We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

We gaan op whiskyreis! Perfectdram neemt ons mee op avontuur in de wereld van whisky. We proeven, drinken, en krijgen een hoop prachtige whisky verhalen te horen. En dat allemaal op locatie in ons eigen Alkmaar.

Alkmaar Whiskystad

Alkmaar is een whiskystad. We hebben al een waanzinnig mooi whiskyfestival in de grote kerk, 2 vooraanstaande whiskyclubs, een speciaalzaak met één van de mooiste collecties van Nederland en natuurlijk een whisky restaurant met meer flessen dan de wereldrecordhouder. Sinds kort kan je nu ook thuis, op kantoor of op welke locatie dan ook genieten en de verschillende smaken van whisky ontdekken en beleven.

Singles of Blends
Single Malt. Dit is een whisky die in z’n geheel afkomstig is van 1 distilleerderij en gemaakt is van gemout gerst. De Schotse single malts is natuurlijk de bekendste maar er zijn meer landen die deze variant produceren zoals Japan, Taiwan, India, Canada en zelfs Nederland.

Blended. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een mix. Een combinatie van 40% malt whisky (gemout gerst) en 60% en grain whisky (whisky gemaakt van graan). Door de mix zijn deze whisky’s wat zachter. De bekendste blends zijn Jameson, Famous Grouse en natuurlijk Johnny Walker.

Blended Malt. Ook een mix maar dit keer zit er geen grain whisky in maar gaat het om een combinatie van single malts uit 2 of meer distilleerderijen. Een hele leuke blended malt is de Monkey Shoulder.

Single Cask Whisky is een whisky (meestal malt) waarvan de flessen zijn gevuld uit één-en-hetzelfde vat.
Single Grains zijn hetzelfde als een single malts maar dan niet van gemout gerst maar van graan.
Blended Grain is een combi van verschillende single grain whisky’s
Bourbon: Een Amerikaanse whisky gemaakt van mais, over het algemeen veel zoeter dan de graan en malt varianten. Voor Bourbon gelden eigen regels en smaak categorieën. Four Roses is de bekendste.
Tennessee Whisky zou je een Bourbon kunnen noemen maar is dit eigenlijk niet omdat het op een andere manier is gefilterd. Jack Daniels is waarschijnlijk wel bekendste.
Rye Whisky is niet gemaakt van graan, gerst of mais, maar van rogge… Dat kan dus blijkbaar ook.

Leeftijd
Vaak staan er leeftijden op een whisky etiket. Dit is de vermelding van het aantal rijpingsjaren van de jongste whisky in de fles. (ook single malts zijn meestal een combi van verschillende leeftijden aan whisky uit dezelfde distilleerderij) Met andere woorden; in een 12 jaar oude whisky kan een whisky van 20 of 25 jaar (misschien wel 40) oud zitten maar de jongste (en vaak de grootste hoeveelheid) van de whisky is 12 jaar oud.

Om whisky te mogen heten geldt er een minimale rijpingstijd: Alle whisky’s (Schots, Iers, Amerikaans etc,)hebben in eikenhouten vaten gerijpt voor ten minste 3 jaar. Japanse (of Aziatische) whisky’s hebben minimaal 3 jaar op Mizuna eiken vaten gelegen. Bourbon heeft minimaal 2 jaar op verkoolde nieuwe eiken vaten gelegen. 


Alcoholpercentage
Wettelijk heeft een whisky minimaal 40% alcohol maar er zijn genoeg whisky’s die wat steviger in hun percentage zitten. De alcohol geeft een goede indicatie over de kracht van de whisky.

Overigens komen whisky’s niet met 40% alcohol uit het vat. Vaak is het percentage hoger en worden ze een beetje verdund om het percentage op 40% te krijgen en de productie te verhogen. (een whisky met 40% alcohol is gemaakt voor een maximale hoeveelheid flessen).

