We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Alkmaar Ontzet laten we natuurlijk ook dit jaar niet aan ons voorbij gaan, alleen dat het er een beetje anders uit zal zien dan andere jaren is waarschijnlijk geen verrassing. Wat allemaal niet  kan, is wel duidelijk. Wij helpen je liever aan tips: 8 dingen die je wél kan doen op 8 oktober.

De Victorie op de Spanjaarden vieren we ook in 2020 samen. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan en dat is sowieso elk jaar een feestje waard. De 8 October Vereeniging en andere initiatiefnemers hebben hun stinkende best gedaan om van Alkmaar Ontzet dit jaar een coronaproof Victoriefeest te maken, met genoeg activiteiten om deze historische overwinning weer even onder de aandacht te brengen.

1. Bekijk de kranslegging en ontzetrede online

Victoriepark Alkmaar

Dit jaar zal het Victoriepark niet gevuld zijn met publiek dat zich normaliter verzamelt om te komen kijken naar het toneelstuk: Een krans voor Victorien. Het toneelstuk dat altijd vooraf gaat aan de kranslegging. De Ontzetrede is al jaren niet meer in het park te horen maar wordt sinds 1986 in de Sint Laurenskerk uitgesproken, ook hier zal helaas dit jaar geen publiek bij aanwezig zijn. Maar niet getreurd, zowel de kranslegging als de Ontzetrede zullen op 8 oktober online te bekijken zijn via de website van de 8 October Vereeniging.

Wanneer: 8 oktober
Waar: online via de 8 October Vereeniging

2. Drink een Alkmaars biertje bij de Pub Takeover

Brouwerij Leeghwater Pub Takeover

Dit jaar wordt het niet dicht op elkaar staan in de Koorstraat of op de Platte Stenenbrug. Tijd voor een nieuwe tijdelijke stamkroeg: de Pub Takeover van Brouwerij Leeghwater bij Spotlight! De brouwerij neemt 4 dagen lang heel Spotlight over. Geniet van alle lokale bieren en het verhaal erachter. En mis het niet!

Prijs: gratis entree
Wanneer: 7 t/m 10 oktober
Waar: Spotlight, Scharlo 1
Meer info: Pub Takeover

3. Doe mee met de ontzettend Alkmaarse thuisquiz

thuis kijkenWeet jij veel van Alkmaar, houd je wel van een beetje competitie en wil je kans maken op toffe prijzen? Dan kun je op 8 oktober je kennis over de stad Alkmaar testen tijdens de ontzettende Alkmaarse thuisquiz. Gewoon vanuit je woonkamer!

Je speelt in een team van maximaal vier personen. Ga voor de winst of voor de prijs voor de origineelste teamnaam of voor het team dat het snelste is.

Prijs: gratis
Wanneer: 8 oktober 20:10, inschrijven vanaf 19:10
Waar: website van de 8 October Vereeniging

4. Ga gratis naar het Stedelijk Museum

Mocht je voor de quiz je kennis over Alkmaar nog even willen bijspijkeren, dan kun je die dag vanaf 10.00 uur gratis naar het Stedelijk Museum. Een bezoek aan de tentoonstelling Victorie! kan wellicht in je voordeel werken, of ga opzoek naar de Spaanse soldaat die in de rondte loopt en je alles over deze historische gebeurtenis kan vertellen. Ook de kleintjes kunnen zich vermaken met speciale workshops voor kinderen. 

Het museum is geopend voor jong en oud en deuren sluiten om 17.00 uur. Om het overzichtelijk te houden dien je vooraf een tijdvlak te reserveren via de website van het Stedelijk Museum.

Prijs: gratis entree
Wanneer: 8 oktober vanaf 10:00

5. Vier een coronaproof festival

Knipøg op Vrijstaat!

Na het succes op Vrijstaat vórig jaar, zijn ze er dit jaar gewoon weer! Deze donderdag in Vrijstaat // Welkom in Het Nieuwe Normaal: de mannen van Knipøg. Ze zorgen voor aanstelijke elektrobeats in het coronaproof ronddraaiend theater. Misschien heb je het duo al eens eerder gezien tijdens één van de elektro-jams van De Broeikas, tijdens Mixtream Festival of Alkmaars Eigenste Festival. Koop snel je ticket, want het gaat hard: https://hal25.stager.nl/web/tickets/111014635

Geplaatst door HAL 25 op Dinsdag 6 oktober 2020

Eindelijk die ruimte voor jezelf.
Flirten was nog nooit zo spannend…
Nieuwe moves op de dansvloer!
Ontzettend ontzetten, zonder te besmetten.

