We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een eeuwenoude biertraditie komt weer tot leven in 072. Bergens eerste brouwerij STOKED! introduceert hun tweede bier en wakkert daarmee weer een oude traditie aan. De naam? Zoigl. Eh, say what? Wij kenden het niet, maar zijn fan!

STOKED! kwam in april van dit jaar met haar eerste bier: unfiltered lager, een heerlijk doordrinkbaar, ongefilterd pils met volle afdronk. Nu breiden de brouwers uit met hun tweede bier: STOKED! Zoigl. En dat behoeft wat uitleg.

Zoigl

Zoigl: wij hadden er nog nooit van gehoord, en dat is niet zo verwonderlijk. We laten ons onderwijzen door de brouwers:

“Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij.

Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommunbrauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd. De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland.”

En hoe smaakt dat?

De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving.

Wij vinden het een heerlijk herfstbier en laten het nauwkeuriger omschrijven over aan de expert. Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt:

“Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”

Alkmaars eerste Zoiglstube: SOEPP

SOEPP is de eerste locatie in Alkmaar waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste “Zoigl-stube” van Alkmaar. De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord.

Omdat STOKED! Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen zal het bier maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community. Soepp heeft natuurlijk ook een hele intieme bijzondere sfeer en is bij uitstek een huiskamercafé, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt.

Sophie van SOEPP vult aan “Ik heb de STOKED! Unfiltered Lager al vast op tap. Toen ze mij benaderen om ook Zoigl op tap te nemen, en het bijzondere verhaal erachter vertelde aarzelde ik geen seconde. Het hele idee, achter Zoigl vind ik geweldig. Dat de timmerman nog aan tafel zit bier te drinken met de rechter spreekt mij enorm aan. Het eerste idee van SOEPP was ook een grote pan soep op tafel zetten en delen en kletsen met elkaar aan een lange tafel”.

Naast SOEPP hebben ook Taverne, Alkmaars Koffiehuis en Café Berries Zoigl op tap. Snel heen dus!

Meer over STOKED!

Leuk om te weten

  • Op de website stokedbeer.com is een plattegrond te vinden van locaties die Zoigl verkopen
  • Via dezelfde website is Zoigl ook online te bestellen
  • Vier vrienden startten deze eerste brouwerij uit Bergen
  • Na twee jaar experimenteren kwamen ze op de markt met Unfiltered Lager
  • STOKED! verkoopt ook gave swag op hun online shop.

Soepp

Hekelstraat 31
1811BL Alkmaar

072 220 20 61
soepp.nl

Openingstijden

Zo-ma: 12:00 – 18:00
Di-wo: 10:00 – 19:00
Do-za: 10:00 – 20:00

Kaart wordt geladen...