We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ozan    Noukka    Niels

Ernest Hemingway was een enorme eindbaas. Befaamd schrijver en journalist, maar ook avonturier, sportvisser en jager. Als er dan een restaurant wordt geopend dat zijn naam draagt, moeten we natuurlijk zelf op avontuur. Lees onze ervaringen bij deze mooie stek, met de prachtige creaties van chef-kok Jeroen Klepper en zijn team. En laat je overtuigen om zelf ook op avontuur te gaan.

Hemingways: een culinair avontuur

Op een zomerdag die per ongeluk in de lente terecht was gekomen trokken we eropuit, op een nieuw culinair avontuur. We lieten Alkmaar achter ons en fietsten voor we het wisten door de duinen van Bergen. De zon maakte ongehaast zijn aftrede en brak in duizenden stralen door de  naaldbomen die het fietspad naar de kust hadden geparfumeerd met de geur van dennenappels. Met de bries in het haar rolden  we de laatste duin af en kwamen aan waar we zijn moesten: Hemingway’s.

In de verte tekenden zich de silhouetten af van kitesurfers terwijl wij de trap afliepen naar dit restaurant dat pas zeven weken geleden haar deuren had geopend. Bij binnenkomst werden we ontvangen door chef-kok Jeroen Klepper en toen overgeleverd aan de gastvrijheid van onze gastheer van de avond: Bart.

Hemingway’s Beach Restaurant

“My big fish must be somewhere.” ― Ernest Hemingway, The Old Man and the Sea

Het eerste wat mij opvalt is de levensgrote marlijn die boven de bar aan het plafond hangt, een referentie naar “’The Old Man and the Sea” van schrijver Ernest Miller Hemingway, naar wie het restaurant is vernoemd.

Harpoen @ Hemingway’s Beach Restaurant

“A man can be destroyed but not defeated.” ― Ernest Hemingway

Hemingway’s Beach Restaurant

“Never sit at a table when you can stand at the bar.” ― Ernest Hemingway

De kleuren van zand, strand en een pinky rose

Hemingway’s Beach Restaurant

“I drink to make other people more interesting.” ― Ernest Hemingway

De inrichting draagt zand/strandkleuren en de muren vertellen je een verhaal van de zee middels zwart/wit foto’s, vissenkoppen die naar binnen gluren en een echte oude vissersharpoen. Verder wordt de inmiddels bijna verdwenen zon afgelost door een knusse openhaard die vanaf het midden van het restaurant zijn steentje zeker bijdraagt aan de sfeer.

Terwijl we nog de eerste impulsen met elkaar delen komt Bart aan onze tafel met een Pinky Rose om de avond te beginnen. Een huisgemaakte limonade van vers geknepen fruit en cava, gegarneerd met een wit onrijp aardbeitje, kleine roze bloemetjes en een takje rozemarijn welke fungeert als lepel en die al roerend de smaakbeleving compleet maakt met zijn kruidige aroma.

Daarop komt het zelfgebakken brood naar onze tafel met olijfjes, huisgemaakte allioli en groene pesto met wakame en pinda’s. De allioli is niets op aan te merken maar de pesto is naar een totaal nieuw niveau getild met de gedurfde toevoeging van wakame en de boodschap was helder; Jeroen ontkent niet dat hij op het strand kookt, integendeel, de ontmoeting tussen land en zee is zijn vaarwater en dit zou ons vanavond nog vele malen duidelijk worden gemaakt.

 

Appetizers @ Hemingway’s Beach Restaurant

“We ate well and cheaply and drank well and cheaply and slept well and warm together and loved each other.” ― Ernest Hemingway, A Moveable Feast

De volgende gang waren oesters. Geserveerd op kelp verschenen deze ten tonele. De één met champagnevinaigrette en granaatappel en weer een bloemetje en de ander onder een dekentje van schuim, onttrokken aan het biertje IJwit van Brouwerij ’t IJ, beiden gegarneerd met fijne verse bieslook. Het palet wordt met een knal op scherp gezet als ik de eerste oester achterover sla.

Hemingway’s Beach Restaurant

“As I ate the oysters with their strong taste of the sea and their faint metallic taste that the cold white wine washed away, leaving only the sea taste and the succulent texture, and as I drank their cold liquid from each shell and washed it down with the crisp taste of the wine, I lost the empty feeling and began to be happy and to make plans.” ― Ernest Hemingway, A Moveable Feast

De lichtzure champagnevinaigrette die overgaat in het zoet van de granaatappel en dat allemaal terwijl het verse zilte van de oester je automatisch naar de zee doet staren. Hierop de ietwat stevigere structuur en smaak van het bierschuim dat ook het bittertje met zich meebrengt en je ervan verzekert dat het palet in alle hoeken geprikkeld is.

Langoustine, bietenpoeder en een toque oeuf

Daar is Bart opnieuw, ditmaal om onze eerste fles wijn te presenteren, de Enate Chardonnay ‘234’ van 2015. Een Spaanse Chardonnay (!) uit Somontano met hinten van wilde venkel en appel en tevens begeleider van het gerecht dat daarop op tafel verschijnt. Gebakken langoustine op een veeg wortelpuree, met lichtjes gebrande kabeljauw naast een wirwar van groene asperges uit Warmenhuizen. Het oog krijgt de laatste klap van het rode bietenpoeder die de rand van het bord siert.

De kabeljauw smaakt zoals hij moet en de wijze van garing complimenteert de zachte gladde textuur van de vis die net als de langoustine, die met haar zoetheid versmelt met de wortelpuree, uit de zee is gevist die ik vanaf mijn tafel kan zien golven en deinzen.

