We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In december plaatsen we op UIT072 een aantal portretten en verhalen uit het ultieme cadeau voor de echte Alkmaarder: Typisch Alkmaar. Een prachtig boekwerk van 290 pagina’s dik met daarin 100 portretten van markante Alkmaarders. Deze week: AZ-fan en Ben-Sider van het eerste uur Johan Blaauw.

Johan Blaauw

Europees uit

“AZ’er zijn is een familiegevoel. Met spelers heb je geen band meer, daarvoor verandert de selectie te vaak, maar met Europese trips zie je altijd dezelfde gasten. Europees uit met AZ is het leukste wat er is. Waar we ook zijn in Europa, we vinden elkaar: AZ’ers zitten bij de grootste Ierse pub.

Ik ging naar alle wedstrijden, ook uit, maar nu mis ik er wel eens eentje, doordat ik als buschauffeur ook in het weekend werk. Uitwedstrijden bezoeken we met een vaste ploeg, ‘Het heilige clubje’. We huren een bus en zitten dan eerst in een dorpje vlak vóór de speelstad, op vaste adressen waar we van harte welkom zijn, want er wordt natuurlijk wel wat geconsumeerd in een paar uurtjes.”

Ik kijk soms met verwondering terug: ‘Heb ik dàt allemaal gedaan?’

Ben Side

“Ik was vooral een organisator, van een demonstratiemars tegen het AZ-bestuur bijvoorbeeld, eind jaren zeventig. Toen was het voetbal anders. Overal stonden hekken, er was een andere sfeer. Het kon ook nog wel eens tekeer gaan, zowel in als buiten het stadion. Ik kijk soms met verwondering terug: ‘Heb ik dàt allemaal gedaan?’ Tja, als je jong bent, gebeuren er dingen. Maar ik ben totaal veranderd. Ik heb een moeilijke periode gehad in de jaren tachtig, heb de bodem flink aangeraakt voordat ik weer omhoog kwam, maar heb nu al jaren een mooi leven.

Johan Blaauw - Typisch AlkmaarBij de Ben Side ben ik al lang niet meer. Ik ben bijna zestig en zit met oud-Ben Siders op een andere tribune, waar ik geniet van de sfeeracties van de Ben Side. Waar wij met lakens en zwarte verf liepen te klooien, maken die gasten tegenwoordig schitterende kunstwerken.”

AZ quiz

“In café De Amstelhoek organiseer ik met een groep vrienden al vijf jaar de AZ quiz. We brainstormen een halfjaar over de vragen en hebben er veel lol in, maar we moeten wel heel secuur te werk gaan, want er doen diehards mee. 38 koppels kunnen meedoen, voor de editie van 2019 waren de kaarten binnen een week uitverkocht. We krijgen veel medewerking van AZ. AZ is een open club. We maken bijvoorbeeld filmpjes met spelers en Jan Visser spreekt vragen in.”

De beste Alkmaar-promotie

“AZ is fantastisch bezig. Kijk naar de jeugdopleiding, daarmee lopen we echt voorop. Het is fantastisch dat een relatief kleine stad als Alkmaar zo’n goede club heeft. AZ is de beste Alkmaar-promotie, beter dan de kaasmarkt. De gemeente mag dat wel eens meer waarderen. Het nieuwe trainingscomplex zijn we misgelopen doordat de gemeente niet doortastend heeft gehandeld. Echt heel jammer, dat complex had in Alkmaar moeten staan.

Ik was dertien toen ik mijn eerste AZ-seizoenkaart kreeg en ik zal ‘m altijd verlengen

Mede dankzij Robert Eenhoorn, de huidige algemeen directeur die veel voor de supporters doet, heeft de Ben Side nu een goede band met AZ. De Ben Side is op zoek naar normalisatie, al zal dat met Ajax nooit lukken. Mij vind je over tien jaar absoluut nog steeds op de tribune. Ik was dertien toen ik mijn eerste AZ-seizoenkaart kreeg en ik zal ‘m altijd verlengen. Ook in de eerste divisie bleef ik komen. Ik heb mijn vrienden op de tribune, we stonden in De Hout al bij elkaar. Het is een ritueel dat ik niet wil missen. De één gaat naar de kerk, wij naar AZ.”

Typisch Alkmaar

Typisch Alkmaar: boek

Het cadeau voor de echte Alkmaarder

Dit portret van Johan Blaauw is 1 van de 100 portretten uit het boek Typisch Alkmaar. Een uniek tijdsdocument van 288 pagina’s gebundeld in een hardcoverboek. Teksten van de hand van Rianne Groen, foto’s van Rick Akkerman.

Nu verkrijgbaar in de Alkmaarse boekhandel.

Verkrijgbaar bij

  • Boekhandel Van der Meulen, Langestraat
  • Boekhandel Feijn, Laat
  • Boekhandel Bruna, Winkelcentrum Hoefplan
  • Internet: proja.nl

Ook Typisch Alkmaar