Bij HAL25 kun je je heerlijk vrij voelen en bewegen. Geniet bij het nieuwe pop-up restaurant waar je nooit hoeft te wachten op een plekje of laat je verrassen in het ronddraaiende theater.Je koopt een ticket voor een tijdsblok, het eerste tijdsblok is om 17.00 uur. De beleving duurt ongeveer een uur.

Prijs: € 8,-
Wanneer: 8 oktober 17:00 tot 20:30
Waar: HAL25
Meer info: tickets te koop via hal25.nl

6. Ga zuurkool eten (of haal een portie af)

Toch nog een klein lichtpuntje voor de trouwe zuurkool eters. Bij de Kleine Brouwerij aan de Koorstraat kun je reserveren om traditiegetrouw toch zo’n heerlijke zuurkoolmaaltijd soldaat te maken. Dankzij de samenwerking met slagerij Eeken wordt jouw bordje zuurkool ook nog versierd met een lekkere vette rookworst. Naast deze traktatie wordt ook nog een heerlijk biertje geserveerd, een origineel glaasje Kleine Brouwerij.

Prijs: € 16,50
Wanneer: 8 oktober 18:00 – 19:00 en 19:15 – 20:15
de Kleine Brouwerij
Meer info: reserveren via de Kleine Brouwerij

7. Loop een kunstroute door de binnenstad

Kunstroute Ontzettend Vrij

Bron: 8 October Vereeniging

Voor wie wel van een wandelingetje houdt en het kijken naar kunst wel vermakelijk vindt is er een bijzondere kunstroute uitgezet. In samenwerking met Artiance en Alkmaars Bolwerk is deze route tot stand gekomen. De kunstwerken zijn te bewonderen in speciale kunstvitrines, namelijk de etalages van Alkmaarse winkeliers die de ruimte achter hun winkelruiten hiervoor beschikbaar hebben gesteld. 

Prijs: gratis
Wanneer: 8 oktober
Waar: Binnenstad
Meer info: Bekijk de route

8. Loop de Ontzetwandeling mee

Ben je dol op geschiedenis en op wandelen, dan kun je mee met de stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar. Tijdens deze anderhalf uur durende wandeling word je in geuren en kleuren verteld wat er zich allemaal afspeelden in Alkmaar tussen 21 augustus en 8 oktober 1573. Wie weet komt ook deze informatie weer van pas tijdens de kennisquiz. Je wordt in deze wandeling meegevoerd langs plekken die herinneren aan het beleg en ontzet van Alkmaar, zo komt de informatie nog meer tot leven.

De wandeling start om 13.00 uur bij het standbeeld van Maarten van der Meij (naast de Grote Kerk). Is er plek voor 60 personen in totaal en per stadsgids lopen er maximaal 6 personen mee. 

Prijs: € 8,10 en € 15,73  voor 2 (hoe toepasselijk)
Wanneer: 8 oktober 13:00
Waar: start bij de Grote Kerk
Meer info: aanmelden via 8 October Vereeniging

Extra tips voor Alkmaar Ontzet

Kook een zuurkoolrecept

Wie normaal op 8 oktober door de stad loopt, kent de rij voor de zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein als geen ander. Dit jaar word je opgeroepen thuis deze geconserveerde witte kool op tafel te toveren. Nog leuker: met jouw zuurkoolcreatie zijn mooie prijzen te winnen. Meer informatie vind je op de website van de 8 October Vereeniging.

Heb je niet zoveel inspiratie? Wij hebben ism de 8 October Vereeniging 3 unieke en smakelijke zuurkoolrecepten voor je.

Tip ons

Meer tips: laat het ons weten!

Hebben we een leuk Alkmaars initiatief over het hoofd gezien? Laat het ons weten!

[ninja_form id=’8′]