Cask Strength. Dit zijn whisky’s die dan weer niet zijn verdund. De whisky gaat direct vanuit het vat de fles in. Dit verklaard de vaak vreemde alcoholpercentages op de fles van bijvoorbeeld 53.6% of 58,3%. Bij een Cask Strength kan je zelf een klein druppeltje water toevoegen om de whisky op de voor jou gewenste smaak te krijgen (een druppel! Geen hele plons!).

Perfectdram

Perfectdram is de nieuwste whisky beleving in Alkmaar en bezorgd je een avondje vol whisky, hapjes en mooie verhalen. Tijdens een proeverij die helemaal custom-made is, ontdek je nieuwe smaken, geuren, weetjes en krijg je mooie verhalen geserveerd. Of je nu net kennis maakt met whisky of al een geoefende drinker bent met een uitgesproken smaak, de proeverij wordt helemaal op jou aangepast.

“Als het aankomt op de whiskyproeverij is eigenlijk niks te gek.”

Gertjan en Rob zijn de bedenker en oprichter van Perfectdram. Tijdens hun werk bij de Marine hebben ze lang geleden voor het eerst kennis gemaakt met whisky. Van het eerste glaasje kwam de eerste fles. En van de eerste fles kwam het eerste vat. Er werden whiskyreizen gemaakt en komen iedere 6 weken met hun eigen whisky club samen om de mooiste verhalen en whisky’s uit te wisselen. Beide heren hebben een enorme hoeveelheid kennis, passie en heel veel mooie whisky verhalen. Tijd om dit allemaal te delen vonden ze en zo is Perfectdram geboren.

“Als het aankomt op de whiskyproeverij is eigenlijk niks te gek. Zolang jij als proever maar de ervaring krijgt die je zou willen, kan alles” zegt Gertjan. “We bieden avondjes aan met 5 makkelijk te drinken ‘instap’ whisky’s voor € 15 p.p. Maar ook een ervaring met 7 of 8 whisky’s uit het topsegment, waarbij je afsluit met de meest geturfde whisky ter wereld (€ 36 p.p). We kunnen simpel hapjes regelen en we arrangeren met hetzelfde gemak een hele barbecue voor je. Kortom, het is jullie whiskyavond”.

Samen met Gertjan mocht UIT072 op een whiskyavontuur langs kleine distilleerderijen, grote whisky-pretparken, ruige schotse eilanden en we komen zelfs een beetje op de Caraïben. Aan boord van ons avontuur hebben we een echte whiskyliefhebber, een kenner en een whiskymaagd. De route die Gertjan voor ons heeft uitgestippeld heeft voor ons allemaal iets in petto. We zijn benieuwd!

Tullamore Dew Caribbean Rum Cake Finish.

We beginnen in Ierland een vriendelijke start en een perfecte whiskey om mee te beginnen. Een whiskey en geen whisky dus. Dat is al gelijk het eerste verschil met de flessen uit Schotland. Ieren en Amerikanen schrijven whiskey namelijk met een -ey op het einde. Dit hebben de Ieren gedaan om de kwalitatief betere whiskey’s te onderscheiden van de (volgens hun) matige Schotse borrel.

Wat nog meer een groot verschil is tussen de Ierse whiskey en de schotse whisky is de wijze van distilleren. Doordat de Ierse overheid belasting ging heffen op mout en niet op (ongemout) gerst, gebruiken Ieren gemout en ongemout gerst in hun whiskey’s. Hierdoor moeten ze het ongemoute gerst wel 3 keer distilleren in plaats van de 2 keer zoals in Schotland. Het gevolg is dat Ierse whiskey een volle maar zachtere smaak hebben

De Tullemore Dew die wij proeven is in dat opzicht een echte Ier. Heel erg zacht en vol van smaak. Deze whiskey is geëindigd in XO rum vaten en is een eerbetoon aan de Ierse migranten die in de 17e eeuw in het Caribisch gebied hebben geholpen met de ontwikkeling van rum zoals we dat nu kennen. De smaak van tropisch fruit en warme kruiden komt ook helemaal terug in deze fijne starter van de avond.

