We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het De La Mar Theater in Amsterdam presenteerde Michelin vandaag de sterren voor 2019. Helaas geen nieuwe sterren voor de 072-regio, maar genoeg lekkere tips in de gids voor Alkmaar en omgeving.

De dames van Alkmaars restaurant Rue de la Plume waren bij de uitreiking en bekroonden 3 jaar Girlpower met een vermelding in de rode gids. Het enige restaurant uit Alkmaar in de Michelin Gids dit jaar. Gefeliciteerd!

Merlet (Schoorl) blijft het enige restaurant in 072 met een Michelinster, dit jaar maar liefst voor het 21e jaar op rij! Net geen 072, maar toch dichtbij genoeg: ook Apicius (Bakkum) behoudt zijn Michelinster. Congrats!

In totaal heeft Nederland nu 89 restaurants met één ster, 18 met twee en drie met drie.

1 Alkmaars restaurant in Michelin Gids 2019

Een vermelding in de Michelin Gids geldt als een grote eer. Restaurant ’t Stokpaardje valt helaas na jaren aanwezigheid uit de prestigieuze gids dit jaar. Een nieuw restaurant verdedigt dus Alkmaars eer:

Rue de la PlumeMichelin: Moderne Keuken – Gezellig
Rue de la Plume

Dat Rue de la Plume tot de absolute top behoort, wisten we natuurlijk al langer! Vorig jaar wonnen ze de prijs voor beste amuse tijdens Culinair Plaza en kwamen ze nieuw binnen in de Lekker 500. Al jaren genieten we tijdens de Amusetour.

In onze review van Rue de la Plume benoemden we ze al als de culinaire top van Alkmaar. En in het UIT072 jaaroverzicht van afgelopen jaar bekroonden we ze als Beste restaurant van 2017 en UIT072 Tip voor 2018.

“Passie typeert het sympathieke restaurant van Luella en Madelene.”

Michelin meldt: “Passie typeert het sympathieke restaurant van Luella en Madelene. Luella doet niets liever dan haar gasten verbazen met goede producten en moderne smaakcombinaties. De begeleidende wijnen van Madelene zijn interessant en vullen de diepgaande smaken mooi aan. De gedrevenheid van dit duo is aanstekelijk!

Op fietsafstand

Naast Rue de la Plume uit Alkmaar, zijn er nog 3 Michelingids-waardige restaurants op fietsafstand. Alle drie zijn ze te vinden in Bergen:

Er was ooit een Michelinster in Alkmaar

Wist je trouwens dat er 40 jaar geleden een Alkmaars restaurant was met de prestigieuze Michelinster?

Rôtisserie Rue du Bois (Van den Boschstraat 3) kreeg in 1978 een Michelinster toegekend. Het restaurant had een klassieke stijl en veel gerechten werden aan tafel toebereid, zoals het fileren van vis en het trancheren van wild.

Het restaurant heeft zijn ster overigens niet lang behouden. Na het vertrek van de chef-kok Dick Wijker in 1980 verloor het de Michelinster alweer.

Leuk weetje: maître d’hôtel bij Rue du Bois was Nico Blokker, die later ook restaurant De Schoorlse Heeren uitbaatte. En wie werkte daar enige tijd in de keuken in Schoorl? Juist: Luella, die nu staat te stralen in Rue de la Plume.

Volgend jaar dus de waardige opvolger van Rue du Bois?