Martijn van Asseldonk Robert van der Eng Niels Goedel
Een beetje verborgen tussen sushischuiver Motto Sushi en Grieks restaurant Mylos vinden we Bar Bali. Kitchen, bar, lounge op zijn Indonesisch. Klinkt bekend? Wij zochten uit of we de Indonesische smaak hier weer helemaal terug konden vinden.
In stilte zijn ze eigenlijk al vanaf eind augustus open, maar nu mochten ook wij een hapje proeven bij Bar Bali. Op deze bekende plek op de Houttil vonden we eerst Mr Grill, en daarvoor restaurant Bali. Is het dan weer terug naar wat het was? Nee, het concept is toch echt wel anders. Buiten heerlijk Indonesisch eten kun je loungen tijdens de events die regelmatig (bijna wekelijks) worden georganiseerd in Bar Bali. Eten, drinken en dansen dus.
We lopen binnen door de knusse ingang en treffen een strakke, maar gezellige inrichting aan. Mooi detail: het bestek bevat een bamboemotief. De Oosterse beleving is hiermee compleet. Snel kruipen we verwachtingsvol aan tafel. De vorige keer dat we op deze plek Indonesisch aten waren we onder de indruk van het eten. Kom maar op!
Een tafel vol geur en kleur
We beginnen met de voorgerechten: Soto Ayam (Indonesische kippensoep), Pangsit (Rundvleesballetjes gefrituurd in deeg) en Loempia. De kippensoep is lekker flink gekruid en erg smakelijk. De pangsit en loempia zijn prima starters met de huisgemaakte zoetzure saus. Dat smaakt alvast naar meer.
Dan krijgen we een rijsttafel voorgeschoteld. Gerecht voor gerecht verschijnt en al gauw zijn we omringd door een keur aan warme en koude gerechten. We worden meteen getrakteerd op een mooi kleurenpalet en een melange van kruidige geuren waar het water van ons in de mond loopt.
Ik neem je mee met wat we voor onze neuzen hebben staan: Ajam Rica Rica (pittige kip), Sate Ayam (kipsaté), Sate Daging (saté van ossenhaas), Udang Balado (garnalen in sambalpasta), Sambal Goreng Buncis (pittige boontjes), Sayur Lodeh (groenten in kokosmelk), Gado Gado (groenten met pindasaus), Telor Gambuang (omelet), Pisang Goreng (gebakken banaan), Nasi Goreng en Pindang ikan (vis in zoetzure saus). En dan vergeet ik nog de bijgerechten te noemen, zoals Atjar (zoetzuur van komkommer), Sambal Goreng Tempeh (gebakken tempeh omhuld met ketjapsaus) en Soeroendeng (pinda en kokosstrooisel).
De rijsttafel in al zijn glorie
Let’s dig in! We verdelen, keuren en smullen. Alles is goed gekruid, maar nergens té pittig. Even delibereren we nog over de vraag welke wijn we bij dit alles zouden willen drinken. Maar die slaan we al gauw plat: hier hoort gewoon een lekker fris biertje bij.
Ondanks de kleine gerechtjes zijn we echt wel meer dan voldaan als we alles geproefd hebben. Alles gaat ook schoon op. Qua smaak zit het absoluut wel snor.
Onze favorites? De pittige garnalen in sambal pasta zijn echt om je vingers bij af te likken. Van de satés stemmen we unaniem voor de ossenhaas saté, de mix van satésaus en ketjapsaus is echt subliem. De pittige boontjes zijn kort geblancheerd en lekker knapperig, wat wij erg waarderen. De bijgerechten maken het helemaal af; de gado gado, seroendeng en tempeh staan er echt niet voor de sier.
We sluiten natuurlijk af met wat authentieke zoetigheid: spekkoek. Hier haken we onze riem graag nog een gaatje voor los.
Events
Naast kitchen profileert Bar Bali zich ook als bar en lounge. Regelmatig worden de tafels aan de kant geschoven voor verschillende events. Voetjes van de vloer en dansen maar!
Onze conclusie: Heerlijke kruidige Indonesische gerechten in dito sfeer. Dit op een knusse locatie waar je in het weekend met je voetjes van de vloer kan. Wat wil je nog meer?
Trotse kok achter zijn wadjan
Goed om te weten
- Ook vega rijsttafel
- Bar Bali is open van donderdag tot en met maandag.
- Regelmatig events
- Ook plates en à la carte dineren
Openingstijden
- Do t/m ma vanaf 17:00