We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Voor een volle zaal genodigden werd gisteren in Victorie de première van ‘De Weide van Wille’ vertoond. Een documentaire van Bo van de Wall Perné met evenementenorganisator en nachtburgemeester Robert-Jan Wille in de hoofdrol.

Deze korte film brengt de droom van Robert-Jan Wille in beeld: het organiseren van een intiem, kwalitatief en vernieuwend alternatief festival in Alkmaar.Robert-Jan Wille met visie over weiland

Liefde voor muziek tijdens alternatief Alkmaars festival

De langgekoesterde wens van Wille ging in de zomer van 2022 in vervulling, toen het eerste De Weide-festival plaatsvond op de fantastische locatie BijHuub.

In de inspirerende documentaire deelt een aanstekelijke Robert-Jan Wille zijn liefde voor muziek en bindt hij de strijd aan tegen de vertrutting en verschraling van festivals in Nederland. Hij pleit voor een festival waar je weer verrast wordt en niet vooraf precies weet wat je krijgt. Een festivalervaring waarin liefde voor muziek en verdieping centraal staan.

Feest bij De Weide

“Ik voelde me een soort mijnwerker”

Van de Wall Perné vertelt over de totstandkoming van de film, die niet zonder slag of stoot is geweest. “Ik voelde me een soort mijnwerker. In een enorme berg materiaal ging ik op zoek naar diamantjes, die alleen samen in de juiste volgorde tot het perfecte eindresultaat leiden.”

Waarom Robert-Jan als nieuw onderwerp voor deze docu?

“Toen Robert-Jan en ik een jaar geleden met elkaar koffie dronken en hij vertelde over zijn droom met zijn nieuwe en vooruitstrevende festival De Weide, was ik meteen al enthousiast. Alkmaar is geen makkelijke stad voor festivals. Je hebt stevige regelgeving, niet veel locaties waar zoiets mogelijk is en een kritisch publiek.”

Poster ter inspiratie van De Weide

“Voor mijn films zoek ik mensen met (een) passie, mensen die een doel najagen en daar alles voor doen. Vind ik gewoon altijd interessant, het is net alsof dit soort mensen net iets meer zien dan jij. Dat hoop ik dus ook te vinden als ik ze ga volgen met mijn camera, hoe gaan ze dat doel behalen? Waar lopen ze tegen? Waarom doen ze dit?”

Wat zijn de verrassende parels uit de docu?

“Uiteraard de locatie, waar alles om heen is gebouwd. Dit is de reden waarom het festival bestaat, zonder deze locatie had Robert-Jan nooit zijn droom kunnen verwezenlijken. Het is magisch daar en draagt absoluut bij aan de setting en feel van de film.”

Bekijk de documentaire hier

Meer info

Op zaterdag 17 juni 2023 vindt de volgende editie van De Weide plaats bij BijHuub aan de Nijenburgerweg aan de rand bedrijventerrein Boekelermeer. Informatie en tickets zijn te verkrijgen via deweidefestival.nl

Eerder maakte Bo al De Smaak van Fernando Jonker: toffe korte docu over een gepassioneerde chef.

Heb je zelf nog leuke tips voor ons? Neem dan even contact op met UIT072.