We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Goed nieuws, Jeroen Klepper en Koert Smit zijn terug op het strand! Met Soul Beach brengen ze de ziel terug op het strand van Bergen aan Zee – en hoe.

De ziel is terug

We meldden het al eerder: Jeroen Klepper en zakelijk partner Koert Smit hebben de exploitatie overgenomen van Blooming Beach. Het zuidelijkste paviljoen van het Bergense strand brengt de ziel terug en is hernoemd naar Soul Beach.

Uiteraard weer tijd voor ons om met een kleine delegatie een bezoek te brengen.

Binnen 2 - soul beach

Soul Beach

Via het duinpaadje lopen we naar het meest zuidelijk gelegen strandpaviljoen van Bergen aan Zee. Een schitterende lichte zaak met veel hout, wit en crèmewitte kleuren.

Aan drie kanten omgeven met grote ramen zodat je praktisch een panoramisch zicht op het strand en de zee hebt. Door deze zachte kleursetting en de hoeveelheid licht van buiten – het is een prachtig zonnige namiddag – oogt de zaak ruim maar toch cosy.

Marrakech

Binnen in het restaurant tref je een aantal eyecatchers en leuke details. Om te beginnen met de grote groene deur die zich in het midden van de lange achterwand bevindt, met aan de linkerkant ervan de goed zichtbare open keuken en aan de rechterkant de uitgiftebar.

Deze deur is helemaal uit Marrekech gehaald. Hij is daar voorzichtig uit elkaar gehaald, verscheept naar Nederland en met uiterste zorg weer in de oorspronkelijke staat hersteld.

Voor de inrichting van de zaak is veelvuldig gebruik gemaakt van ambachtslieden uit Marrakech. Denk aan de twee mooie grote fruitschalen in het restaurant of een groot deel van servies – deze kleiproducten worden daar met de hand gemaakt. De drinkglazen voor het tafelwater worden ambachtelijk met de hand gemaakt van gerecyclede wijnflessen. Ambachtsproducten met een ziel.

Binnen 1 - soul beach

Overzicht tafel 2 - soul beach

Uitgebreide kaart

We krijgen een tafel midden in het restaurant – met links van ons goed zicht op de grote open keuken en met rechts (en voor en achter) van ons heel goed strand- en zeezicht. Wat een korte blik op de drankenkaart zou moeten worden werd een wat langere – want wat is hier veel lekkers te bestellen.

Er is een uiterst ruime selectie wijnen – tip: de Israelische Chardonnay Blanc du Castel – en bieren. Hier tref je ook het eigen biertje SOUL MATE, in samenwerking met Brouwerij Egmond. Voor een lekker zomerse cocktail, mix of gin-tonic zit je hier ook goed – met uiteraard Klepper’s eigen Birchwood gin ook weer aanwezig. Op het gebied van alcoholvrij en -arm is er ook ruim keuze; voor ieder wat wils dus!

Onder het genot van onze drankjes bestuderen we de kaart – deze ademt de eigen stijl van Klepper. Een gebalanceerde mix tussen vis/vlees en vega(n), maar ook de mix tussen klassiek Frans culinair en Israelische/Libanese gerechten.  Maar een strandpaviljoen is een strandpaviljoen niet zonder de tosti, uitsmijter en het broodje kroket – deze zijn ook gewoon te bestellen.

We bestellen een uitgebreide selectie aan mezze – kleine gerechtjes om te delen (of niet) en een aantal Frans culinaire classics. Ideaal voor een mooie zomerse dag op het ruime terras (of op een van de ligbedden), of lekker knus binnen.

Soul food om te delen

De tafel wordt gedekt met oogstrelende gerechtjes. Om te beginnen een paar culinaire klassiekers – een heerlijk zachte terrine de foie gras met abrikozenchutney. Deze smelt op je tong en de chutney geeft een mooie zoete subsmaak.

