We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Grand café de Kleine Waarheid: verrassend herkenbaar

Een beetje verscholen in de binnenstad van Alkmaar, in een straatje (steegje) met de naam Lombardsteeg vind je de Kleine Waarheid. Wij van UIT072 doken naar binnen bij dit grand café om kennis te maken met de klassiekers die prijken op hun menukaart.

Als je de Kleine Waarheid zegt, dan zeg je nostalgie. Naast dat dit etablissement vernoemd is naar de gelijknamige trilogie van Jan Mens uit de jaren zestig (later bewerkt tot televisieserie) hebben zij gerechten die als zeer vertrouwd worden ervaren, denk aan: een garnalencocktail, wienerschnitzel en paardenhaas.

Wij voeren mee langs culinair memory lane en lieten ons verrassen door de hardlopers van de kaart.

Huiselijk genieten

De Kleine Waarheid biedt een ruime keus aan gerechten. Je kunt gaan voor à la carte maar je hebt ook de optie om voor een 5-gangen menu te gaan, bestaande uit: een soepje, gevolgd door een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert en tot slot heb je de keuze uit een kaasplankje of een kopje koffie of thee.

De gerechten van de gangen mag je zelf van de kaart uitkiezen maar wij lieten de invulling over aan het team, we wilden natuurlijk de gerechten proeven waar zij het meest trots op zijn. De zeer vriendelijke serveerster vroeg ons netjes of wij dieetwensen en/of allergieën hadden, waarbij wij aangaven dat dit niet het geval was.

Alleen over de kalfslever op de kaart hadden wij gemengde gevoelens, deze maakten ons echter wel nieuwsgierig maar geen van ons wensten hier een volledige portie van voorgeschoteld te krijgen. Ze stelde voor om hem toch in het menu op te nemen vanwege het succes dat dit gerecht heeft. Natuurlijk konden wij dit niet weigeren, zeker niet gezien het feit dat de Kleine Waarheid een eigen vleesgrossier heeft.

Let’s eat

 

Het spits werd afgebeten met een gegratineerde uiensoep, uiteraard een absolute klassieker die op deze kaart zeker niet had mogen ontbreken. De presentatie is vertrouwd. De soep wordt geserveerd in een, voor menig persoon bekende, leeuwenkop soepkom. Onverwachts is echter dat de soepkom zelf op een miniatuur pallet staat. Het stukje met Old Alkmaar gegratineerd brood in de soep maakt de soep tot een echte oude bekende. De smaak is goed en verwarmend, zoals soep hoort te zijn. 

De dranken kozen wij zelf en waren niet afgestemd op het eten, twee van ons kozen een Zuid Afrikaanse sauvignon blanc en onze fotograaf ging voor een Affligem Blond van de tap.

Entree

De voorgerechten die volgden waren huisgerookte zalm op een gefrituurde wrap met kerriemayonaise en zeewier chips, dungesneden gerookte en gepekelde biefstuk omgevormd tot twee bonbons met daarbij een rundermayonaise en een salade van geitenkaas, rode biet, babymaïs en walnoten. De presentatie van de gerechtjes was verzorgd en de smaakcombinaties waren kloppend. 

Wij dronken hierbij een blush rosé, een Italiaanse pinot grigio die het prima deed als begeleider van deze entrées.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Tussendoor gaven wij onze ogen de kost en lieten onze blikken dwalen door de ruimte waar wij een diversiteit aan decoratie in ons vizier kregen.

Twee replica schilderijen van Vermeer, een verlichte boom die deed denken aan een Japanse kersenbloesem, aan de wand hingen bordjes waar ons koningshuis zich zeer vereerd door zal voelen en als wij opzij keken zagen wij een muur, die grappig genoeg, flink wat diepte aan de ruimte gaf omdat deze de afbeelding van een soort gang van een wijnkelder bevatte.

Wij ervoeren de ruimte als prettig en knus, ook de stoelen waren comfortabel en de tafels waren van een luxe formaat waardoor deze niet snel als overvol zullen worden ervaren.

