We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

UIT072 wordt gemaakt voor Alkmaarders, door Alkmaarders. We schrijven over het leukste van Alkmaar: de beste hotspots en de niet te missen evenementen. Vanaf vandaag breiden we weer wat uit, met Alkmaers Bodem: een nieuwe rubriek die interessante Alkmaarders belicht. Onze nieuwe muziekredacteur Steef bijt de spits af met Gerhardt, aan de vooravond van de première van zijn theatershow en de release van zijn nieuwe album.

Gerhardt: bizarre situaties en mooie momenten

Verscholen onder een gleufhoed en gekleed als een typische jaren 50 filmster, komt hij precies op de afgesproken tijd aanschuiven. Nadat hij een sigaret heeft opgestoken, wordt er een whisky besteld. Het begin van een zeer interessante avond waarbij het gesprek van de ene anekdote overging in de ander. Bizarre situaties en mooie momenten uit het leven van een veelzijdig artiest/muzikant, Gerhardt.

Opgegroeid in een Achterhoekse boerenfamilie, waar het volgens de traditie al vanaf de 15e eeuw gebruikelijk is dat het bedrijf van vader op zoon doorgegeven wordt, koos Gerhardt voor een ‘reizend en muzikaal’ bestaan. Hij is via Aalten, Arnhem, Enschede en Finland uiteindelijk tien jaar geleden neergestreken in Alkmaar. Het kan ook acht of twaalf jaar geleden zijn, want wanneer precies weet Gerhardt niet meer.

Wat hij nog wel weet is dat hij in zijn zoektocht naar een huis in Alkmaar, al lopend over de Achterdam, ineens een bord zag “Kamers te huur”. Hij twijfelde geen moment en belde het 06-nummer. Zoals jullie zelf al kunnen bedenken, kon deze man Gerhardt helaas niet helpen. Uiteindelijk heeft hij een heerlijke plek in de stad gevonden en voelt zich hier prima thuis.

Gerhardt op bankje in Alkmaar

Gerhardt met zijn kenmerkende gleufhoed (foto: Frits de Beer)

Vanaf welk moment wist je dat je muzikant wilde worden?

“Geen idee”, is het eerste wat Gerhardt lachend zegt. “Het liep gewoon zo. Mijn vader speelde tuba en ik zat al twaalf jaar in een drumband. Tijdens mijn toelating op het conservatorium kwam ik erachter dat ik het gefreubel op een drumstel eigenlijk helemaal niks vond. Veel te eentonig. Ik pakte mijn tas en liep het gebouw uit. Ineens lag daar vijftig gulden op straat en het eerste wat ik deed was een pakje hash en een vette LP van Jimi Hendrix kopen. Half stoned bedacht ik dat gitaar spelen misschien toch wel een beter plan was.”

“Dagelijks vraag ik mij af of mensen wel op mijn muziek zitten te wachten, maar tegen beter weten in blijf ik de muziek maken die het dichtst bij mij staat.”

Al pielend achter het internet in de bibliotheek van Emmen leerde Gerhardt zichzelf gitaar spelen. Na het luisteren van “Too Much Love Will Kill You” van Queen, dacht hij dat zingen ook wel tot de mogelijkheden hoorde en ging hier keihard mee aan de slag.

“Dagelijks vraag ik mij af of mensen wel op mijn muziek zitten te wachten, maar tegen beter weten in blijf ik de muziek maken die het dichtst bij mij staat. Ik wil dingen maken die er nog niet zijn, want hier haal ik het meeste plezier uit.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat zijn meerdere momenten, maar wat mij nu als eerst te binnen schiet is dit jaar met Piano Day. Pianist en componist Lavalu bedacht dat het heel erg gaaf zou zijn als we een illegaal concert zouden organiseren in de Arnhemse concertzaal Musis Sacrum. Hier staat een prachtige Steinway vleugel en het is gewoon één van de mooiste zalen van Nederland. Ze bracht wat bevriende muzikanten samen, waaronder mij. We hadden de programmeur overgehaald en een selecte groep van honderd gasten kwam via de achterdeur naar binnen. Echt een geweldige avond!”