uit072 whisky macallan

The Macallan 12 year Triple Cask

We gaan verder met The Macallan. Een bekende naam voor een hoop mensen ook die weinig affiniteit hebben met whisky. The Macallan is namelijk hèt huismerk van James Bond. Het merk heeft een bepaalde magie in whiskyland. De één verafschuwt het merk om haar commerciële en innovatieve houding, maar aan de andere kant leveren bijzondere of oude Macallans belachelijk veel geld op. Voorop staat dat ze bij Macallan altijd op zoek zijn naar iets nieuws of verrassends maar nog steeds in staat zijn om een top whisky te produceren. Gertjan vertelt verhalen over zijn bezoek aan de distilleerderij van Macallan, een soort whisky pretpark, waarbij het visitors center voor een groot gedeelte onder de grond is gebouwd.

Wij  mogen proeven en ruiken aan een 12 jaar oude Macallan triple cask matured. We ruiken een melige whisky, geuren van heel veel gerst. Als we door snuffelen, ruiken we meloen, chocolade en wat citrus. Maar wat overheerst is de geur van gerst. Dat is niet zo gek, vertelt Gertjan, dit is de geur van de ‘spirit’. De spirit is dat wat overblijft na het distillaat en wat uiteindelijk in het vat terecht komt, dit vat (of deze vaten in dit geval) geeft vervolgens de smaak.

De smaak van de Macallan is iets scherper dan onze Ierse vriend maar verder heel zacht. Doordat de whisky op 3 verschillende eiken vaten heeft gelegen, is de smaak ook een beetje moeilijk te definiëren. Met smaken van fruit en eikenhout is deze Macallan wel een echt allemansvriend.

Glengoyne 10 Years Single Malt

Gertjan neemt ons mee naar een afgelegen plek in een vallei op de rand van de Highlands en de Lowlands in Schotland. Dit is een plek waar vroeger de belasting-inners van de koning niet kwamen. Groene heuvels en bossen waar uiteindelijk in 1833 de Glengoyne distilleerderij in de vallei der ganzen ‘Valley of the goose’ werd neergezet. De whisky van Glengoyne zijn heel specifiek en het merk blijft al jaren trouw aan hun huisstijl. Zo trouw zelfs dat Glengoyne zelf hun benodigde sherryvaten produceert. Het eikenhout wordt in Noord Spanje geselecteerd door de distilleerderij zelf, van dat hout laten ze vaten maken en deze vullen ze met sherry. Na 3 jaar gaat de sherry eruit en worden de vaten naar Schotland gebracht. Op deze manier heeft Glengoyne altijd dezelfde kwaliteit vaten voor zijn whisky.

Onze Glengoyne is 10 jaar oud en ruikt in het begin wat naar een zoete notenmix. Later ruiken we ook karamel en fruit. Het is een typische Highland whisky, een tikkie droger dan de Macallan die we hiervoor dronken maar met veel body en het laat een bijna olieachtige gevoel achter op je lippen zoals dat ook wel eens gebeurt bij een chardonnay. Dit is volgens Gertjan de whisky die hij serveert bij een goede barbecue. Is ie lekker? Zeker! Zo lekker zelfs dat onze fotograaf vergeet een foto te maken.

Talisker Port Ruighe

Dat de smaak van whisky voor een deel te maken heeft met het verhaal van de whisky bewijst Talisker. Een whisky gemaakt door de zee, zoals ze het bij Talisker zelf zeggen. Tussen Ierland en Schotland liggen een behoorlijk aantal eilanden, de Hebriden. Het weer is er vaak guur, de wegen zijn slecht, de natuur even mooi als dramatisch en de zee is overal. Het grootste eilandje van de Hebriden is het eiland Skye en Talisker is de enige distilleerderij op het eiland. Lang geleden vonden 2 broers het een goed idee om een whisky te stoken in hun boerderij. En of het een goed idee was! De distilleerderij staat nog steeds op dezelfde plek en de whisky kenmerken zich door een zilte zee geur.

