We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is Alkmaar Ontzet! Afgelopen jaar viel het vanwege corona grotendeels in het water, dit jaar is er veel meer mogelijk. Wij verzamelden 7 tips om te doen op tijdens Alkmaars Ontzet in Alkmaar.

Wat ga jij doen? Eten, dansen, wandelen of quizzen?

1. Zuurkool eten op 8 oktober (of haal een portie af)

Wat is 8 oktober zonder zuurkool? Ook dit jaar kan de traditionele gezamenlijke maaltijd op het Canadaplein helaas niet doorgaan. Niet getreurd: de Alkmaarse horeca helpt je uit de brand!

Favoriete combi blijft natuurlijk zuurkool met worst. Bij Eendracht in ’t IJkgebouw kun je alle kanten op; naast de klassieker met Alkmaarse rookworst van Jeroen de Vries hebben ze ook zuurkoolmaaltijden met gekonfijte eendenbout, op de huid gebakken kabeljauw en gegratineerde camembert. Of lunch met landbrood met buikspek, zuurkool, zure bom en mosterdmayo. Jummie!

Zuurkool eten bij Eendracht in ’t IJkgebouw
Afhalen? Zuurkool met gehaktbal of worst bij Café Bruintje
Zelf koken? 3× Lekkere en originele zuurkoolrecepten voor Alkmaar Ontzet

2. Geen zuurkoolfan? Ga voor oesters!

Oyster Party @ Turfmarkt

Bij Turfmarkt hebben ze de vrijmibo met ontzet gecombineerd. Voor wie niet van Zuurkool houdt hebben ze bij Restaurant Turfmarkt Oesters in de aanbieding. Met de ingevlogen specialisten van Don Ostra krijg je een hele smakenreis aangeboden waarbij er ook Gin&Tonic geschonken wordt.

Waar? Turfmarkt
 Wanneer? Vrijdag 8 oktober, 15:00 – 18:00

3. DJ’s en dansen

Op heel veel plekken in de stad barst het feest ’s middags al los. Wij zetten alle DJ’s voor je op een rijtje:

🎛️ ONTZETtend DE KADE

Bij Stadsstrand de Kade draaien de DJ’s Bart en Marcel vanaf twee uur ’s middags hun set. Naast muziek is er ook zuurkool met rookworst (ook vega) en biertjes.

Waar? Stadsstrand de Kade
Wanneer? Vrijdag 8 oktober, 14:00 – 00:00

🎛️ De Koning Viert Ontzet

Op de Platte Stenenbrug heeft de Koning een gevarieerd programma, met op donderdag eten en muziek, en op vrijdag de hele dag DJ’s.

Waar? Café de Koning
Wanneer? Do 7 okt vanaf 20:00, Vr 8 okt vanaf 15:00

🎛️ Alkmaars Ontzet bij The Blue Zone

Het recent geopende restaurant aan de Noorderkade combineert lekker eten met muziek. Overdag is er een speciale 8 oktober Borrelplank en ’s avonds serveert men Dim Sum. Dit alles onder de muziek van DJ Micheal Admiraal.

Waar? The Blue Zone
Wanneer? Vrijdag 8 oktober, vanaf 16:00

🎛️ Diepvries bij Bar Bali

Rijsttafels en draaitafels, een goede combinatie? Bij Bar Bali op de Houttil denken ze van wel. Loop naar binnen om je buik te vullen en je hoofd leeg te maken tijdens deze unieke combo op Alkmaars ontzet. Met oa Hugo Joss en Roog.

Waar? Bar Bali
Wanneer? Vrijdag 8 oktober, Vanaf 17:00

🎛️ Mojo’s

Bij Mojo’s schreeuwen ze het ook bijna uit dat we weer Alkmaars Ontzet kunnen vieren. Je kunt dansen en drinken terwijl DJ Jesse Benjamin de avond aan elkaar draait.

Waar? Mojo’s
Wanneer? Vrijdag 8 oktober, Vanaf 20:30

🎛️ Ontzet(tend) Pluim

Bij Pluim op de Ritsevoort hebben ze Alkmaars Ontzet over twee avonden verspreid. Voor de liefhebbers van het Nederlandse lied hebben ze vanavond volkszanger Jeffrey Lind, terwijl je op 8 oktober zelf los kunt gaan met hits uit de 70’s en 80’s.

