We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vincent Melgers  Noukka Signe    Niels Goedel

UPDATE: Onderstaande review is uit 2016. Italica Ristobar bestaat niet meer. Na een kort avontuur van De Twee Vrienden zit op deze locatie sinds begin 2024 Polonio Bar&Bistro.

Op een mooie avond hebben we ons laten onderdompelen in de smaak van Bella Italia. In een echt familierestaurant hebben we de sterren van de hemel gegeten begeleid met de fijnste wijnen en de avond afgemaakt met één van de vele soorten grappa. In Italië? Nee, gewoon in Alkmaar, bij het Italiaanse familierestaurant Italica Ristobar.

Écht Italiaans

Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door gastheer en wijnkenner Roberto. In dit familierestaurant heeft iedereen zijn eigen functie. Zo staat moeder Luciana doorgaans achter de mooie bar en zwaait vader Daniele in de keuken met de scepter. En dat is allemaal geweldig op elkaar ingespeeld.

Italica Ristobar - servet

Roberto brengt ons naar een mooi gedekte ronde tafel bij het raam, alwaar hij ons een heerlijke prosecco schenkt. Niet lang daarna volgt de amuse, Polpette, een Italiaanse gehaktbal in een kruidige tomatensaus. Voor onze vegetarische Noukka is er een bruschetta met basilicum, tomaat en knoflook.

Italica Ristobar - hert en burrata

Het voorgerecht: hert met burrata. Het vlees is heerlijk mals, en die kaas! Burrata kaas heeft een bijzondere textuur die er voor een heerlijk zachte smaakbeleving zorgt. Dat was de eerste keer dat ik het at, en ik verwachtte dat het een beetje op mozzarella zou lijken qua smaak en textuur. Dat was dus niet zo! De wijn die hierbij drinken is een heerlijke rosé.

Wat is burrata?
Burrata is een Italiaanse verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De buitenkant is gemaakt van mozzarella en de binnenkant is een combinatie van mozzarella en room, waardoor de kaas een zeer romige en zachte smaak krijgt.

Voor de vega chick was er een heerlijk soepje met venkel en bleekselderij met een frisse witte wijn. Wijnkenner Roberto verdient hier alvast een eervolle vermelding. Ten eerste omdat hij de hele avond de lekkerste wijnen schenkt, ten tweede omdat hij de wijn op zo’n enthousiaste en kundige wijze weet te brengen. Dat maakt het allemaal een stuk leuker.

“We zijn in Puglia, in de hak van de laars.”

En dan volgt er een leuk verhaal over de wijn waardoor je je echt in Italië waant. Althans, wij wel.

Als volgende gang nemen we wat verschillende dingen. Ondergetekende laat zich verwennen met een ravioli met boter en salie. Het leuke aan de open keuken is dat er af en toe wat geuren je kant op komen, in mijn geval kon ik mijn gerecht al ruiken voordat het op tafel stond. En het ruikt net zo lekker als dat het smaakt!

Italica Ristobar - keukenbrigade

Noukka heeft een heerlijke risotto waar we flink wat lepeltjes van stelen. De reden mag zich laten raden. Niels de Ravioli di pesce con crema di astice, voor de afwisseling. En als leuk detail, de gerechten worden bezorgd terwijl ze bedekt zijn onder een cloche.

De avond is nog redelijk jong, maar we zijn er wel al over uit dat je bij Italica steengoed kan het, en dat het niet zomaar een ‘Italiaan’ is. Dit is de echte, authentieke keuken waar zoveel mogelijk wordt gewerkt met biologische streekproducten. De kaart wisselt regelmatig, omdat chef Daniele altijd op zoek is naar mooie nieuwe smaakcombinaties.

Italica Ristobar - in de keuken

De hoofdgerechten komen op tafel. Kalf, met pancetta en tallegio kaas. Talking ‘bout mooie smaakcombinaties. Verdorie wat lekker. De wijn maakt het helemaal af: een mooie sappige rode, wederom uit Puglia.

Italica Ristobar - ossenhaas
Italica Ristobar - tarbot

Onze vega chick gaat voor de tarbot, die vakkundig door de ober van zijn graten wordt ontleed. De tarbot is gemarineerd in melk, citroen en peterselie. Noukka zegt niets tijdens het eten, dat betekent altijd dat het zeer goed smaakt.

En verder heeft opperhoofd Niels een mooi stuk ossenhaas, met een stevige rode wijn erbij uit de omgeving van de Vesuvius.

Uiteraard nemen we als dessert wellicht het lekkerste dessert uit Italië (okay, tiramisu is misschien écht het lekkerste dessert uit Italië): de scroppino! Wie houdt er nou niet van? En, hier is geen woord van gelogen… Italica heeft echt de beste scroppino die we ooit hebben gedronken.

Italica Ristobar - grappa

We sluiten de avond af met een goede espresso en een glas grappa. Grappa is een drank die wordt gemaakt van het restproduct qua druiven et cetera wat er overblijft na het produceren van wijn. Vroeger was het een beetje the poor man’s wine, tegenwoordig is het prima te drinken. Het was even kiezen uit de bijna veertig soorten, maar we werden goed bijgestaan door de bediening!

Het moge duidelijk zijn dat we enthousiast zijn. En dat is meer dan terecht. Wil je echt een keer de Italiaanse beleving ervaren/voelen/proeven, ga dan eten bij dit authentieke familierestaurant. Trek er gerust de hele avond voor uit, zodat je aan het einde van de avond voldaan, vol maar vooral gelukkig de deur uitloopt.

Meer over Italica

Leuk om te weten

  • Italica heeft ook een webshop waar je de wijnen kunt kopen.
  • Als afsluiter kan je bij Italica zuccherini nemen. Suikerklontjes die gemarineerd zijn in verschillende smaken, met één gemene deler: alcohol!

Italica Ristobar

Laat 117
1811 ED Alkmaar

072-5113135
Facebook
italicaristobar.nl

Openingstijden

Ma gesloten
Di – zo 18.00 uur – 22.00 uur

Kaart wordt geladen...