Onze Talisker Port Ruighe is ook weer een ode aan zeevaarders. Dit keer de Schotse die over de ruige zeeën handel dreven in Port. Port Ruighe is tevens de hoofdstad en grootste haven op het eiland Skye. Daarom ook is deze whisky na een Europees en Amerikaans eiken vat gefinished op Ruby port vaten. Hier komt ook de specifieke smaak en kleur van deze Talisker vandaan. Het kleine beetje sinaasappel dat we proeven, heft de zoetigheid van de port op en uiteindelijk komen we een aangenaam rokerig randje tegen wat typisch is voor whisky van de Schotse eilanden. De kleur is mooi diep bruin-rood en de whisky is bijna een heel klein beetje stroperig. Deze whisky is gelijk een stukje stoerder dan de voorganger en onze whisky-liefhebber is spontaan verliefd geworden op deze fles!

Caol Ila 18 years

Onze laatste voor de avond, we sluiten af met een absolute top whisky! En daarvoor gaan we naar Islay. Net als het eiland Skye is Islay ook een eiland in de Hebriden maar ligt nog meer afgelegen. Gertjan verteld ons dat het eiland één weg heeft vol gaten, schapen en een verdwaalde geit. Af en toe kom je wat stukken land tegen waar turf wordt gewonnen. Dit verraadt gelijk al wat voor soort whisky er hier wordt gemaakt. Islay is het walhalla van de rokerige whisky. En ondanks dat Islay amper bewoond is, had het 8 distilleerderijen en met de komst van Ardnahoe distillery zelfs 9! Samen zijn ze goed voor ruim 15 miljoen liter whisky per jaar, allemaal met hun eigen Islay handtekening, allemaal met hun eigen karakter en allemaal even lekker.

We mogen proeven van de Caol Ila 18 jaar oud. Dit is een whisky die bekend staat om z’n mooie balans tussen zoete smaken, turf en rook. Dit zijn ook geuren die binnen komen maar slaan je niet van je stoel zoals andere Islay whisky dat wel soms kunnen. De smaak van de Caol Ila is vol en rond, de legende zegt dat je een slok net zolang in je mond moet houden als de whisky oud is. Dat doen we dan maar en na 18 lange tellen halen we inderdaad de smaken van honing en ook wat houtskool terug. Dit is inderdaad een waanzinnig afsluiting van de proeverij. Hoewel afsluiter? We willen nog wel een klein glaasje..

Slàinte

Met de nasmaak van whisky en een ontzettend voldaan gevoel sluiten we de avond af. We hebben een proeverij gehad waarbij we bijna alle basis smaken van whisky hebben kunnen ervaren. De verhalen van Gertjan over zijn eigen (whisky)reizen en de weetjes over de gebieden en distilleerderijen blijven nog lang hangen. Onze whisky-maagd is in één avond liefhebber geworden, onze whiskyliefhebber is expert, en onze ‘expert’ is gewoon heel erg gelukkig (en een beetje aangeschoten).

Wij hebben ons volgende UIT072 teamuitje al bijna geboekt.

Meer over Perfectdram

Leuk om te weten

  • Bij Perfectdram kun je ook workshops volgen zoals een workshop whisky blenden.
  • Beleggen in whisky of denk je na over het kopen van een vat? Laat je adviseren door Gertjan en Rob.
  • Op de Instagram pagina van Perfectdram kom je bijzondere flessen tegen.

Perfectdram

info@perfectdram.nl
+31 6 346 874 88
perfectdram.nl

Disclaimer

We kregen deze whiskyreis aangeboden door Perfectdram. Op geen enkele wijze is de inhoud van dit bericht daardoor beïnvloed. Dit bericht is (net als alle berichten op UIT072.nl) met de grootst mogelijke zorg en objectiviteit samengesteld. Meer weten, of wil je ons ook uitnodigen? Neem contact op.