We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Heerlijk Nel 3.0: sharing is caring

Eerste ronde gerechtjesVis | Indian Rasam | gegrilde venkel | gepofte cherry tomaatjesDessertsBoerencake | koffie-botorcrème | rood fruit | coulis | roomijs

Foto’s: Robert van der Eng

Een nieuw restaurant op een bestaande plek, vorige week geopend in Alkmaar. Nog steeds dezelfde naam, maar met een totaal nieuwe kaart. Daisy en Eva maakten van Heerlijk Nel een restaurant waar zij zelf graag willen eten – en wij ook!

In 2004 schreef de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz een befaamd boek: The Paradox of Choice – Why More Is Less. In het boek laat Schwartz met verschillende voorbeelden zien hoe een overdaad aan keuzes (paradoxaal genoeg) het vaak lastiger maakt om een keuze te maken. Minder keuzes zorgt voor minder keuzestress.

Aan de lessen uit dit boek moet ik vaak denken als ik een menukaart tegenkom met tientallen opties. Worden het 3 kleine gerechtjes, of toch en voor- en hoofdgerecht? En zowel de vis als het vegetarische gerecht zien er lekker uit. Stress!

Des te fijner hoe Daisy en Eva, de twee nieuwe eigenaren van Heerlijk Nel, de kaart hebben aangepakt. Eén A4-tje, met 10 gerechten overzichtelijk bij elkaar. Alles op een formaat tussen voor- en hoofdgerecht in, alles tussen de € 10 en € 13. En zowel voor de vleeseters, visliefhebbers en vegetariërs leuke keuzes!

Een beetje van Ottolenghi en een beetje van Daisy

Wat vind je dan op die kaart? Genoeg lekkere opties, die ook nog eens elk kwartaal vernieuwen.

Ga voor de toegankelijke burger, met bieslookmayo en paddenstoelentapenade. Of probeer te gamba’s met smokey tomatensaus en olijven-citroensalsa. Of misschien nog iets aparter, met de Taleggio kaas met gegrilde peer en 5-spices amandelen? Of bestel ze gewoon lekker alle drie en deel met je tafelgenoot!

Wij wilden van alles wat proeven, dus gingen delen. Als eerste ronde gingen we voor de Steak Filet Mignon (met misojus en knoflook-venkelcrunch), de portobellosteak (met puree van limabonen) en een spannende combinatie van blauwe kaas, steranijs, appel, witlof en crumble.

Heerlijk Nel: Daisy in de keuken

Daisy maakt zorgvuldig de bordjes op in de kleine open keuken

Mooi opgemaakt bordjes komen op tafel. De smaken zijn nog beter; veel tonen uit de Levant en mooi bereide gerechten, van de gegrilde courgette tot de fijne ossenhaas en heerlijke vega combi’s.

De volgende gang brengt ons verder op wereldreis. In de pulled chicken met citroenhummus en granaatappelpitjes zie en proef je de invloed van Yotam Ottolenghi, één van Daisy’s inspiratiebronnen. De vis van de dag, een lekker gegrilde kabeljauw, wordt aan tafel afgemaakt met Zuid-Indiase Rasam.

Met vijf gerechtjes voor ons drieën hebben we een prima avond. Maar ben je een grote eter, bestel gerust meer. Of hou het beperkt, als je niet zoveel trek hebt. Het kan allemaal ter plekke nog bepaald worden.

Wij wilden nog plek houden voor de desserts. Naast de 10 gerechten is er ook nog keuze uit 4 bijgerechten en 4 nagerechten. Wij kunnen niet kiezen en gaan voor alle vier: lemoncurd (met geroosterde kokosvlokken en kokosijs), boerencake (met koffie-botercrème, fruit en roomijs) en 3 soorten kaas van Daan (naar keuze van het bord). Oja, en de huisgemaakte chocoladetoffee met koek en salted flakes natuurlijk 🙂

Dit te samen met het lekkere glas Pedro Ximénez, van de uitstekende wijnkaart, is een heerlijke afsluiter van een mooie avond. Het is de twee nieuwe eigenaren gelukt om een eigen draai te geven aan Heerlijk Nel, zonder het knusse en persoonlijke te verliezen. Voor herhaling vatbaar!

Meer over Heerlijk Nel

Leuk om te weten

  • Daisy begon ooit 14 jaar geleden bij Heerlijk Nel in de keuken
  • Daarna heeft ze ervaring opgedaan bij o.a. Babylon, Hemingways en de Binnenkomer
  • Eva loopt in de zaak alsof ze nooit anders gedaan heeft, maar ze komt toch echt uit de (jeugd)zorg vandaan
  • Heerlijk Nel doet ook mee met de Amusetour Alkmaar volgende maand

Heerlijk Nel

Verdronkenoord 131
1811 BD Alkmaar

072 511 1868
heerlijknel.nl

Openingstijden

  • Do-ma: vanaf 17.00 uur
  • Di-wo: gesloten

 

Kaart wordt geladen...