De hoofdmaaltijd

De tijd die er tussen de gangen zat was prettig, niet te lang en niet te kort, de timing van de hoofdgerechten was daarom perfect voor ons gevoel. Deze gang bestond uit een tournedos met knoflookjus, een gepofte aardappel en wat verse groenten, sliptongen met remouladesaus en spareribs met een donkerbruine stroopmarinade, dit alles werd geserveerd met frites en aardappelsalade.

Maar er was meer, want zoals beloofd verscheen ook de klassieke kalfslever met spek, ui en appel op tafel om van te proeven. Het gerecht dat ons meteen al was opgevallen op de kaart en, ondanks dat het onze smaak niet is, ons intrigeerde. Voor de liefhebber fantastisch, want waar vind je dit nog op het menu?

De tournedos en de sliptongen waren precies zoals je ze verwacht, lekker in de boter gebakken en zacht van smaak. De spareribs waren super mals en vielen zo van het bot af, de marinade was verrukkelijk. Wat ons betreft een echte winnaar om voor terug te komen.

Ook bij deze gerechten kozen wij zelf een glas wijn uit, twee van ons gingen voor een glas Chileense cabernet sauvignon en een van ons sloeg af richting Spanje met een glas tempranillo.

Proost!

Ook wanneer je enkel een glaasje wilt komen drinken ben je bij de Kleine Waarheid meer dan welkom. Een grand café is geen grand café zonder een prominent aanwezige bar, en die hebben ze hier.

Als het jongere zusje van café ‘t Hartje is het ‘genetisch’ bepaald dat deze horecagelegenheid een magneet is voor de gezellige borrelaar. Het ruime assortiment aan bieren, wijnen, whiskies en zelfs bijzondere gin & tonics kan je als gast een hele avond op de kruk houden. 

Toetje toe

Aangekomen bij de vierde gang was het tijd voor de de desserts. Het eerste dessert was een omgekeerde dame blanche waarbij het gebruikelijke vanille-ijs was vervangen door chocolade-ijs en de chocoladesaus moest plaatsmaken voor vanillesaus. De vertrouwde toef slagroom had zijn plek op het bord behouden.

Het tweede dessert was een karameltaartje geserveerd met slagroom en een kletskop. ‘Onze trots!’ staat er zelfs vermeld bij dit dessert op de kaart. Het derde – en ook meest speciale dessert qua presentatie – was de coupe ravage, geserveerd op een blik (zonder stoffer). Het blik was gevuld met o.a. slagroom, brownie, stukjes karameltaart en vanille ijs. De naam was zeker passend en de uitvoering meer dan origineel. Alledrie de desserts waren qua smaak echte guilty pleasures.

Aan alles komt een eind

De vijfde en laatste gang was de gang waarbij je mocht kiezen uit kaas, koffie of thee. Onze buikjes waren goed gevuld dus wij lieten de kaas voor wat het was en sloten af met twee dubbele espresso en een cappuccino. We konden geen boe of bah meer zeggen, zelfs voor de nougat die we erbij kregen hadden we geen ruimte meer.

Na een paar uur tafelen werden wij uiteindelijk vriendelijk uitgezwaaid door de gastvrouw en de kok en rolden wij vervolgens tonnetje rond naar buiten, de straat op, zodat wij onderweg naar huis deze maaltijd en deze avond rustig konden te verteren.

Meer over de Kleine Waarheid

Goed om te weten

  • Het 5-gangen diner kost ma t/m do slechts € 30 en in het weekend € 5 meer
  • Zo nu en dan organiseert de Kleine Waarheid speciale avonden. Op 4 oktober op de agenda: Dries Roelvink
  • Je kunt bij de Kleine Waarheid zowel eten afhalen als laten bezorgen, zelfs voor een catering kun je hier terecht 
  • Opzoek naar een plaats om te overnachten? Ook daar kunnen zij je aan helpen. De boekingen verlopen via Airbnb.

Grand café de Kleine Waarheid

Lombardsteeg 7
1811 LA Alkmaar

Contact

072 512 47 24
kleinewaarheid.nl/

Kaart wordt geladen...