We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sinds mei 2016 staat het IJkgebouw als een huis in Alkmaar en is het prachtige pand een gevestigde naam in de Alkmaarse horeca. Tijd om eens met eigenaren Ramona en Marcel te babbelen!

Inside IJkgebouw: de eigenaren

Marcel Hansen (51) wist altijd al dat hij in de horeca wilde en heeft de middelbare hotelschool gedaan in Den Haag. Hij opende zijn eerste restaurant in Amsterdam op zijn 23e. Daarna volgde De Klok in Egmond, Anno Nu in Egmond en Zilte Zoen in Egmond aan Zee, Bergen aan Zee en Schoorl (de laatste drie samen met compagnon Marcel Kroef).

Ramona Nijssen (39) heeft tot haar 23e altijd in de horeca gewerkt, is daarna bij Deloitte terechtgekomen en begon in 2006 haar eigen bedrijf Nijssen Horecapartner, waarbij ze de boekhouding verzorgde voor diverse horecabedrijven in Noord-Holland. In 2011 kregen Marcel en Ramona een relatie, waarna ze in 2012 een bed&breakfast begonnen in een voormalig koetshuis (B&B Koetshuis34 in Schoorl) met vijf kamers. Daarna openden ze Restaurant Van Dis in Hoogkarspel in april 2015 en vervolgens IJkgebouw in mei 2016.

Marcel is een horecaman in hart en nieren, volgt alle horeca-gerelateerde zaken op de voet, is actief bij Koninklijk Horeca Nederland, vinoloog en doet de frontoffice in de zaken. Marcel is de man van de food&beverage, logistiek en het begeleiden en opleiden van de werknemers  Operationeel is hij zeer actief en betrokken. Ramona doet voornamelijk de backoffice, sales en marketing en personeelszaken,  daarbij verzorgt zij de inrichting en styling in de zaken en is ze zeer actief aan de organisatorische kant. Of zoals ze zelf zeggen:

Eigenlijk bestaat ons leven echt wel uit horeca en vinden we alles interessant wat daarbij te maken heeft.

Waarom viel de keuze op het IJKgebouw?

We zijn destijds benaderd door John Steenbeek (samen met Erik Vasbinder eigenaar van het pand), maar waren toen druk met een ander project en hebben het zodoende afgehouden. Toen we weer ruimte hadden voor nieuwe uitdagingen, hebben we John opnieuw gesproken. Er volgde een rondleiding door het vervallen gebouw en waren we echt op slag verliefd. We konden niet geloven dat zo’n mooi gebouw met zoveel potentie, historie en op zo’n mooie locatie nog vrij was! Onmiddellijk zagen we er direct een geweldig restaurant in, hoewel er nog veel aan moest gebeuren.

IJkgebouw Alkmaar (bar)

Bar met uitzicht op het kanaal

IJkgebouw Alkmaar (binnen)

Ruim, licht interieur

We konden niet geloven dat zo’n mooi gebouw met zoveel potentie, historie en op zo’n mooie locatie nog vrij was!

Wat maakt het IJkgebouw zo onderscheidend?

We denken dat het IJkgebouw onderscheidend is vanwege de ligging in het park. Midden tussen het groen en aan het water, maar tegelijkertijd op korte loopafstand van het centrum van Alkmaar. Zoals gezegd is het gebouw uniek in z’n soort en met de aangebouwde kas erbij, is het een restaurant geworden zoals je deze qua sfeer nog niet in Alkmaar kon vinden. Daarbij komt, en wat ons betreft, misschien wel het allerbelangrijkste, dat wij de ambitie en intentie hebben ook op culinair gebied onderscheidend te zijn, zonder dat het hoogdrempelig wordt. Onze chefs en hun brigade zijn fantastische vakmensen die constante verse kwaliteit voor ogen hebben en we hopen dan ook dat Alkmaar en omgeving dit blijft en nog meer gaat waarderen.

Mooie producten van uitstekende kwaliteit zijn wat ons betreft de basis voor ’t IJkgebouw en daar zetten we ons, samen met ons geweldige team, dan ook elke dag voor in.

Wat hebben jullie in de toekomst voor ons in petto?

We hopen veel gasten te mogen blijven ontvangen en culinair te mogen verwennen met smaakvolle gerechten en mooie wijnen, voor zowel lunch, diner als borrel of vergadering. Iedere gelegenheid is eigenlijk geschikt!

Verder zijn we druk bezig met het organiseren van mooie evenementen, zoals wijn&spijs-avonden, whiskey-avonden, modeshows met lunch, diners met sterrenkoks (culinaire eindbaas Ron Blaauw bijvoorbeeld al in de keuken gestaan, red.) heeft , livemuziek of dj’s, noem maar op! Het pand biedt gewoon zoveel mogelijkheden, we zijn nog lang niet klaar met de ontwikkeling en het uitbouwen hiervan.

IJkgebouw Alkmaar (voorkant)

Als laatste, wat zijn jullie favoriete hotspots in Alkmaar?

Rue de la Plume en Echt vinden wij mooie horecazaken, daar komen we zelf ontzettend graag.

Praktische info

Leuk om te weten

  • IJkgebouw serveert all day breakfast van 09.00 tot 16.00 uur
  • Maar liefst 16 flessen wijn staan open op fles. Perfect om een bijpassend glas bij je gerecht te bestellen.
  • Betalen doe je bij het IJkgebouw met pin of creditcard (geen cash dus)

Restaurant IJkgebouw

Alckmariapad 2
Victoriepark
1811 MH Alkmaar

072 582 6036
Facebook
ijkgebouw.nl

Openingstijden

Di t/m zo: 9.00 uur – 24.00 uur
All day breakfast: 9.00 uur – 16.00 uur
Diner: vanaf 17.30 uur

Volg UIT072 ook op Facebook en Instagram. Heb je tips voor leuke hotspots? Mail: tip@uit072.nl.

Wist je dat UIT072 al sinds 2013 de leukste agenda bijhoudt? Met alleen de beste todo’s in Alkmaar en omstreken.