We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Terugblik Culinaire Biertour Alkmaar 2019 (wintereditie): dit heb je gemist

Na het landelijke succes van de Amusetour, is er sinds afgelopen jaar ook de Culinaire Biertour. Gisteren was er voor de eerste keer de Culinaire Biertour Alkmaar. En UIT072 was er natuurlijk bij 🙂

Tijdens de Culinaire Biertour ga je op een dag langs 6 verschillende restaurants en (grand) cafés. Bij iedere locatie krijg je een uniek biertje en een verwant culinair gerecht. Na de tour is er een afterparty bij een van de 6 deelnemende locaties.

Geniet mee van een kleine terugblik op de 6 hapjes en biertjes die we voorgeschoteld kregen:

#1 Bourgondisch Café De Waag

Bourgondisch café De Waag
We startten onze route bij Bourgondisch café De Waag. Het winterbier van de Egmondse brouwerij Sancti Adelberti was gelijk van een wat zwaarder kaliber.

De kalfsmuis was erg verrassend door de combinatie van roquefort en  groene asperge. Het kalfsvlees wat erg mals en zacht. De roquefort was een mooie tegenhanger voor het bitterzoete bier: 8,1%, een zoet, doch bitter winterbier, met tonen van caramel en lindebloesem. Wat ons betreft een fijne start.

 Hapje: Kalfsmuis, op een bedje van groene asperges en roquefortsaus.
 Bier: Sancti Adelberti Egmondse Pastorale.
UIT072 Review: Comedy Diner bij De Waag

#2 Proeflokaal De Boom

Proeflokaal De Boom
We vervolgen onze tour bij Proeflokaal de Boom. Waar deze vooral bekend staat om zijn uitgebreide bierkaart, is er sinds een klein half jaar ook een nieuwe aanwinst in dit proeflokaal.

Biersommelier Richard heeft ruim 15 jaar in de keuken gestaan bij De Vrolijke Pater, en draait zijn hand niet om voor een bijpassend gerecht. Met veel enthousiasme licht hij toe dat de zalm 48 uur gemarineerd is in Duchesse de Bourgogne, een Belgisch bier met gemengde gisting met een zoetzure smaak. De friszure smaak past goed bij het zachte witbiertje, bestaande uit 30% tarwemout, en specerijen meegebrouwen. Erg zacht en fijn van smaak.

Hapje: Gemarineerde zalm met komkommersalade.
Bier: Chefs Brewing White Mamba. 5%. 

#3 Nola Social

Nola Social

We strijken neer in Nola’s Café. Hier wordt een Vietnamese snack geserveerd met een westerse twist. De combinatie van buikspek en gefrituurde krab, samen met de mango en gele curry is heerlijk. Mooi gepresenteerd en zeer goed op smaak. De IPA geeft het gerecht net wat extra bite.

 Hapje: Bao (Vietnamees stoombroodje) gevuld met buikspek, sesam, soja en gefrituurde softshell-krab, gegarneerd met mango en gele curry. Een fijn gekruide oriëntaalse snack.
 Bier: Lagunitas IPA, 6.2%. Een hoppig biertje, maar net niet té, met een bittertje zoals bij IPA hoort. Tonen van fruit en koriander.                                                                                     UIT072 Review: Nola Social 

#4 Vrolijke Pater

De Vrolijke Pater bestaat alweer ruim 16 jaar, en chefkok Tom staat nog steeds met veel plezier in de keuken. Het restaurant staat bekend om de traditionele Belgische gerechten met bijpassende biersuggesties op de menukaart.  Voor de Biertour serveert hij een traditioneel stoofpotje, gestoofd in het bier wat bij dit gerecht geserveerd wordt. Erg goed van smaak, dit is de kwaliteit die we van de Vrolijke Pater gewend zijn.

 Hapje: Stoofpotje van varkenswang, gegarneerd met aardappelpuree en ovengebakken chips van pastinaak. De varkenswang is gestoofd in  Rodenbach en gebonden door peperkoek. Gemaakt volgens traditioneel Belgisch recept, volgens chefkok Tom.
 Bier: Rodenbach Classic van brouwerij Palm. Een friszoet fruitig biertje. Vergelijkbaar met Kriek, maar iets frisser van smaak.

#5 Alkmaars Koffiehuis

Alkmaars Koffiehuis

In het Alkmaars Koffiehuis, tegelijkertijd ook proeflokaal van Zeglis, is het zoals vaak gezellig druk. Tussen het opbouwen van de band die deze middag speelt, wordt er een stevig bockbier geserveerd. Vergezeld door een patatje stoofvlees, naar keuze nog aan te vullen met biermayonaise. Hoewel het erg goed van smaak is, valt de portie erg tegen. In het puntzakje zijn slechts 3 patatten te vinden.

 Hapje: Patatje stoofvlees, gegaard in Zeglis Herfsthout. Geserveerd met biermayonaise. Goed van smaak, maar met recht een patatje, erg kleine portie.
 Bier: Zeglis Herfsthout, 7% bockbier.

#6 Proeflokaal De Kleine Deugniet

We sluiten onze tour af bij Proeflokaal De Kleine Deugniet. Sinds een kleine 2 jaar zit dit Proeflokaal op de Gedempte Nieuwesloot, met een uitgebreide collectie Belgische bieren. Naast een aantal klassieke bieren, is er een wisselende bierkaart aan de wand te vinden. Uitbater Remco vertelt met veel plezier over de bieren die hij serveert. We krijgen een Imperial Dark Ale geserveerd, vergezeld door een koude vleespastei, een zogenaamde marbré. Prachtig opgemaakt, en heerlijk van smaak. Qua opmaak zeker de winnaar van de middag, en wat betreft smaak gelijk aan top samen met de bao van Nola Social.

Hapje: Marbré van eendelever met vietnamees rundvlees, met een brioche met truffel, chipje van zoete aardappel, het geheel gegarneerd met portsiroop. Heerlijk van smaak, erg mooi opgemaakt.
Bier: Cuvée van de Keizer van Brouwerij Het Anker, 11% Imperial Dark Ale.

Afsluitend

Deze editie van de Culinaire Biertour Alkmaar was helemaal uitverkocht. Een leuke route om te lopen, met uiteenlopende bieren qua smaak en percentage. Fijne culinaire hapjes, allen passend bij het geserveerde biertje. Echte uitschieters qua smaak én opmaak waren Nola Social en De Kleine Deugniet, op de voet gevolgd door De Vrolijke Pater en De Waag. Al met al een fijne eerste editie.

Wil je het zelf ook eens ervaren? Je krijgt in november een herkansing met de herfsteditie van de Culinaire Biertour. Of misschien kun je nog wat kaarten in de wacht slepen voor de Amusetour over 2 weken. Zien we je daar?

Onze Culinaire Biertour Alkmaar zelf lopen?

Hier vind je de bezochte hotspots:

Kaart wordt geladen...