Daarnaast is Gerhardt ook erg trots op het feit dat hij in een overvolle Kleine Komedie heeft gestaan met Freek de Jonge, maar kan hij ook erg trots zijn op een bos bloemen die al anderhalve week prachtig in bloei staat.

Wat vind je de mooiste plek in Alkmaar?

“Met een rookworst van de Hema in mijn hand al leunend tegen de muur naar mensen kijken, daar word ik echt gelukkig van. Maar ook van mijn vaste rondje langs Pop-Eye en tweedehands platenzaak GoodTimes op de Wageweg kan ik eindeloos genieten.” Als Gerhardt maar heerlijk anoniem door de stad kan slenteren om andere mensen te kunnen observeren. “Hier haal ik de meeste inspiratie uit. Ik kan hele levens bedenken bij de blikken van mensen.”

Gerhardt op brug in Alkmaar

Observeren en overdenken (foto: Frits de Beer)

Wat was je meest gênante moment in Alkmaar?

Gerhardt begint hard te lachen. “Dit was toch wel dat ik alle planten in de tuin van de buren heb doodgeplast en mijn eigen rugzak heb vol gekotst” Doorvragend naar het verhaal achter dit gênante moment, vertelt Gerhardt dat hij jaren lang erg goed bevriend is geweest met couturier Frans Molenaar. Avonden konden ze samen genieten van heerlijke wijnen, luisteren naar muziek en vooral veel praten over het leven en natuurlijk over de mooie pakken die Frans heeft ontworpen.

Dit gênante moment was de afsluiting van weer zo’n bijzondere avond waarbij Frans regelmatig zei: “zo’n lelijke boer en de modekoning van de lage landen, ongelooflijk dat wij het zo goed met elkaar kunnen vinden”.

Met welke muzikale projecten houd je je allemaal bezig?

Gerhardt: What Lovers Do

Gerhardt’s nieuwe album is vanaf vandaag te koop

Zoals je van een muzikale duizendpoot kan verwachten, houdt Gerhardt zich bezig met meerdere dingen tegelijk. “Ik heb een aantal projecten waar ik als producer bij betrokken ben. Daarnaast vorm ik met Lavula het duo 1st of June. Hiermee maken we muziek waar je in weg kan kruipen. Donker, onderhuids en roerend. Daarnaast ben ik als schrijver en uitvoerende al jaren onderweg met de band Beans & Fatback.”

Zijn meest recente project en misschien ook wel het project waar je Gerhardt in zijn puurste vorm kan zien, is de theatervoorstelling “What Lovers Do” (14 december in De Vest, red.). Met Peter Faber als tegenspeler neemt Gerhardt je mee naar een eerbetoon aan de mysterieuze afstand tussen geliefden uit de jaren 50. Een kritische blik op de huidige tijd en een lofzang op de liefde.

“Ik heb hier drie jaar naartoe gewerkt. Op zoek naar stilte en aandacht. Wat ik zelf maak heeft een omgeving nodig die niet alleen gebaseerd is op entertainment. Je wil meegenomen worden in een soort avontuur en een verhaal. Dat hoop ik met mijn theatershow bereikt te hebben.”

“Beetje stoken, beetje duwen, beetje masseren.”

“Ik vind het prettig om dingen te voelen en daarnaar te handelen. Dan hou ik het veel dichter bij huis. In een fijne ambiance mooie dingen maken en iets teweeg brengen. Beetje stoken, beetje duwen, beetje masseren… Niet alleen maar consumeren. Dat is wat ik wil.”

De clip bij de nieuwe single: opgenomen in de oude V&D in Alkmaar en gefilmd door Frits de Beer

De avond liep langzaam over in de nacht, maar de verhalen bleven boeien. Ben je zelf benieuwd geworden naar wat Gerhardt’s mooie creaties teweeg brengen? Je kan hem dit seizoen door het hele land tegenkomen in de theaters (check de speeldata) en zijn album is per vandaag te koop.

Meer over Gerhardt

Waar kun je Gerhardt zien en horen?

Blijf op de hoogte

Website
Facebook
Instagram
Spotify