We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

8 oktober en zuurkool zijn in Alkmaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit jaar geen gezamenlijke zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein, maar… dat betekent niet dat we de traditie verloren laten gaan.

Echte Alkmaarders eten zuurkool met worst

Met dank aan de 8 October Vereeniging presenteren wij 3 originele zuurkoolrecepten, ingezonden door Alkmaarders. Welke maak jij op 8 oktober?

1. Zuurkoolpizza

Heel Alkmaar eet zuurkoolpizzaWij vinden het origineel recept en kenden de combinatie zuurkool en pizza nog niet. We zijn benieuwd!

Jury: “Eenvoudig maar heerlijk. Goed recept om zuurkool te leren eten, met een beetje kummel erbij is het nog lekkerder.”
Aangeleverd door: Anita Stierp
Recept: Zuurkoolpizza

2. Zuurkool met parelhoen

Heel Alkmaar eet zuurkool parelhoenWij zijn fan van deze restaurantklassieker. Altijd leuk om zo’n recept thuis een keer te bereiden als je een keer flink wilt uitpakken. Een lekker strak wit wijntje erbij is wat ons betreft wel een voorwaarde!

Jury: “Lekker en mooi gerecht. Mooi te presenteren.”
Aangeleverd door: Heleen Jambroes
Recept: Zuurkool met parelhoen

3. Zuurkool met zoete aardappelpuree en ‘nep-spekjes’

Heel Alkmaar eet zuurkool met zoete aardappelpureeBij UIT072 eten we ook regelmatig vegetarisch en dan is dit zuurkoolgerecht een fijne variant voor een vega-dag. Ook het gebruik van zoete aardappelen vinden we goed gevonden in combinatie met het zuurtje van de kool.

Jury: “Mooi en lekker vega-gerecht.”
Aangeleverd door: Yvon van Rhoon
Recept: Recept zuurkool met zoete aardappelpuree en nep-spekjes

Kook en win

Deel jouw zuurkoolmoment en win

Eet je ook mee? Vergeet dan niet jouw zuurkoolmoment op 8 oktober te delen via social media (facebook of instagram), tag de 8 October Vereeniging (AlkmaarOntzet) in je bericht en maak kans op leuke prijzen! De te winnen prijzen worden beschikbaar gesteld door Grand café Klunder en Javaanse meisjes.

Extra tips

Geen zin om zelf te koken? Vanavond staat zuurkool o.a. op het menu bij Stadsstrand de Kade, De Kleine Brouwerij en Stadskaffee Laurens:

ALKMAARS ONTZET! Uiteraard anders dan voorgaande jaren maar we maken er toch een (zit)feest van! Vanaf 16:00 muziek…

Geplaatst door Stadsstrand De Kade op Woensdag 7 oktober 2020

https://www.facebook.com/stadskaffeelaurens/posts/1247847892246873

https://www.facebook.com/slagerijjeroendevriesalkmaar/posts/2633938100250261:0

Tenslotte nog de veelgestelde vraag: waarom eten we in Alkmaar eigenlijk zuurkool op 8 oktober? Het antwoord daarop is misschien wat teleurstellend. De traditie gaat namelijk niet eeuwen terug, maar slechts een jaar of 20.

De aanleiding: in Leiden vieren ze hun ontzet op 3 oktober al sinds mensenheugenis met hutspot, witbrood en haring. Maar Alkmaar had nog niet zo’n gezamenlijke maaltijd. De 8 October Veereniging ging op zoek naar een eigen stamppot en kwam al snel bij de befaamde Langedijkse zuurkool, op steenworp afstand van Alkmaar.

Sindsdien heeft ook Alkmaar een burgermaaltijd met een eigen stamppot: zuurkool met worst.