We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Foto’s: Robert van der Eng

Begin 2022 opende La Locanda op de hoek van de Bierkade en het Verdronkenoord. Sinds 2023 kun je hier naast bar bites ook genieten van een wisselend vier- of vijfgangendiner. Dat moeten we proeven!

De locatie

La Locanda – Spaans voor de locatie – is het geesteskind van oude horecarotten en vrienden Joey Slot (Café Panta) en Fernando Jonker (Fernando’s). Dat wekt dus wel verwachtingen. La Locanda vind je op de hoek van de Bierkade en het Verdronkenoord. Je kijkt dus zo het kanaal en de Accijnstoren op.

Eerder zaten hier café Kanaalzicht en later de Bushalte. En die relaxte cafésfeer is behouden gebleven. Wat nieuw is, is het goede eten. Maar vergis je niet, dit is geen ordinair eetcafé. Wat je hier voorgeschoteld krijgt is van niveau.

“In Amsterdam betaal je grof voor een plekje zo dicht op het vuur.”

Naar binnen

Bij binnenkomst valt de gemoedelijke sfeer op. De zaak is intiem klein en gezellig. Je hebt meteen het gevoel thuis te komen. Na een warm onthaal van onze gastvrouw mogen we plaatsnemen aan de tafel naast de keuken. Hier hebben we direct zicht op chef Danny en zijn kunsten. “In Amsterdam betaal je grof voor een plekje zo dicht op het vuur,” zegt hij met een knipoog. Wij zijn onder de indruk wat hij en zijn collega uit deze vierkante meter weet te toveren.

We starten een broodje en een verse oester in een olie van dille en karnemelkjus. Een fles wijn komt op tafel, een frisse en boterige Franse Chardonnay.

Met op de achtergrond relaxte loungemuziek worden we snel warm en is onze eetlust aangewakkerd. Kom maar op!

Echt goed eten in de sfeer van een bruin cafe

Wij krijgen het vijf gangenmenu voorgeschoteld. Het voorgerecht is geroosterde pompoen met creme van burrata en hazelnoot. Passend gezien het onstuimige weer.

De pompoen is aangekleed met kervelmayonaise en wat dotjes citroen. Dat maakt dit gerecht een mooie combinatie van de nootachtige smaak van de pompoen met het lichtzoetige van de kervelmayonaise en het zure van de citroen. De Chardonnay past goed en al gauw zijn borden en glazen leeg.

Dan volgt het tussengerecht: skreifilet met sesam, venkel, wortelvinaigrette en saus van langoustine. Skrei is winterkabeljouw die gevangen is bij de Lofoten, in het Noorden van Noorwegen.

De vis is subliem bereid. Perfect gegaard, stevig en tegelijk mals. De zachte smaak van het witte vlees wordt mooi aangevuld door de wortel en venkel, maar blijft altijd de hoofdrol spelen. Genieten dit!

We blijven bij de witte wijn, maar kiezen nu voor een glas Verdejo. La Locanda heeft altijd een selectie open wijnen en helpt je een goede match bij je gerecht te vinden.

Skreifilet

Skreifilet

Dan mogen we naar het hoofdgerecht: eendenborst met een crème van knolselderij en saus van gevogelte en paddenstoelen. De eend is heerlijk van smaak en de saus is ook echt een genot. Wat een heerlijk gerecht voor deze winterse avond. Onze borden gaan schoongelikt van tafel.

Bij de eendenborst drinken we een Negroamaro.

Eendenborst

Eendenborst met saus van gevogelte en paddenstoelen

We mogen zowel zoet als hartig eindigen. Allereerst een kaasplankje. Daarop vinden we een romige rauwmelkse kaas, een stevige witflora, een pittigere roodflora en een rauwmelkse buffelkaas. We krijgen er een Pedro Ximénes bij, een zoete sherry wijn met de smaak van krenten. Deze past perfect bij de kazen en we belanden langzamerhand in de zevende hemel.

Maar we zijn nog niet klaar en mogen ons als laatst laven aan de zoetigheid. Passievruchtyoghurt met mandarijn en zeezout. Een glaasje Muscat maakt het geheel helemaal af. Wat een genot.

 

Resumé: we hebben op niveau een heerlijk 5-gangenmenu gegeten met bijpassende wijnen. In een laagdrempelige, ongedwongen en gezellige sfeer. Met enige spijt dat het er weer op zit lopen we naar buiten. Maar wij komen zeker terug!

Wat is La Locanda nou precies?

Bij La Locanda kun je terecht voor een biertje of een goede wijn. Daar eet je tot 17:00 Bar Bites bij: lekkere hapjes die je kan delen. Denk hierbij aan oester, ribfingers, bitterballen, foie gras en burrata.

En je kan dus meer dan goed dineren. Een wisselend 4- en 5-gangen menu. Vrijdag en in het weekend kun je deze al vanaf 13:00 bestellen voor een luxe lunch.

Dat is nou het sterke punt van La Locanda: heerlijke gerechten met bijpassende wijnen op een plek waar je je meteen thuis voelt. Waar je na het eten wil blijven hangen aan de bar en niet meer weg wil gaan.

Meer over La Locanda

Leuk om te weten

  • Mede-eigenaar van La Locanda is Fernando Jonker, die we kennen van Fernando’s.
  • Je kunt vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 13:00 het wisselende menu bestellen. Ideaal voor een luxe  lunch.

La Locanda

Bierkade 24
1811 NJ Alkmaar

072 582 36 85
info@lalocandaalkmaar.nl
lalocandaalkmaar.nl

Openingstijden

  • Do-ma: vanaf 13:00
  • Di-wo: gesloten

Kaart wordt geladen...