We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wat vind jij van de horeca in Alkmaar? Is er genoeg aanbod, of misschien teveel? Vragen die momenteel spelen in Alkmaar en waar we als Alkmaars City Blog graag over meedenken.

Op dit moment doet de gemeente Alkmaar onderzoek naar de horecasector in de gemeente. Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de mening van inwoners en de horeca zelf over horecabedrijven in Alkmaar.

“Horeca heeft de buik vol”

NHD: Horeca heeft de buik volDe kop van het paginagrote artikel in het Noordhollands Dagblad van vandaag liegt er niet om. Hoofdboodschap: “Ondernemers willen niet nog meer aanbod in Alkmaar”. De teneur is duidelijk: de horeca in Alkmaar heeft geen honger naar meer. Maar is dat terecht?

“Het is aardig verzadigd. ’t Is wel goed zo.”

De krant klopte bij UIT072 aan voor een tegengeluid. Ondergetekende mocht als “horecakenner” van Alkmaar zijn mening geven. En die is gelukkig een stuk optimistischer. Daar zijn 3 redenen voor.

1. Alkmaar middenmoter in horecadichtheid

Allereerst de objectieve feiten: het horeca aanbod in Alkmaar is sterk gegroeid de laatste jaren, maar nog steeds is de horecadichtheid een stuk lager dan in bijvoorbeeld de gemeente Bergen. Alkmaar (4,4) heeft zelfs minder horeca per 1.000 inwoners dan Schagen (5,3) of Beverwijk (5,7).

Deze cijfers hebben we niet zelf bedacht, maar komen van het CBS: horecavestigingen per gemeente gecombineerd met inwoners per gemeente.

2. Er is voldoende vraag

Zoals in het krantenartikel al wordt genoemd: ook de vraag lijkt er te zijn, helemaal in de weekenden. Probeer maar eens aan zonder reservering ergens aan een tafeltje te komen op vrijdag, zaterdag of zondag.

Ook al is het aanbod de laatste jaren sterk gestegen, de vraag lijkt zeker zo hard te zijn gestegen. Niet alleen van inwoners, maar ook toeristen. Zou dat misschien een gevolg kunnen zijn van een aantrekkelijker stad, juist dóór meer horeca?

3. Nieuwe concepten

En last but not least: voor nieuwe concepten is (bijna) altijd ruimte. Veel zaken die de laatste 5 jaar erbij zijn gekomen, wisten wat toe te voegen aan het bestaande aanbod en daarmee hun plek te claimen.

Kijk bijvoorbeeld naar Rue de la Plume, Fernando’s, maar ook zaken zoals Javaanse Meisjes. Ze maken het aanbod in Alkmaar gevarieerder en daarmee als geheel ook sterker.

Dus kom maar op met de nieuwe zaken! We zijn heel benieuwd naar de nieuwe Nederlandse keuken van Neder, maar er is nog veel meer te bedenken. Waar blijft de Alkmaarse Avocado Show, een Alkmaars knoflookrestaurant, en welke ondernemer start hier een goede Mexicaan of taqueria? Een gat in de markt!

Wat vind jij?

Jouw mening is welkom!

Onze mening is wel duidelijk: er is ruimte en vraag genoeg voor nieuwe horeca, mits het wat toevoegt aan het bestaande aanbod. Wat vind jij? Laat het gerust weten als reactie onder dit artikel of op Facebook/Instagram.

Zelf de enquete invullen? Dat kan nog tot 14 november via startvragenlijst.nl/alkmaar.