Het is februari, dus dat betekent: Dry January is voorbij! We mogen dus weer ongegeneerd genieten van goede wijnen en lekkere gerechtjes. Wat een perfecte timing voor de eerste Amusetour Alkmaar van 2020.
[fbknop]
Het is niet de eerste keer dat we een Amusetour review maken op UIT072, dus waarschijnlijk ken je het concept: een winterse zondagmiddag, 7 restaurants, 7 hapjes en 7 wijnen. Wat wil je nog meer?
Vorig jaar beschreven we de eerste wintereditie van Amusetour Alkmaar als “een van de beste amusetours tot nu toe“. Weten de deelnemende restaurants dat niveau te overtreffen?
Je leest het in de kleine terugblik op de 7 hapjes en wijntjes die we voorgeschoteld kregen. En als bonus hebben we ook een kleine videoterugblik gemaakt:
#1 Wolf
Wolf was bij de laatste herfst amusetour één van onze top 3 favorieten! En ook deze editie zorgen ze voor een goede start: een heerlijke tartaar van Livar met truffelcreme en olie van kastanje en champignons.
Een Livar is een Limburgs kloostervarken. De kruising van meerdere rassen lijkt op het Spaanse Ibérico varken. Het is een vet varken, gefokt voor vlees met veel smaak. Nog beter: Livar varkens voldoen aan strenge regels, wat resulteert in een (relatief) diervriendelijk streekproduct.
De negreomaro is krachtig en stevig en is goed gezelschap voor de stevige amuse. Een heel goede bodem! 🙂
Amuse: Tartaar van Livar | truffelcreme | olie van kastanje en champignons
Wijn: Campo di Marzo Negreomaro 🇮🇹
Ook in de: beste cocktails van Alkmaar
#2 Heerlijk Nel
Bij Heerlijk Nel een simpel, maar smakelijk gerecht. De huisgerookte eendenborst is superzacht en wordt gecombineerd met sinaasappel-honingdressing, krokant van serranoham, gekarameliseerde biet, en pistache crumble.
De Siciliaanse wijn is robijnrood met een sappige smaak. Geurig met rijpe tonen van wilde aardbei, kersen, bramen.
Amuse: Eendenborst | Serranoham | Biet| Pistache crumble
Wijn: Stemmari Pinot Noir 🇮🇹
UIT072 Review: Bistro Heerlijk Nel: lekker eten in een huiselijke sfeer
#3 Vito
Restaurant Vito weet ons elke amusetour weer positief te verrassen! En ook deze keer stellen ze zeker niet teleur.
De geroosterde Noordzee inktvis was zacht, mals en met een goede bite. Maar de held van het gerecht is de perfecte citroenrisotto! Verder kreeftenolie afgemaakt met een schuimige saus van witte wijn en wortel chips.
Hierbij een perfect passende wijn: de Falerio Oris is een biologische melange van de inheemse Italiaanse druiven Passerina, Pecorino en Trebbiano. Licht strogeel, vol en aromatisch.
Wat ons betreft de winnaar van deze amusetour!
Amuse: Inktvis | Citroenrisotto | Kreeftenolie | Witte wijnsaus
Wijn: Ciù Ciù Falerio Oris 🇮🇹
#4 Granada
Bij oude bekende Granada weet je dat kok Stefan er plezier in schept om elke amusetour wat moois voor te schotelen.
Vandaag krijgen we een stevige terrine van gekonfijte konijnenbout, chorizo, ibericoham met kruidensalade, bundelzwammetjes, kruidenmosterd en krokantje van steranijs. De dieprode Spaanse wijn heeft veel rood fruit en weet dapper weerstand te bieden tegen de sterke smaken van de terrine.
Amuse: Konijnenbout | Chorizo | Ibericoham
Wijn: Inurrieta Sur 🇪🇸
UIT072 Review: Ontdek Granada 2.0: op z’n Spaans
#5 Til38
Til38 gaat op de vegetarische tour, met een tartaar van tomaat, meringue van aardbei, kaviaar van balsamico en een crème van basilicum met basilicum olie.
Kan dat goed gaan? Ja, dat gaat heel goed! Het oogt niet alleen mooi, maar smaakt ook nog eens heel goed. Een mooie combinatie van frisse tomaat, zachte basilicum crème en zure tonen van de balsamico.
De biodynamisch gemaakte Malvasia is een volle witte wijn met tonen van rijp fruit die goed combineert met het frisse gerechtje.
Amuse: Tartaar van tomaat | Aardbei merengue | Balsamico kaviaar | Basilicum
Wijn: Lunaria LaBelle Malvasia 🇮🇹
UIT072 Review: Til38: De moeite waard om te delen
#6 1480 Food Bar
Vorige keer de winnaar van deze Amusetour, dus voor de afsluiter waren de verwachtingen hoog.
1480 gaat ditmaal op de Aziatische tour: buikspek met hoisinsaus, crème van zoete aardappel en gebakken ui. Mooi gebakken, zacht van smaak en lekker in combinatie met de rode wijn.
De Rioja Crianza van Conde de Valdemar (85% tempranillo en 15% mazuelo) heeft 14 maanden gerijpt op Amerikaanse eikenhouten vaten. Dit zorgt voor een warme smaak van vanille en zoethout met een vleugje munt.
Amuse: Buikspek | hoisin | zoete aardappel | gebakken ui
Wijn: Tempranillo | Rioja Crianza | Spanje 🇪🇸
Ook in de: 3 Tips voor Gin & Tonic van Alkmaar
#7 Fnidsen
Nieuw in de Amusetour: restaurant Fnidsen. Dat je hier lekker kan eten en wijnen wisten we al, dus we zijn benieuwd naar deze afsluiter.
De huisgemarineerde zalm ziet er prachtig uit en proeft net zo goed. Mooi afgetopt met gele biet, mierikswortel panna cotta, mosterdzaad vinaigrette en een takje dille.
De Verdejo uit Valdepeñas is sappig, fris en zacht met lichte kruidigheid. Een goede combi met de zalm en een prima afsluiter van deze amusetour!
Amuse: Zalm | Dille | Gele biet | Panna cotta
Wijn: Viejo Marchante Verdejo 🇪🇸
UIT072 Review: Restaurant & Wijnlounge Fnidsen: wijn en spijs op niveau
[fbknop]
Afsluitend
We zijn de tel kwijt over de hoeveelste amusetour dit voor ons was, maar nog steeds zetten we het met veel liefde in de agenda: een culinaire minivakantie in eigen stad. Ook dit keer was het een heerlijke wandeling met afwisselende gerechten en geen enkele tegenvaller.
Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere culinaire wandelingen in 2020. Extra aanrader: in mei organiseert UIT072 samen met Amusetour de allereerste Smakelijke Fietstour Alkmaar waar een beperkt aantal kaarten nu in de verkoop gaan!
Check snel: Deze culinaire tours staan in Alkmaar (e.o.) op de agenda in 2020
Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?
Hier vind je de bezochte restaurants: