Na een jaartje zonder herfsteditie mocht het zondag eindelijk weer: Amusetour Alkmaar! Een herfstige zondagmiddag, 6 restaurants, 6 hapjes en… 6 wijnen. Proef je mee?
[fbknop]
Door corona werd onze reeks bruut onderbroken (check de terugblikken van 2019, 2018, 2017, 2016 en 2015), maar wat is het fijn om weer een rondje te mogen doen!
Wat opvalt is dat een aantal vertrouwde namen dit jaar om verschillende redenen overslaat. Geen Heerlijk Nel, Granada, 1480 Foodbar en Wolf deze keer. Nieuwkomers zijn 2 grand cafés, De Koning en De Kleine Waarheid, die zorgen voor een gevarieerde route:
Til38 ➞ De Koning ➞ Vito ➞ Fnidsen ➞ Javaanse Meisjes ➞ Kleine Waarheid
Let’s start!
#1 Til38
Let’s start! Bij Til38 gaat de espuma van basilicum gaat prima samen met de zeewolf, die het midden houdt tussen tartaar en ceviche. Andere schuimpjes, maar dan in vastere vorm, waren de meringue van tomaat. Mooie start!
Amuse: Ceviche van zeewolf | basilicum espuma | zoetzure bleekselderij | tomaten gel
Wijn: Viognier 🇫🇷 (of naar keuze 🍺 Weizener van de tap)
UIT072 Review: Til38: De moeite waard om te delen
#2 Café de Koning
Op naar de eerste nieuwkomer: favo borrelspot De Koning! Zij serveren lekker herfstige comfort food: gestoofd wild met een bladerdeegkrokantje. De zachte Italiaanse wijn (80% Corvina, 20% Merlot) zit vol rijp donker fruit en smaakt naar meer. De Koning kan je er prima bijhebben bij de amusetour.
Amuse: Wildgoulash en croûte | paprika
Wijn: Santa Susanna Veneto Rosso 🇮🇹
UIT072 Review: De Koning: een royaal café
#3 Italiaans Restaurant Vito
Vito wist de afgelopen jaren positief te verrassen in de amusetour, met spannende nieuwe gerechten. Dit keer herhalen ze een succesnummer dat we in de herfsttour van 2019 ook mochten proeven: Piadina Porchetta.
Het Italiaanse flatbread gevuld met varkensgebraad wordt dit keer vergezeld door een salade van pompoen, truffel en Parmezaanse kaas. De Cabernet Sauvignon – Merlot komt uit Venetië en is soepel met fris rood fruit.
Amuse: Piadina Porchetta | pompoen | truffel | Parmezaan
Wijn: Principato Cabernet Sauvignon – Merlot 🇮🇹
#4 Restaurant ’t Fnidsen
Fnidsen verrast met een exotische combi van smaken: Zalouk (gegrilde aubergines en tomaat), Shichi-mi tōgarashi (Japanse mix van 7 kruiden), perfecte polenta, schuim van gerookte aardappel en luchtige aardappelkrokantjes,.
Ook de wijn is bijzonder, van de onbekende Grillo druif. Geel gekleurd, rijp fruit en frisse zuren die goed matchen met de smaakcombi op het bord.
Amuse: Polenta | zalouk | luchtige aardappel | tōgarashi | gerookte paprika schuim | kruidenolie
Wijn: Feudo Arancio Grillo 🇮🇹
UIT072 Review: Restaurant & Wijnlounge Fnidsen: wijn en spijs op niveau
#5 Javaanse Meisjes
Bij roti manis denk je aan zoete broodjes, bijvoorbeeld om te vullen met chocolade of worstjes. Maar het is ook de letterlijke vertaling van sweetbread, oftewel zwezerik. De klassieke kalfszwezerik wordt hier (natuurlijk) in een Oosters jasje gestoken. Gebakken met pinda & korianderzaad op een boemboe crème en een witlofblad. Heel erg smaakvol!
Bonuspunten voor de Java Sour! Leuk om de wijntjes af te wisselen met een cocktail. Goede bediening en uitstekende combi van hapje en drankje: Javaanse Meisjes is wat ons betreft de winnaar van deze Amusetour!
Amuse: Roti manis dipanggang | boemboe | pinda
Cocktail: Java Sour
UIT072 Review: Nola Social wordt Javaanse Meisjes (en wij mochten alvast proeven)
#6 De Kleine Waarheid
Bij onze review van de Kleine Waarheid waren we vorig jaar erg te spreken over de prima tournedos en vooral de heerlijke spareribs. Door de familiebanden met (Vlees van) Spoor ligt de kracht van de Kleine Waarheid al ruim 10 jaar bij goede vleesgerechten.
De keuze voor een bisque van garnalen met een gegrilde gamba en dilleschuim is met die kennis in het achterhoofd niet de meest voor de hand liggende. De meningen van de amusanten (zoals de deelnemers aan de amusetour genoemd worden) waren ook wisselend. We juichen verrassende keuzes toe, maar volgende keer misschien toch veiliger voor de succesgerechten gaan?
Amuse: Bisque de Crevette | gamba | dilleschuim
Wijn: Pinot Grigio
UIT072 Review: Grand Café de Kleine Waarheid: verrassend herkenbaar
[fbknop]
Afsluitend
Een amusetour is altijd een goed idee. Ook al valt er soms een zaak uit de toon, de meeste restaurants gebruiken de tour toch als een mooi podium om hun kunnen op een verrassende en positieve manier te etaleren. En wat is nou fijner om op een zondagmiddag met een groepje vrienden of met z’n tweeën een rondje te wandelen en te proeven?
Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere amusetours dit jaar. In Alkmaar is de volgende editie in februari of maart.
Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?
Hier vind je de bezochte restaurants: