We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Dit zijn de 10 duurste transfers ooit van AZ Alkmaar

AZ Alkmaar is misschien wel hét belangrijkste exportproduct uit de kaasstad. En niet alleen de club, ook de spelers uit Alkmaar zijn populair in het buitenland. Met de recordtransfer van Alireza Jahanbakhsh is het tijd voor een klein overzichtje: dit waren de tien duurste AZ-spelers die ooit uit Alkmaar vertrokken.

1. Alireza Jahanbakhsh  25 mln.

https://www.instagram.com/p/Bl8DgErlJDC/

De transfer van Alireza Jahanbakhsh naar Brighton & Hove Albion is een bijzondere. Met een transfersom van circa 25 miljoen euro is de 25-jarige Iraniër de duurste AZ’er aller tijden.

Jahanbakhsh kwam in 2013 naar Nederland om voor NEC te gaan spelen. Op 1 december 2013 maakte hij zijn eerste eredivisietreffer voor de Nijmegenaren tegen, jawel, AZ.

De buitenspeler kwam in 2015 naar Alkmaar als opvolger van de naar Watford vertrokken Steven Berghuis (zie nummer 8). Zijn oude club NEC bedong destijds een doorverkooppercentage en heeft nog recht op twee jaar opleidingsvergoeding. Ook cashen in Nijmegen dus: de transfer van AZ levert NEC meer dan een miljoen euro op.

Positie: Rechtsbuiten
Leeftijd (bij transfer): 25
Seizoen: 17/18
Ging naar: Brighton & Hove Albion (Premier League)

https://twitter.com/OfficialBHAFC/status/1022164329632870400

2. Vincent Janssen 22,1 mln.

Tot deze week stond het record van duurste AZ-transfer op naam van Vincent Janssen. Ook hij maakte als topscorer een miljoenenoverstap naar Engeland.

Het jongensboekverhaal van Janssen is bekend. Bij de Feyenoord-jeugd te licht bevonden om vervolgens via Almere City in juni 2015 naar AZ te verkassen. Na een moeizame eerste seizoenshelft kwam Janssen begin 2016 echt op stoom. Het leverde hem en passant de topscoorderstitel op met 27 treffers. Een overstap naar Tottenham Hotspur was op dat moment een logische vervolgstap in zijn carrière. Helaas had hij daar ene Harry Kane als ploeggenoot, die zowel in seizoen 15/16 als 16/17 topscorer van de Premier League werd.

Momenteel is Janssen verhuurt aan Fenerbahçe, maar een terugkeer naar de Eredivisie lonkt.

Positie: Centrumspits
Leeftijd (bij transfer): 22
Seizoen: 16/17
Ging naar: Tottenham Hotspur (Premier League)

3. Wout Weghorst  10,5 mln.

https://www.instagram.com/p/Bid2rUvHMo_/

Wout Weghorst werd afgelopen seizoen net geen topscorer: hij kwam drie doelpunten tekort om ploeggenoot Jahanbakhsh de loef af te steken. Weghorst wordt vooral geroemd om de onverzettelijke arbeid welke hij op het veld levert.

Hij debuteerde in het betaalde voetbal voor eerstedivisieclub FC Emmen, waarna hij in 2014 transfervrij werd overgenomen door Heracles. Als invaller maakte hij uitgerekend tegen AZ voor het eerst officiële speelminuten namens de club uit Almelo. In juli 2016 tekende hij een contract bij AZ als opvolger van Vincent Janssen. Nu trekt hij na twee seizoenen ook hier de deur achter zich dicht voor een avontuur bij VfL Wolfsburg.

Positie: Centrumspits
Leeftijd (bij transfer): 25
Seizoen: 17/18
Ging naar: Vfl Wolfsburg (Bundesliga)

4. Jozy Altidore 10,0 mln.

Josmer ‘Jozy’ Volmy Altidore had een duidelijk doel voor ogen: profvoetballer worden. Met dank aan de Andy Roddick Foundation greep Altidore deze kans met beide handen aan. De stichting van de Amerikaanse tennisser geeft kinderen uit mindervermogende gezinnen de financiële handvatten om een topsportcarrière op te bouwen. Na diverse omzwervingen tekende Altidore in 2011 een vierjarig contact bij AZ. Bij zijn debuut tegen PSV scoorde hij direct met een kopbal, maar na een mindere periode werd zijn aandeel vooral beperkt tot invalbeurten. Na de winterstop in 2012 kreeg hij een nieuwe kans en scoorde hij prompt 12 goals.

In het seizoen 2012/2013 won Altidore met AZ de KNVB beker. Met 8 doelpunten was hij topscorer van het toernooi. In de competitie werd hij clubtopscorer met 23 doelpunten.

Positie: Centrumspits
Leeftijd (bij transfer): 23
Seizoen: 13/14
Ging naar: AFC Sunderland (Premier League)

5. Adam Maher 8,0 mln.

Adam Maher gold ooit als een van de grootste talenten van Nederland. Na een goede periode bij AZ haalde PSV hem medio 2013 voor 8 miljoen euro naar Eindhoven. Bij de kersverse landskampioen wist Maher de hooggespannen verwachtingen niet waar te maken.

Vorig seizoen werd hij op huurbasis gestald bij de Turkse club Osmanlispor. FC Twente legde Maher in januari voor een half seizoen vast nadat de spelmaker zijn contract bij PSV had laten ontbinden. Na de degradatie vertrok Maher met onbekende bestemming bij FC Twente. Hij houdt momenteel zijn conditie op peil door mee te trainen met… AZ.