Waar? Pluim
Wanneer? Donderdag 7 oktober & vrijdag 8 oktober

 

Victorie Festival 8 en 9 oktober

Op de Paardenmarkt is het twee dagen feest tijdens het Victorie Festival

🎚️ Victorie Festival

Om in deze rare tijd toch nog een beetje het festivalgevoel te creëren is er op de Paardenmarkt een tweedaags festival. Op ontzet zelf is er een popfeest bezig met muziek van oa Bizzey, en wie zaterdag opnieuw los wil gaan kan tijdens de Hollandse Avond meezingen met Tino Martin.

Waar? Paardenmarkt, Binnenstad (Tickets)
Wanneer? Vrijdag 8 oktober & zaterdag 9 oktober, 19:30 – 23:30

🎛️ Ons Café ’t Kantoor

Dit jaar is er geen tent op de Paardenmarkt, wel heeft Ons Cafe ’t Kantoor DJ Wally geregeld. Zo kan je toch nog los op de brug.

Waar? Ons Café ’t Kantoor
Wanneer? Vrijdag 8 oktober, 15:00 – 23:30

4. Meer muziek

Geen DJ fan? We got you covered!

🎸 Rock van The Blue Meanies

Als je restaurant de naam draagt van een van de belangrijkste mensen tijdens het Alkmaarse Ontzet, moet je wel meedoen dachten ze bij de Heeren van Sonoy. Met de Alkmaarse band The Blue Meanies in de grote zaal kan je al drinkende vieren dat we dankzij Diederik van Sonoy geen Spaans spreken in Alkmaar.

Waar? De Heeren van Sonoy
Wanneer? Donderdag 7 oktober, 20:00 – 23:30

🎙️ HAL 25: PEESHOW met Albumrelease Collectief Explosief & Afterparty

Wat is de beste dag om als (deels) Alkmaarse band een album te releasen? Alkmaars ontzet natuurlijk. Tijdens deze gekke avond zijn er bijzondere dingen te beleven. De bijzondere combo van blaasinstrumenten en een contrabas die gitaren en zang bijstaan is maar het begin. Men volgt met DJ Radikal Rupert die met zijn platencollectie de avond afsluit. En dit alles kan je aanschouwen vanuit een omgebouwde toilethok

Waar? HAL 25
Wanneer? Vrijdag 8 oktober Albumrelease: 17:00, Afterparty vanaf 20:30 (Kaarten)

5. Quiz mee tegen 4 Alkmaarse burgemeesters

De ontzettend Alkmaarse kennisquiz

De ontzettend Alkmaarse kennisquiz (Bron: 8october.nl)

Voor de mensen die thuis blijven maar niet stil willen zitten heeft de 8 Oktober vereeniging de jaarlijkse kennisquiz in digitale vorm. Inmiddels is bekend dat onze eigen Burgemeester Anja Schouten een team met haar voorgangers heeft gevormd omdat ook zij haar ogen op de prijzen gericht heeft. Kan jij haar van de winst afhouden?

Waar? Op je eigen beeldscherm
 Wanneer? Vrijdag 8 oktober, 19:00
Meer info?  8october.nl (Hier kan je je ook inschrijven)

6. Doe een stadswandeling

De uitverkochte Ontzetwandeling is niet de enige manier waarop je een speciale stadswandeling kunt maken tijdens Alkmaars ontzet. Samen met Bolwerk en Artiance is er een speciale ONTZETKunstroute uitgestippeld waar je stadswandeling niet alleen een artistiek tintje heeft, maar ook nog eens in het ontzetthema

Ontzetwandeling
Kunstroute

7. Bezoek gratis het Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Alkmaar is op vrijdag 8 oktober gratis toegankelijk voor jong en oud, vanaf 11.00 uur. Ook de tentoonstelling ‘Reinaert de vos. Allart van Everdingen’ is geopend. Reserveer voor je bezoek een tijdvak via de website.

Waar? Stedelijk Museum
 Wanneer? Vrijdag 8 oktober, 11:00 tot 17:00
Meer info? LINK (Tip: reserveer om rijen en drukte voor te zijn)