We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Nola Social wordt Javaanse Meisjes (en wij mochten alvast proeven)

Piepkuiken 'en croute' met ganzenlever en morillesausAmuse 1: taco met Balinese kip

Er moet een goede reden zijn als wij twee keer over dezelfde zaak schrijven. Bij Nola Social waren er deze week twee goede redenen: het nieuwe concept wordt bekend gemaakt én topchef Ron Blaauw komt naar Alkmaar voor een voorproefje!

In 2017 schreven we de eerste keer over Nola Social, een week na de opening. Het concept: Casual Dining and Comfort Food. Shared dining, met gerechtjes uit alle windhoeken. Kenmerkend waren de relaxte sfeer, met het bestekblik op tafel, en de gevarieerde, creatieve kaart, overzichtelijk ingedeeld in small plates en large plates.

Na twee jaar was het tijd om het concept bij te schaven. We schreven er eerder dit jaar al over: niemand minder dan de bekende chefkok Ron Blaauw gaat in een adviesrol de samenwerking aan met Nola Social. Vanaf januari kun je proeven waar deze samenwerking in geresulteerd heeft.

Wij hadden nog meer mazzel en mochten maandag al voorproeven, zodat we met jou kunnen delen wat je kan verwachten.

Onder toeziend oog van topchef Ron Blaauw

Op uitnodiging mochten we aanschuiven voor een uniek voorproefje van het nieuwe concept, onder toeziend oog van topchef Ron Blaauw. Een 5-gangen diner, inclusief bijpassende topwijnen van het Italiaanse wijnhuis G.D. Varja.

Ron Blaauw en Marco de Wildt

Chef Ron Blaauw en Marco de Wildt (eigenaar van Nola Social/Javaanse Meisjes)

Wie weleens bij een van Ron’s Gastrobars is geweest, kent de visie van Ron Blaauw: uit eten gaan moet een feestje zijn. Geen poespas en pretenties, maar ongedwongen genieten van ongecompliceerde en pure gerechten.

Het menu van vanavond was een combinatie van Franse keuken met een Aziatische twist:

  • Sashimi van makreel met radijs en gember
  • Omelet van koningskrab met een schuim van chorizo
  • Op boerenbruin gebakken griet met shiitakes en jus van ponzu
  • Piepkuiken ‘en croute’ met ganzenlever en morillesaus
  • Ron’s Gastrobar Surprise-Ei

Wat verandert er?

Het menu geeft al een sterke hint wat het nieuwe concept van het restaurant wordt. De Indonesische/Aziatische keuken met de kwaliteit van Ron’s Gastrobars vormen de inspiratie.

Met de verandering van keuken komt ook een nieuwe naam: Nola wordt Javaanse Meisjes. Indo Fine Dining × Streetfood aan het Alkmaarse Waagplein.

Voordat je kan aanschuiven medio januari zal er eerst nog een grondige verbouwing komen om ook het interieur in lijn te brengen met het nieuwe concept.

Nola Social Interieur

Het interieur van Nola Social wordt in januari grondig verbouwd

Hoe was het voorproefje?

Over het eten zelf kunnen we kort zijn: als dit niveau vastgehouden kan worden vanaf januari, is Alkmaar weer een culinaire hotspot rijker!

Na 2 tongstrelende amuses was de eerste gang een prachtige combinatie van sashimi van makreel  met wasabi-mayonaise, gember en dungesneden radijs. Heerlijk om te zien en te proeven!

Na een tikje zoute omelet van koningskrab met schuim van chorizo was er weer een heerlijk stukje vis: perfect gebakken griet met een jus van ponzu (saus van Japanse rijstewijn, rijstazijn, gedroogde tonijn flakes en zeewier) en shiitakes.

Nog meer paddenstoelen kwamen we tegen in de morillesaus van de, wederom erg lekkere én mooie, piepkuiken en croûte met ganzenlever. Rijk, smaakvol en een mooie combinatie. En als afsluiter het befaamde Surprise-Ei die in Ron’s Gastrobar al jaren vaste prik is.

Nog even wachten…

Is er dan niks kritisch te melden? Jawel. Als je trek hebt gekregen van dit kleine voorproefje, zul je nog even geduld moeten hebben voor je zelf kan eten bij Javaanse Meisjes. De komende twee maanden is het nog Nola Social (ook niet verkeerd voor een hapje of een cocktail hoor). Medio januari kun je aanschuiven bij Javaanse Meisjes.

Wij reserveren alvast een plekje.

Leuk om te weten
  • Javaanse Meisjes is alweer het derde eigen Oosterse concept van Ron Blaauw, na Ron Gastrobar Indonesia (Ouderkerk aan de Amstel), Ron Gastrobar Indonesia ‘Downtown’ en Ron Gastrobar Oriental.
  • Als culinair adviseur is Blaauw verbonden aan nog 3 concepten: Bistrobar Indonesia (Haarlem), Bistrobar Bankoh en Bistrobar Berlin (beide in Nijmegen)
  • De wijnen zijn een eervolle vermelding waard: Wijnhuis G.D. Vajra verwende ons met de lekkerste bijpassende wijnen uit Piëmonte. Van Riesling tot Barolo.

Javaanse Meisjes

Houttil 30-36
1811 NJ Alkmaar

072 5113283

Openingstijden

Zondag tot en met woensdag 10:00 – 0:00.
Donderdag 10:00 – 1:00
Vrijdag en zaterdag 10:00 – 3:00

Kaart wordt geladen...