We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Verstopt in een klein straatje naast het Waagplein vind je Indonesisch restaurant Bali. Daar zijn eigenlijk twee verschillende opvattingen over: de mensen die het kennen zijn lyrisch, of de mensen kennen het niet. Die verdeeldheid was ook aanwezig op de redactie van UIT072, dus werd het de hoogste tijd om eens langs te gaan!

Bali: onontdekte parel aan de Houttil

Bij binnenkomst valt op dat het restaurant knus is, en een mooie mix kent van strak design en elementen die doen denken aan Indonesië. Er hangt een mooie serie foto’s aan de wand (van Alkmaarse vlogger/fotograaf Dave Weij, red.) over het leven aan de andere kant van de wereld. Een gebied wat opa en oma nog kennen als de Oost, hoewel het tegenwoordig vooral bekend is als toeristenbestemming,  maar wat toch onlosmakelijk verbonden is met  Nederland.

Zo’n mooie zaak, bijna verstopt aan de Houttil. Je zou er zo voorbij lopen. Toch, vertelt bedrijfsleider Niels ons, weten de gasten vanuit Zaandam tot aan Den Helder Bali te vinden, en eenmaal geweest blijven ze terugkomen. En voor de lezers voor wie Bali nog een onontdekte parel is, hoog tijd om hier ook eens naartoe te gaan.

noukkasigne_uit072-bali-14

Foto’s die het Indonesische leven weergeven

Aangeschoven aan tafel worden we ontvangen met een heerlijke huisgemaakte bumbu kacang en krupuk. Zeg maar echte krupuk, niet dat spul van Conimex waar 1,4 procent garnaal in zit en is aangevuld met smaakversterkers. Nee, dit is de real deal. En lekker!

noukkasigne_uit072-bali-3

Krupuk met huisgemaakte bumbu kacang

noukkasigne_uit072-bali-4

Bestellen is nog nooit zo makkelijk geweest!

Rijsttafel zelf samen te stellen

Het is bij Bali mogelijk om de standaardvolgorde van voor-, hoofd- en nagerecht af te gaan. Dat is al aan te raden, aangezien Indonesische chefkok Jeffrey wel weet – na meer dan twintig jaar ervaring – hoe hij heerlijke gerechten neerzet.

Zo heeft Jeffrey jarenlang gewerkt in een restaurant in Amsterdam, wat ooit eens werd bezocht door de welbekende culinair recensent Johannes van Dam, die het eten in het restaurant een dikke vette 9+ gaf! Vol trots vertelt Jeffrey over deze beoordeling, en over zijn visie van wat een goede kok is:

”Indonesisch koken leer je niet, dat zit in je. Het gaat allemaal op gevoel. Dat maakt het zo lekker!”

Er staat genoeg moois op de kaart, en eigenlijk willen we alles wel proberen. Vooral de signature dish, een saté geroosterd op houtskool in de welbekende Big Green Egg klinkt meer dan aanlokkelijk. Toch gaan wij voor de echte, echte, echte ervaring en stellen we onze rijsttafel samen aan de hand van een overzichtelijk formuliertje.

Dit is sinds kort mogelijk bij Bali, en we zijn nu al fan. Lekker samen de gerechten uitzoeken, op een gemakkelijke manier. Wat ook prettig is, is dat als je bijvoorbeeld geen vis wil bestellen, je dat kan wijzigen naar extra vlees, kip of groente. Zo staat er alleen maar op tafel wat jij lekker vindt! Daarnaast is een echte Indonesische rijsttafel dé perfecte manier om kennis te maken met de veelzijdige keuken van dit veelzijdige land.

noukkasigne_uit072-bali-11

De rijsttafel in al zijn glorie!

Na een klein poosje wachten, waarin we vol spanning de witte huiswijn drinken – voor de liefhebbers is er uiteraard ook Bintang – komt er een breed scala aan kleine gerechten naar voren. We zijn behoorlijk veelzijdig qua smaak, dus staat de tafel nagenoeg vol schaaltjes vlees, kip vis en groenten, de ene nog lekkerder gekruid dan de andere. Als rijst hebben we Nasi Putih en Nasi Kuning, gekruide witte en gele rijst.

noukkasigne_uit072-bali-7

Een breed scala aan verschillende smaken

noukkasigne_uit072-bali-6

Yum!

De geuren die subtiel de neus binnenvliegen maken het bijna onmogelijk om niet als een barbaar ieder bakje leeg te scheppen. En wat de geuren voorspelden klopt: het smaakt allemaal fantastisch. Dit is een rijsttafel zoals een rijsttafel hoort te zijn. De Daging Rendang is de winnaar van alle gerechtjes. Het vlees is heerlijk mals en geweldig in balans met de lekkere Oosterse kruiden. Met als eervolle vermelding nog de Saté Iillith, daar konden we echt niet van afblijven. De combinatie van crispy en zacht maakt dit echt een aanrader. En de Babi Pangang lijkt – gelukkig – geenszins op dat doorgaans troosteloze spul van de Chinees. Dit is, wederom, de real deal, wat een lekkere saus!

De desserts

De desserts verdienen een eigen subtiele vermelding. Want hoewel we echt voller dan vol zitten na dit Grande Bouffe, meldt zich toch nog dat ene verstopte gaatje voor het dessert. In verband met ruimtegebrek in onze maag delen we de spekkoek, die gewoon geweldig is.

Ook delen we een drankje Indonesisch dranje, Cendol, op basis van kokos. Een echte aanrader, maar zorg wel dat je die deelt met je tafelgenoot/tafelgenoten, want het glas leeg krijgen is nog een behoorlijke opgave. Fotografe Noukka heeft helemaal een waar spektakel. Iets dat lijkt op een kerstbal, maar volledig eetbaar is en gevuld met chocola. Na een aantal hapjes van haar te hebben gestolen weten wij het zeker: lekker!

noukkasigne_uit072-bali-18

Spekkoek met ijs en fruit

noukkasigne_uit072-bali-20

Dessertdrankje op basis van kokos, aanrader!

oukkasigne_uit072-bali-17

Gevuld met chocolade, een waar genot!

“Misschien wel één van de best bewaarde geheimen op culinair gebied in Alkmaar”

Meer dan voldaan verlaten we Bali. En dat gevoel willen we jullie ook geven. Want bij Bali kan je geweldig eten. Zoals het NHD vorig jaar concludeerde: misschien is het wel één van de best bewaarde geheimen op culinair gebied in Alkmaar. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

Meer over Bali

Maak ook kennis met Bali: tijdelijk scherp geprijsd

Probeer de rijsttafel die wij proefden voor een extra scherpe prijs met de UIT072-actie.

  • Di, wo, do: slechts € 19,50 pp (normaal € 23,50)
  • Vr, za, zo: € 23,50 (normaal € 27,50)
  • Vraag naar de UIT072-actie (reserveren aangeraden)
  • Actie loopt t/m 10 februari.

Indonesisch specialiteitenrestaurant Bali

Houttil 8
1811 PJ Alkmaar

072 220 2209

Openingstijden

  • Ma: gesloten
  • Di-zo: 17.00 uur tot 22.00 uur

Kaart wordt geladen...