We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Eendracht in het IJkgebouw is een restaurant in het Victoriepark in Alkmaar. Het is een huiskamer voor de buurt, met goede gerechten voor toegankelijke prijzen.

Na 6 jaar leegstand opende 6 mei 2016 weer een nieuw volwaardig restaurant in het IJkgebouw. Uitbaters Ramona en Marcel maakten er 5 jaar een prachtige hotspot van en verkochten de locatie middenin coronatijd aan Leon van Bourgonje (46) uit Warmenhuizen. Hij zet met zijn horecagroep De Eendracht het IJkgebouw in als huiskamer voor de hele buurt.

IJkgebouw Alkmaar (binnen)

Ruim, licht interieur


IJkgebouw Alkmaar (kas)

Relaxt eten in de kas van het IJkgebouw


IJkgebouw Alkmaar (bar)

Bar met uitzicht op het kanaal

Aan de waterkant van het kanaal relax je op het terras. Eerdere plannen voor een kleinschalig hotel zijn even in de koelkast gezet. Het pand ziet er top uit! Maar: wat staat er op de kaart?

Het menu is bij het IJkgebouw een mooie combinatie van toegankelijkheid en kwaliteit. In de keuken spot je al snel de rotisserie en de Big Green Egg. De eerste wordt gebruikt voor de poussin (jonge kip), naar keuze extra luxe gemaakt met eendenlever of langoustines. Uit de Green Egg tovert de keukenbrigade buikspek (wederom met langoustines), sukade steak of een vis van het seizoen.

Het IJkgebouw staat bij UIT072 hoog op de agenda voor de volgende uitgebreide review. Tot die tijd kun je het natuurlijk zelf proberen: vanaf 6 mei kun je elke dag (behalve maandag) van 9.00 tot 24.00 in het Victoriepark terecht voor ontbijt, lunch en avondeten. Laat ons ook weten wat je ervan vindt 🙂

Oud en nieuw

IJkgebouw: van sloopplannen naar prachtige reconstructie

Artist Impression IJkgebouw Alkmaar

Artist Impression IJkgebouw Alkmaar

Het pand stond leeg sinds in 2009 de laatste gebruiker, stichting Kook, verhuisde. Eigenlijk was het plan om het IJkgebouw te slopen en te vervangen door nieuwbouw in soortgelijke stijl. Daarvan is afgeweken.

Met Kerssens en De Ruiter Architecten uit Alkmaar werden dichtgemetselde gevelsparingen weer opengemaakt en kregen de nieuwe kozijnen, ramen en deuren weer de oorspronkelijke vorm.

Geschiedenis IJkgebouw

Het pand van het IJkgebouw heeft een rijke geschiedenis. In oktober 1877 krijgt de Alkmaarse gemeenteraad het verzoek van de inspecteur van het ijkwezen om een IJkkantoor voor Waarborg van Goud en Zilver te bouwen. In het gebouwtje aan het kanaal worden gewichten gekalibreerd en gejusteerd (bewerkt door iets van gewichten af te vijlen).

Wat is het ijkwezen?
Het ijkwezen is de waakhond van het eeuwenoude metrieke stelsel. De inspectie bewaakt en verbetert het stelsel en houdt toezicht op maten, gewichten en weegwerktuigen. IJkkantoren zijn meestal in een gemeente gevestigd waar ook een rechtbank is, vanwege de nauwe verbintenis met het strafrecht .

IJkkantoor Alkmaar in 1900

Het IJkkantoor rond 1900

In 1909 wordt in het voormalig ijkkantoor een handelsdagschool geopend. Een paar jaar later verhuist de handelsschool naar een groter pand in de Doelenstraat.

De school voor Bijzonder Lager Onderwijs (BLO) is de volgende en langste huurder van het gemeentelijk gebouw. De Parkschool wordt een begrip en zal zo’n 50 jaar in het park zitten.

Vanaf de jaren ’70 krijgt het IJkgebouw diverse bestemmingen. Stichting Scarabee doet er aan kunstzinnige vormen. Poppodium Parkhof is onderhuurder en wordt een toonaangevende plek voor liefhebbers van punk, metal, hip-hop en elektro.

Het laatste hoofdstuk was kringloopwinkel KOOK. Sinds 2010 stond het pand leeg en hadden graffitykunstenaars vrij spel. Met het IJkgebouw wordt nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van dit mooie pand aan het Noordhollands Kanaal.


Praktische info

Leuk om te weten

  • IJkgebouw serveert all day breakfast van 09.00 tot 16.00 uur
  • Maar liefst 16 flessen wijn staan open op fles. Perfect om een bijpassend glas bij je gerecht te bestellen.
  • Betalen doe je bij het IJkgebouw met pin of creditcard (geen cash dus)

Restaurant IJkgebouw

Alckmariapad 2
Victoriepark
1811 MH Alkmaar

072 582 6036
Facebook
ijkgebouw.nl


Openingstijden

Di t/m zo: 9.00 uur – 24.00 uur
All day breakfast: 9.00 uur – 16.00 uur
Diner: vanaf 17.30 uur

Bekijk het menuIJkgebouw Alkmaar (menu)

Volg UIT072 ook op Facebook en Instagram. Heb je tips voor leuke hotspots? Mail: tip@uit072.nl.

Wist je dat UIT072 al sinds 2013 de leukste agenda bijhoudt? Met alleen de beste todo’s in Alkmaar en omstreken.


Kaart wordt geladen...