We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In december plaatsen we op UIT072 een aantal portretten en verhalen uit het ultieme cadeau voor de echte Alkmaarder: Typisch Alkmaar. Een prachtig boekwerk van 290 pagina’s dik met daarin 100 portretten van markante Alkmaarders. Deze week: waarschijnlijk de bekendste nog levende Alkmaarder Marco Borsato!

Marco Borsato

Peperstraat

“Wij woonden tegen het Waagplein aan, in een piepklein huisje in de Peperstraat, tegenover het Kaaspakhuis. Mijn moeder kocht het als pakhuis, maar na een verbouwing gingen we er wonen.

Ik groeide op met de Kaasmarkt, elke vrijdag was het feest. De rondvaartboot voer pal langs ons keukenraam, dus we zaten altijd te zwaaien. Dag en nacht was ik op en rond het water. Ik struinde containers af op zoek naar zwerfhout om een vlot te bouwen en in de winter stapten we voor het huis op het ijs.

Het huisje is lang in de familie geweest: later heb ik er gewoond en daarna mijn broer. Ik loop er altijd nog even langs als ik in de stad ben. Mijn hele jeugd heb ik er versleten.”

Geur van versgebakken kano’s

Marco Borsato - Typisch Alkmaar“Op weg naar school, de Don Bosco kleuterschool aan een van de grachten, kwam ik altijd langs de koekfabriek. De geur van versgebakken kano’s doet me nog altijd aan Alkmaar denken. We haalden een frietje bij Hulskamp en bij het snoepwinkeltje van juffrouw Bruin kon je voor een cent nog iets kopen. Voetballen deden we in het Victoriepark, een heerlijke plek.

“Alkmaar is eigenlijk het mooist vanaf het water.”

Een van de mooiste plekken van de stad is bij het Huis met de Kogel. Kijk je over de gracht, dan zie je aan de ene kant de mooiste gevels en aan de andere kant de Waagtoren. Het Waaggebouw is sowieso een prachtig ding, helemaal als de zon goed staat, dan valt het licht prachtig op de toren. Alkmaar is eigenlijk het mooist vanaf het water. Er ligt voor mij zoveel jeugd in opgesloten.”

War Child

“Ik ben superhappy met waar ik nu ben. Ik vind het een mooie gedachte dat mijn muziek mij zal overleven, dat een paar generaties genieten van de emoties die wij in muziek hebben gevangen. Ik ben trots op mijn werk als ambassadeur voor War Child, op het feit dat we verschil maken in het leven van mensen.

War Child zit inmiddels in mijn DNA. Ik heb zulke mooie dingen mogen ervaren. Dat we positief kunnen ingrijpen en levenskansen kunnen vergroten voor honderdduizenden kinderen geeft een goed gevoel.”

Concert in De Hout

“Op het Waagplein was De Corridor mijn vaste honk én Henry’s van Peter Visser, een goede vriend van me. Met burgmeester Marie van Rossen organiseerde hij het concert ter gelegenheid van 750 jaar Alkmaar in De Hout in 2004. Dat was een markant moment, ik wilde dat graag voor de stad doen. De Erepenning van de stad Alkmaar die ik toen kreeg, is me heel dierbaar.

“Al is Italië letterlijk mijn vaderland en een ultiem vakantieland waar ik me als gewone Hollander thuis voel, echt thuis is Alkmaar.”

Ik woon nu geweldig, maar droom ervan ooit terug te gaan naar Alkmaar. Mijn broertje en veel vrienden wonen er nog, mijn moeder heeft er haar zaak, ik probeer AZ zoveel mogelijk te volgen én er gaat niks boven een ritje door de polders waardoor Alkmaar is omsingeld. Ik snap ook dat toeristen de Kaasmarkt indrukwekkend vinden.

Al is Italië letterlijk mijn vaderland en een ultiem vakantieland waar ik me als gewone Hollander thuis voel, echt thuis is Alkmaar.

Typisch Alkmaar

Typisch Alkmaar: boek

Het cadeau voor de echte Alkmaarder

Dit portret van Marco Borsato is 1 van de 100 portretten uit het boek Typisch Alkmaar. Een uniek tijdsdocument van 288 pagina’s gebundeld in een hardcoverboek. Teksten van de hand van Rianne Groen, foto’s van Rick Akkerman.

Nu verkrijgbaar in de Alkmaarse boekhandel.

Verkrijgbaar bij

  • Boekhandel Van der Meulen, Langestraat
  • Boekhandel Feijn, Laat
  • Boekhandel Bruna, Winkelcentrum Hoefplan
  • Internet: proja.nl