We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het einde van de zomer is nog nooit zo lekker gevierd als bij Strandpaviljoen Noorderlicht

Hummus | peterselie olie (Noorderlicht)Biet | flower power (Noorderlicht)Kimchi | Texels lamLangoustine | rabi | boleet | duindoorn

Als je naar buiten kijkt, weet je: de zomer is nu écht over. Herfstige wind en regen trekt over Alkmaar en omgeving. Maar afscheid nemen van de zomer doen we in stijl: met een uniek End of the Season diner bij Strandpaviljoen Noorderlicht. We waagden de rit door de herfststorm over een stormachtig strand voor een etentje dat het meer dan waard was.

End of the Season voelt als een ode van Noorderlicht aan het afgelopen seizoen. Want wat was het een gave zomer voor chef Jeroen Klepper en zijn team! Veel zon, een vol terras en als klap op de vuurpijl een lovende recensie in de Volkskrant afgelopen juli die zorgde dat dit verborgen pareltje ook bij hip Amsterdam op de radar kwam.

Op uitnodiging mochten we aanschuiven op deze unieke avond vol open wijnen, strand, leuke mensen en een topmenu.

Het menu

Dat chef Klepper kan toveren met eten was ons al bekend. Neem maar een kijkje in onze review van Hemingways, de zaak waar Jeroen deze winter weer te vinden is. Vanavond schotelt hij een keur aan eigen geplukte en gefermenteerde producten voor. Lokaal, creatief en vooral smakelijk!

Het drietal amuses stemt al vrolijk. Om te beginnen een hummus van biet met peterselie olie, gevolgd door pittige kimchi (gefermenteerde kool) met heerlijk zacht gegaard Texels lam en ingelegde biet met eetbare bloemen.

Hummus, peterselie olie, spelt brood

De hummus zelf gemaakt, de kimchi en biet zelf ingelegd en gefermenteerd. Een voorproefje van een keur aan verduurzaamde gerechten die nog komen gaan.

De eerste gang: pruim ferment met ingelegde sardine, blauwe bes, edelgist en quinoa. Een verrassende uitgesproken smaak van de sardine en de pruim, gecombineerd met hartige edelgistvlokken.

Het vervolg wordt alleen maar mooier: een prachtige tartaar van rauwe, superverse langoustine, bedekt met een schijf koolrabi, poeder van gedroogde boleet en friszure duindoorn uit eigen duin zou in een sterrenrestaurant niet misstaan.

Langoustine - rabi - boleet - duindoorn

Langoustine | rabi | boleet | duindoorn

De perfect gegrilde zeebaars wordt begeleid door 2 jaar getrokken Japanse andoorn, een nootachtig knolletje (pagode-groente) die je zelden in Nederland op het menu krijgt, en afgetopt met berkensap vinaigrette. Zelf afgetapt en gefermenteerd door Jeroen natuurlijk.

Na een tussengerechtje, een combi van gegrilde bloemkool, hazelnoot, miso en Rotterdamse soja van Tomasu, worden we verwend met nog twee prachtige gerechten. Als hoofdgerecht een heerlijk stuk tarbot, uit de Noordzee, met sepia en spitskool, vergezeld met eigenhandig geplukte kappertjes van vlierbes.

Het toetje smaakt net zo prachtig als het eruit ziet. Zelfgemaakte kombucha (gefermenteerde thee) met appel, macadamia en blaadjes van Oost-Indische kers.

Met zo’n menu komt de zomer weer even terug op een herfstige avond op het strand. Strandpaviljoen Noorderlicht was nog één avond geopend voor een select gezelschap. Vandaag sloten de deuren en wordt het paviljoen opgeborgen in de opslag, om in het voorjaar van 2020 pas weer te openen.

Wij tellen alvast af naar de lente!

Meer over End of the Season bij Noorderlicht

Leuk om te weten

  • Het menu is zoveel mogelijk duurzaam en lokaal
  • Zo is de vis hengel gevangen in de Noordzee
  • Het zuurdesem brood is biologisch
  • De groenten komen van PUURgroenten uit Middenmeer
  • Niet te vergeten: de wijnen waren top, van Tames en Vintura Bas de Rooij
  • Deze herfst en winter nog genieten van de kookkunsten van Jeroen Klepper? Strandpaviljoen Hemingway’s blijft het hele jaar door open!

Strandpaviljoen Noorderlicht

Strandpaal 32
1862 VJ Bergen aan Zee

Openingstijden

Gesloten tot lente 2020

noorderlichtbergen.nl

Kaart wordt geladen...