De koppen van de langoustine worden in een mandje op tafel gezet en met alle liefde leeggezogen.
Hierbij worden eieren geserveerd met garnalen, crème fraîche en opnieuw de bietenpoeder. De eieren zijn op de klassiek Franse manier, namelijk met een toque oeuf gebroken en zijn nét hardgekookt dus lekker smeuïg.

Steak tartaar @ Hemingway’s Beach Restaurant

“Luck is a thing that comes in many forms and who can recognize her?” ― Ernest Hemingway, The Old Man and the Sea

Hierna de steak tartare, geserveerd met gepekelde paddenstoelen en een garnering van crunch en oranje bloemblaadjes. Het geheel is geplaatst in het been van een rund welke speciaal is laten maken voor dit gerecht. Rauw rundvlees van goede kwaliteit ben ik van nature al gek op, maar de fijnere maling draagt een aangename fijnheid die door het zoetzuur van de paddenstoeltjes tot een ware delicatesse wordt.

Zalmtartaar @ Hemingway’s Beach Restaurant

“You must be prepared to work always without applause.” ― Ernest Hemingway

Voor Noukka is er een tartaar van wilde zalm die twee meter uit de kust van Bergen Aan Zee is gevangen. Ook dit gerecht is gegarneerd met de zoetzure paddenstoeltjes en een kleurrijk scala aan bloemblaadjes die de avond voorzagen van het lentethema.

De avond was een perfect labyrint, want aan de gangen kwam geen eind en wij verdwaalden ergens tussen land en zee. Vooral toen de filet van Pieterman op tafel kwam, gegarneerd met Canadese krab en omgeven door asperges, hazelnoten en een jus van Hollandse strandkrab. Een heftige maar minstens even fijne ontmoeting van land en zee waarin de bittere noten de hoofdrol vertolkten met het zoete van de krabben.

Hemingway’s Beach Restaurant

“Fish,” he said, “I love you and respect you very much. But I will kill you dead before this day ends.” ― Ernest Hemingway, The Old Man and the Sea

Het filetje van Pieterman was perfect en zacht bereid en mijn tafelgenoten gniffelden in hun vuistjes bij het aanzien van de overgave van dit visje dat menig dagje strand tot een potje gehuil om zere voeten had weten te maken. Het geheel werd op aanraden van Bart begeleid door een Viognier die gemaakt wordt van aan de kust groeiende druiven van het ras Chenin-Blanc. De kustgrond waar deze druiven groeien bevat veel schelpen en fossielen waardoor dit wijntje een geboren begeleider is van het zeefestijn op mijn bord.

Hemingway’s Beach Restaurant

“A man is never lost at sea.” ― Ernest Hemingway, The Old Man and the Sea

Tot slot is er het dessert van frambozencake, met advocaat van wilde ganzeneieren die door Jeroen zelf worden geraapt. Begeleid door een op mahoniehout gerijpte Sauternes uit Frankrijk van het Moscatel-ras. Een niet te zoete dessertwijn die het dessert prima stond.

Nadat we door alle gangen verwend het einde van de avond tegemoet lopen, neemt Jeroen bij ons aan tafel plaats en vertelt over zijn kijk op koken, Hemingway’s en de romantiek van vis.

Hemingway’s Beach Restaurant

“Perhaps I should not have been a fisherman, he thought. But that was the thing that I was born for.” ― Ernest Hemingway, The Old Man and the Sea

Jeroen was als kind al geboeid door eten en was daarom ook vaak in de vishandel van zijn vader te vinden, die op zijn beurt als kind weer vaak te vinden was in de vishandel van zijn vader. Jeroen besloot een stapje verder te gaan dan de Oudhollandse kibbeling en haring en de bereiding van vis in een ander daglicht te zetten. Toen ik vroeg waarom hij zoveel mogelijk met lokale vissers werkt zei Jeroen het volgende: ‘’Je gaat nooit groeien als je niet verbindt, dan sta je stil.’’

“Je gaat nooit groeien als je niet verbindt, dan sta je stil.”

Daarom is Jeroen ook bezig op de school van zijn kinderen met een eigen moestuin waar de kinderen samenwerken met de ouderen van het aan de school grenzende bejaardentehuis om de nieuwe generatie wat mee te geven over goed en gezond eten en het verhaal daarachter. ‘’De bejaarden in dat tehuis bleken oud-tuiniers te zijn, dus ik heb ze gevraagd of ze mee wilden doen met het project en nu zie je hoe zij hun kennis van groenten verbouwen delen met de kinderen.’’

Hemingway’s Beach Restaurant

“When people talk, listen completely. Most people never listen.” ― Ernest Hemingway

Jeroen is niet pas sinds de opening van Hemingway’s betrokken bij de producten waar hij mee werkt, zo won hij in zijn tijd bij het Bergense New York-style bistro restaurant ‘Fabbrica’ de zilveren schaal voor wildplukken.

Het feit dat Hemingway’s binnen 7 weken al zo een eigen karakter heeft ontwikkeld doet mij me afvragen wat dit restaurant in de toekomst voor ons in petto heeft.

Meer over Hemingways

Leuk om te weten

  • Hemingway’s Beach was vroeger (tot 2016) Strandpaviljoen Joep
  • Jeroen Klepper kookte hiervoor oa bij Babylon in Alkmaar en Fabbrica in Bergen
  • Hemingway’s is ontworpen door de bekende Nederlandse ontwerper Piet Boon
  • Ernest Miller Hemingway (1899 – 1961) won in 1953 de Pulitzerprijs en in 1954 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Hemingway’s Beach

C.F. Zeiler Boulevard 4-C
1865 BB Bergen aan Zee

Instagram
Facebook

Openingstijden

Maandag gesloten
Di-Zo: vanaf 10.00 uur

Menu
Reserveren

Kaart wordt geladen...