Positie: Aanvallende middenvelder
Leeftijd (bij transfer): 19
Seizoen: 13/14
Ging naar: PSV

6. Demi de Zeeuw  8,0 mln.

Demi de Zeeuw kwam in 2005 als jeugdexponent van Go Ahead Eagles over naar de Alkmaarder Hout voor 100.000 euro. In 2008/2009 was de middenvelder één van de sterkhouders in het de eerst behaalde titel van de club in 28 jaar. De Zeeuw verloor, met name bij de harde kern, aan populariteit na zijn overgang naar Amsterdam in 2009. Na zijn periode bij Ajax kwam de middenvelder nog uit voor Spartak Moskou, Anderlecht en NAC Breda. Tegenwoordig scoort hij vooral met zijn eigen kledingmerk BALR.

Positie: Centrale middenvelder
Leeftijd (bij transfer): 25
Seizoen: 09/10
Ging naar: Ajax

7. Danny Koevermans 6,9 mln.

De carrière van De Koef, oftewel Danny Koevermans (38), kwam een tikje traag op gang. Pas op zijn 21e maakte Koevermans zijn profdebuut bij Sparta. Na zijn overgang naar Alkmaar was hij het eerste jaar vooral pinchhitter. Het tweede seizoen onder Louis van Gaal greep de populaire Koevermans in 2006/2007 zijn kans en werd hij een belangrijke schakel in het bijna-kampioensjaar. Hij scoorde 22 keer in 31 duels en debuteerde dat jaar voor het Nederlands elftal.

De titel pakte hij een jaar later alsnog met PSV. Na de periode in Eindhoven kwam Koevermans nog uit voor Toronto en FC Utrecht, om in 2014 z’n actieve carrière te beëindigen.

Positie: Centrumspits
Leeftijd (bij transfer): 29
Seizoen: 07/08
Ging naar: PSV

8. Steven Berghuis 6,5 mln.

Steven Berghuis kwam in juni 2012 als jeugdspeler over van FC Twente. Hij speelde in de volgende drie seizoenen meer dan zeventig competitiewedstrijden voor AZ, waarmee hij achtereenvolgens tiende, achtste en derde werd in de Eredivisie.

De vlugge buitenspeler (zoon van oud-voetballer Frank Berghuis) tekende in 2015 een contract bij Watford. Helaas besloten “The Hornets” dat jaar tot een speelstijl zonder wingers wat leidde tot een onvoorziene bijrol. In augustus 2016 verhuurde de Engelse club Berghuis aan Feyenoord, waarna de Rotterdammers hem in 2017 voor hetzelfde bedrag definitief inlijfde.

Positie: Rechtsbuiten
Leeftijd (bij transfer): 23
Seizoen: 15/16
Ging naar: FC Watford (Premier League)

9. Jan Kromkamp  6,0 mln.

De snel opkomende rechtsachter Jan Kromkamp was één van de pijlers van het succes van Co Adriaanse in diens periode bij AZ. Het behalen van Europees voetbal in 2003-2004 was al een hoogtepunt voor de, tot dan toe, bescheiden Alkmaarse club. Na het Europese succes in 2004-2005 begon de naam van AZ als Nederlandse subtopper voor het eerst vorm te krijgen. Mede dankzij de resultaten tegen clubs als Auxerre, Glasgow Rangers, Shaktar Donetsk, Villareal en Sporting Lissabon speelde meerdere voetballers zichzelf in de kijker. Na dit seizoen verdiende Kromkamp een transfer naar Villareal maar helaas zonder succes. Via Liverpool en PSV beëindigde de blessuregevoelige Kromkamp in 2013 bij Go Ahead Eagles zijn carrière. Hij kwam tot elf interlands.

Positie: Rechtervleugelverdediger
Leeftijd (bij transfer): 25
Seizoen: 04/05
Ging naar: Villareal

10. Joris Mathijsen 6,0 mln.

In 2007 was Joris Mathijsen de laatste voorganger van dit rijtje cashkrakers. De centrale verdediger uit Goirle werd in 2004 door AZ overgenomen van Willem II waarna hij uitgroeide tot vaste kracht en Oranjeklant.

Een zware knieblessure in april 2005 zorgde ervoor dat Mathijsen het slot van dat seizoen en het begin van 2005/2006 moest missen. Hij vocht zich terug in de basis en in 2006 kwam er de gewenste transfer naar HSV. Uiteindelijk speelde hij vijf seizoenen in Duitsland. Mathijsen kwam tot 84 interlands waarin hij drie keer scoorde. Het internationale hoogtepunt werd tegelijk het grootste dieptepunt; de verloren WK-finale van 2010 in Johannesburg.

Positie: Centrale verdediger
Leeftijd (bij transfer): 26
Seizoen: 06/07
Ging naar: HSV (Bundesliga)

AZ floreert

De scoutingstrucuur en het aan- en verkoopbeleid van AZ wordt door vele clubs in binnen- en buitenland met geïnteresseerde blik gevolgd. Het heeft er mede voor gezorgd dat AZ na het DSB-debacle financiëel heeft weten op te krabbelen.

Op dit moment zijn de Alkmaarders één van de meest florerende clubs van de Eredivisie. De voorbije jaargangen zijn er meerdere spelers getransfereerd voor een bedrag van 6,0 miljoen euro. Mousa Dembélé (Tottenham Hotspur), Rasmus Elm (CSKA Moskou), Nemanja Gudelj (Ajax) en Ridgeciano Haps (Feyenoord) leverden de Alkmaarse clubkas een aardige duit op.

Hou je van Alkmaar? Doe mee!