazen wijn. Wij maakten voor jou een kleine terugblik.

Twee keer per jaar strijkt de Amusetour neer in Alkmaar: voor een wintereditie (gisteren) en een herfsteditie (15 oktober). Op een gezellige route door Alkmaar krijg je bij 6 restaurants een gerechtje met bijpassende wijn.

Afgelopen zondag liepen we met UIT072 alweer voor de 11e keer mee. Net als de 10 vorige Amusetour terugblikken delen we ook nu weer graag onze ervaring met je.

De route vandaag:

VitoNeder ➞ GranadaDe Kleine WaarheidTil38’t Fnidsen

#1 Vito

Oortjes. Zo wordt deze pasta uit Puglia genoemd. Bij Vito combineren ze deze orrecchiette met inktvis, garnaal, ‘Nduja, een pittige smeerbare worst uit Calabrië en stracciatella (de kaas, niet het ijs). Erbij schenken ze een lekkere fruitige blush rose.

Orecchiette - Vito

Een mooie start van de middag en een gerechtje wat zeker in de top 3 eindigt vandaag!

 Amuse: Orecchiette Pasta met Calamari, Scampi, Nduja, Stracciatella en gepofte kappertjes.
 Wijn: I Castelli Pinot Grigio Blush 🇮🇹

#2 Neder

Neder debuteerde vorig jaar in de Amusetour. Ook deze editie is alles weer tot in de puntjes verzorgd! Tafels mooi gedekt, personeel strak in het gelid. Liefst 3 gerechtjes. En als enige restaurant de keuze uit drie gave bijpassende dranken: Parelwijn (uit Nijkerk), een Cider – Graff (uit Groningen) of een huisgemaakte Jun (honingkombucha) van zwarte honing.

De gerechten zijn als altijd bij Neder verrassend en spannend. We starten met een winterse bouillon met Fries-roggebroodmiso. Snel gevolgd door gefrituurd blaasjeswier met oesterbladmayonaise en afgesloten met een gestoomde oester naar een 17-eeuws recept.

Een mooie proeverij van Neder’s huidige Zee & Duin menu in 3 gerechtjes!

Amuse: Gefrituurd blaasjeswier met oesterbladmayonaise | Oester naar een 17-eeuws recept | Winterse bouillon met Fries-roggebroodmiso
Wijn: Aan de Breede Beek Muscaris Parelwijn ‘20 🇳🇱
UIT072 ReviewNeder zet de nieuw-Nederlandse keuken op de kaart

#3 Granada

Na deze Italiaanse en Nederlandse stop, vervolgen we onze Alkmaarse wereldreis in Spanje. Op naar Granada! Door zijn prachtige vetmarmering en de lange garing zijn de Ibérico varkenswangen zacht, smaakvol en sappig.

De Spaanse rode wijn is zacht, dieprood en sappig. Eigenlijk net als de fijne comfort food op het bord voor ons.

 Amuse: Ibérico wangetjes | crème knolselderij | appelcompote | eigen jus | cranberry gel | krokantje aardappel tortilla
 Wijn: Alidis Tinto Joven 🇪🇸
UIT072 ReviewOntdek Granada 2.0: op z’n Spaans

#4 De Kleine Waarheid

De kracht van De Kleine Waarheid ligt vooral in de jarenlange ervaring met vlees. Het familiebedrijf (Spoor) is van oudsher horecavleesleverancier. Vanmiddag komt dat terug in de gebraden kalfsfricandeau (vitello), met toefjes saus van forel.

De echte winnaar is de heerlijk zachte gerookte tonijn die in blokjes erop ligt. Erbij een glas Chardonnay.

 Amuse: Vitello Tonnato
 Wijn: Chardonnay 🇫🇷
UIT072 ReviewGrand café de Kleine Waarheid: verrassend herkenbaar

#5 Til38

Til38 gooit eigenlijk altijd hoge ogen bij de Amusetour en vandaag is geen uitzondering. Een prachtig gerechtje wat net zo lekker smaakt als het oogt: eigengemaakte tortellini van wild hert op zachte kastanje crème, met een jus van cèpes, krokantje van cacao en wat licht pittige cress.

De fruitige, zachte rode huiswijn uit Portugal matcht perfect bij het gerechtje! Vóór de eerste hap al heerlijk, erna nog zachter.

 Amuse: Ravioli van wild, Kastanje crème en cèpes jus
 Wijn: Pé Tinto 🇵🇹
UIT072 ReviewTil38: De moeite waard om te delen

#6 ’t Fnidsen

We sluiten af bij ’t Fnidsen met een bitterbal. Een bitterbal? Jazeker, maar dan wel een culinaire: gevuld met brandade van kabeljauw en kervel, op een crème van pompoen in een friszure saus.

Bitterbal brandade (Fnidsen)

De witte wijn (Côtes de Gascogne) erbij is fris en opwekkend met limoen, perzik, tropisch fruit en een hint van witte peper.

 Amuse: Brandade (kabeljauw- kervel- aardappel)
 Wijn: Lavila Blanc (Côtes de Gascogne) 🇫🇷
UIT072 ReviewWijn Bistro Bar ’t Fnidsen: flexibel tafelen en borrelen

Afsluitend

Prima weer, gezellige mede-amusanten en een afwisselend menu van verschillende restaurants, smaken, stijlen en wijnen. We hebben nu al zin in de volgende editie! 

Deze editie van Amusetour was helemaal uitverkocht. Wil je ook een middag happen en stappen? Wees er dan op tijd bij! Kaarten voor de volgende editie op 15 oktober zijn nu te koop.

Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?

Hier vind je de bezochte restaurants:

Kaart wordt geladen...