Terrine de foie gras chutney - soul beach

Terrine de foie gras met chutney

In de œuf mayonnaise & kaviaar heb je een schaaltje hapjes de deluxe – goed gevulde eitjes met als smaakexplosie de kaviaar erbovenop. Het schaaltje gefrituurde sweetbread nuggets – ook wel bekend als gefrituurde zwezerik – met truffelmayo is een erg lekkere culinaire snack. Een laaghangende zon boven zee, een lekker glas op tafel en goed gezelschap – dit is genieten!

Oeuf mayonaise en kaviaar 1 - soul beach

Oeuf mayonaise & kaviaar en sweetbread nuggets

Het is tijd voor de mezze – en ook dat ziet er allemaal fantastisch uit! De combinatie van smaken in de vega roast aubergine is top – heerlijk om te delen met een stuk pitabrood. De granaatappelpitten geven een mooie frisse hint aan dit gerechtje.

De huisgemaakte Tel Aviv hummus is onweerstaanbaar – door de Aleppo peper is ie lekker scherp – de mango chutney brengt de boel zoet tot bedaren. Echt een aanrader. De Haifa wortels doen me denken aan mijn eigen Ottolenghi avonturen in de keuken – alleen dan een stuk beter gelukt. Gepofte wortels met kruiden en munt, yum!

Bij de Labneh Lebowski tref je ook weer een uitstekend smakenpallet waarmee je je in andere sferen waant – de kimchi erbij maakt dit ogenschijnlijk simpele gerecht een topper.

Het mooie aan een kaart met een ruime keuze aan mezze en andere shared klassiekers is dat je of voor de kleine hap even binnen of op het terras kunt aanschuiven, maar dat je ook de gehele dag (of avond, of allebei) kunt tafelen – dus wat je ook wilt, het kan.

Diner

De kaart houdt uiteraard niet op bij dit mooie scala aan kleine gerechtjes. Er is een brede  selectie van hoofdgerechten – van vega(n) tot carnivoor zit je écht helemaal goed.

Wij beginnen met de zeetong met beurre noisette, kappertjes, geroosterde citroen en peterselie. Op zichzelf is deze gebakken vis al ontzettend lekker – maar knijp de geroosterde citroen erboven uit en je hebt echt de essentie van lekker eten te pakken – Zo lekker, die smaak wil je delen en dat komt goed uit; deze vis eet je met z’n tweeën.

De Côte de boeuf van Simmentaler rund met truffel en merg en kalfsjus is eveneens een van de topstukken van de kaart – een heerlijk stuk vlees en perfect bereid, ook om samen te delen. Wat is dit genieten.

Zeetong - soul beach

Zeetong met beurre noisette, kappertjes, citroen en peterselie

Cote de boeuf Simmentaler, truffel en merg

Cote de boeuf van Simmentaler rund, truffel en merg

Na een zonnige avond heerlijk tafelen zijn wij overtuigd. Met Soul Beach is Bergen aan Zee een strandpaviljoen van grote klasse rijker – eentje waar de ziel van samen, van elkaar en van de passie voor eten uit elkaar spat. Wij hebben een nieuwe favoriete hotspot in Bergen aan Zee!

 

Meer over Soul Beach

Leuk om te weten

  • Koert is zelf naar Marakkech gegaan om de mooie ambachtsproducten uit te zoeken
  • De wijnkaart is weer onovertroffen met een mooie mix oude en nieuwe wereld én wat uniekere wijnen – denk aan de Israelische Chardonnay
  • Maar ook op het gebied van bier is er genoeg aanbod – je kan zelf Delirium per fust bestellen, en er is een eigen biertje gemaakt in samenwerking met Brouwerij Egmond

Soulbeach

Strand Bergen aan zee 13
1865 AG Bergen aan Zee

https://soulbeach.club/

Openingstijden

  • Ma – zo vanaf 10.00 uur
  • Keuken vanaf 12.00 uur