We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De komende weken mogen we op UIT072 een aantal portretten en verhalen online plaatsen uit het ultieme cadeau voor de echte Alkmaarder: Typisch Alkmaar. Een prachtig boekwerk van 290 pagina’s dik met daarin 100 portretten van markante Alkmaarders. We beginnen met: Bertje Doperwtje!

Bertje Doperwtje

Buitengemiddeld karakter

“Je kan zeggen dat ik een buitengemiddeld karakter heb, ik ben niet voor niks een opvallende persoonlijkheid, al ben ik gewoon mezelf. Door dat gekke pakkie weten mensen dat dit de bedoeling is. Op klompen liep ik altijd al, lekker makkelijk, zonder veters, want zelfs dat diploma heb ik niet. En ik kan me niet anders herinneren dan dat er muziek was in mijn leven.

Eigenlijk moet iedereen muziek maken en zo zijn persoonlijkheid uiten. Het zorgt dat het in je hoofd de goede kant op gaat. Ik lees geen noten, ik speel op mijn gevoel en op wat ik hoor en ben vrij goed in ingewikkelde dingen terugbrengen naar vijf woorden. Mensen op straat en wat er gebeurt in de wereld, inspireren me. Ik speel wanneer ik zin heb en het me uitkomt en dat is vaak genoeg. Zo lang ik mijn spullen maar kan drooghouden en niet wegwaai.”

“Ik zing beter dan sommige officiële zangers”

Zweten en stinken

“Het is niet dat ik denk: ‘Hoor mij es mooi zingen’, al vind ik dat ik beter zing dan sommige officiële zangers. Muziek moet niet glad en netjes zijn, dat is waar het nou juist niet over gaat. Het moet zweten en stinken en dat het zeer doet hier en daar.

Bertje Doperwtje - Typisch AlkmaarIk sta de boel gewoon gezellig te maken en een beetje te stangen, knipogen naar een oudere mevrouw. Als ik maar één zonnestraaltje kan meegeven, is mijn dag al waardevol. En het is geen spel, het is echt. Het is eigenlijk: ‘Hier ben ik, vreet me maar op’. En intussen zorg ik dat ik niet te vreten ben.”

Hema

“Alkmaar is thuis. Ik kende het helemaal niet, maar ik wilde ergens heen en Alkmaar beviel me meteen ontzettend. Het houdt het midden tussen dorp en stad. Je spreekt hier gemakkelijk mensen aan, ze zijn op z’n West-Fries duidelijk en je krijgt even goed ruimte om te zijn wie je bent. De meesten hier kennen me en als ze me niet kennen, zijn ze verbaasd of ze snappen het niet.

Ik speel graag in Alkmaar, vooral bij de Hema, maar eigenlijk speel ik overal waar ik terechtkom. En overal is de Hema. Sommige muzikanten reizen de hele wereld over, bij mij komt de wereld voorbij. Er is geen plek op de wereld waar niemand is die mij kent. Ik ben een bijzonder uithangbord van de stad geworden. Of iedereen daar blij mee is, weet ik niet. Ik wel in elk geval.”

Ellen ten Damme

“Mensen denken dat ik overal schijt aan heb, maar dat is juist niet zo. Ik ga niet hard een winkel binnenbrullen en sta ook niet in een winkelopening, daar houd ik rekening mee. En ik sta ook niet bij terrassen, het is vrij asociaal om er mensen vandaan te schreeuwen. Ik ben nu eenmaal geen achtergrondmuziek. Maar ik hoor wel bij de opvoeding. Ik overschrijd generaties en ga dwars door onzinnige grenzen, maar ik wil het wel netjes houden.

En als ik oud ben, wil ik op en versleten zijn. Waar ik van droom? Van Ellen ten Damme. Dat we samen in een camper daarheen gaan waar dat ding heenrijdt. Met mijn gitaar, want zonder gitaar ben ik niets.”

Typisch Alkmaar

Typisch Alkmaar: boek

Het cadeau voor de echte Alkmaarder

Dit portret van Bertje Doperwtje is 1 van de 100 portretten uit het boek Typisch Alkmaar. Een uniek tijdsdocument van 288 pagina’s gebundeld in een hardcoverboek. Teksten van de hand van Rianne Groen, foto’s van Rick Akkerman.

Nu verkrijgbaar in de Alkmaarse boekhandel.

Verkrijgbaar bij

  • Boekhandel Van der Meulen, Langestraat
  • Boekhandel Feijn, Laat
  • Boekhandel Bruna, Winkelcentrum Hoefplan Alkmaar
  • Internet: proja.nl

Ook Typisch Alkmaar

  • Meer volgt…