We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Hoewel stand-up comedy doorgaans lijdt onder mooi weer, is het perfect voor een interview met stand-up comedian Jacob Adriani. Op een zonnige zondag strijken we neer bij Stadsstrand de Kade waar we het – onder het genot van een ijskoud biertje – gaan hebben over Comedy Spotlight, waar Jacob de organisator van is.

Wat volgt is een interessant gesprek over stand-up comedy versus cabaret, het doel van humor, hoe grappen eigenlijk tot stand komen en natuurlijk over hoe het Jacob zelf vergaat in de harde, maar vooral grappige, wereld van stand-up.

In Spotlight zijn de comedy-avonden Nederlandstalig, terwijl je zelf vaak Engelstalige stand-up comedy doet. Hoe is dat zo gekomen?
Los van de hele Engelstalige scène in Amsterdam komt het eigenlijk meer doordat ik ooit zo begonnen ben. Van jongs af aan wilde ik mensen entertainen. Eerst wilde ik clown worden maar toen ik hoorde over het bestaan van cabaret en stand-up comedy was ik meteen overstag.

Jacob Adriani (Stadsstrand de Kade)Ik heb altijd wel op de een of andere manier op een podium gestaan, maar in het begin in een meer veilige positie. Bijvoorbeeld door de presentatie van een muziekavond op mij te nemen. Als een grap dan niet viel was het niet zo erg, want ik stond daar in de hoedanigheid als presentator en niet als comedian.

Uiteindelijk ben ik in Amsterdam gaan studeren aan de Amsterdam University College, een Engelstalige studie. Toen heb ik een doel gesteld: voor het einde van mijn studie moest ik als comedian begonnen zijn. Dat heb ik professioneel uitgesteld tot het allerlaatste moment.

Tijdens de diploma ceremonie waren een paar optredens tussendoor te vergeven aan studenten, dus daarvoor ben ik gaan auditeren. Uiteindelijk heb ik een plek weten te bemachtigen en zodoende was mijn eerste stand-up comedy optreden in het Engels. Overigens vond die diploma-uitreiking plaats in Carré – je moet toch ergens beginnen 😉

Wat is volgens jou het verschil tussen stand-up comedy en cabaret?
Stand-up comedy in essentie is iemand op een podium, met een microfoon die grappen vertelt. Bij comedy-avonden zoals een open mic of iets dergelijks, staan ze doorgaans ook niet toe dat je iets anders doet dan grappen.

“In Spotlight staan we ook letterlijk op twee houten pallets met een kleed eroverheen”

In die zin zou je kunnen zeggen dat stand-up comedy minimaler is, waardoor het zich overigens perfect leent voor kroegjes en kelders want feitelijk heb je niets nodig. In Spotlight staan we ook letterlijk op twee houten pallets met een kleed eroverheen, dus je gaat echt terug naar de basis van grappen maken.

Jacob Adriani on stage (Comedy Spotlight)

Jacob on stage tijdens Comedy Spotlight (Foto: Hannah Jacobs)

Cabaret daarentegen kan veel meer. Het speelt vaak meer in op een breder spectrum aan emoties. Het mag bijvoorbeeld ook meer verhalend zijn, met muziek tussendoor of een tijdje niet direct grappig, terwijl je bij stand-up eigenlijk wilt dat er continu gelachen wordt.

Dat maakt stand-up comedy ook zo eng om mee te beginnen. Als je als publiek bij een theatervoorstelling zit weet je vaak alleen van jezelf en de personen direct naast je hoe er wordt gedacht over de voorstelling. Als er iets gebeurt en jij vindt het helemaal niks, kan het best zijn dat de rest het geweldig vindt, maar jij het gewoon niet begrijpt. Bij comedy daarentegen is het direct duidelijk wat het hele publiek ervan vindt, namelijk door de lach.

Dit betekent ook dat je als comedian een goede controle moet hebben over je publiek. Een cabaretier heeft mij ooit het wijze advies gegeven “Jij bepaalt wat grappig is, niet je publiek”. Oftewel, als het publiek niet lacht, heb jij je grap niet goed vertelt. Dit advies heb ik omarmd en mijzelf de laatste jaren keihard op getraind.

En toen stand-up comedy in Alkmaar!?
Mijn roots liggen hier in Alkmaar. Hoewel ik inmiddels in veel verschillende steden heb gewoond ben ik het lokale veel meer gaan waarderen. Dat hele ‘digital nomad’ idee is een tijdje leuk, maar vaak is het ook zo leeg. Ik zag mezelf dus altijd wel terugkeren naar Alkmaar.

Op een gegeven ogenblik liep ik er tegenaan dat ik mezelf als comedian meer heb ontwikkeld in de Engelse taal: ik ben immers zo begonnen en de meeste aanbiedingen die ik krijg zijn Engelstalig. Daarop heb ik besloten het heft in eigen handen te nemen en zelf een comedy avond te organiseren. Zo is Comedy Spotlight in Alkmaar tot stand gekomen.

Jacob in actie, in het Engels

Spotlight is echt de ultieme locatie: mensen die van buitenaf komen zijn er snel vanaf het station, het heeft de ideale grootte en de naam is natuurlijk helemaal perfect. Ik vind het tof dat ik beginnende stand-up comedians iets aan kan bieden waarbij ze ook betaald krijgen.

In die zin het is dus geen open mic: iedereen die komt is in de basis goed en oefent geen nieuw materiaal uit op zo’n avond. Natuurlijk kun je af en toe niet klikken met het publiek, daar ligt juist de uitdaging voor mij als organisator als voor iedere comedian op zich.

Inmiddels hebben we zelfs een tweede locatie erbij in Haarlem (The Comedy Ballroom in Raecks). Mijn ambitie is om in de toekomst nog twee steden erbij te pakken waarmee we ook andere delen uit het land dekken. Al helemaal tof zou het dan zijn om dan iedere week een andere plek aan te doen om vervolgens in een nieuwe maand – met nieuw materiaal uiteraard – weer te starten hier in Alkmaar.

Dat klinkt inderdaad tof! Is die organisatorische rol hetgeen waar je je verder in wilt verdiepen in de wereld van stand-up comedy?
Haha, nee dat eigenlijk niet. Op dit moment is de realiteit dat MC’en (master of ceremonies) nu eenmaal het meeste oplevert, maar mijn persoonlijke ambitie is een solovoorstelling.

Om eerlijk te zijn dient het leven voor mij geen ‘hoger doel’. Begrijp me niet verkeerd, ik zou willen geloven dat er meer achter zat, maar dat lukt me niet. Dan zouden we betekenis zelf moeten gaan creëren en dat kan niet, omdat we het als mensen nooit met elkaar eens zullen zijn.

“Het naar je zin hebben en lief zijn voor elkaar. Daar wil ik humor voor inzetten.”

Daarom pleit ik ervoor om het naar je zin te hebben en lief te zijn voor elkaar. Daar wil ik humor voor inzetten. Om zelf een leuke tijd te hebben, maar het ook voor anderen aangenamer te maken. Ik vind het oprecht belangrijk dat iedereen in het publiek een leuke tijd heeft.

Het gaat natuurlijk wel iets verder dan dat. Je kunt humor ook inzetten om spanningen op te lossen, zonder dat het inhoudelijk de boodschap verzwakt. Wat die boodschap precies is, daar ben ik nu mee aan het spelen, om die zo goed mogelijk uit te werken.

Avonden zoals Comedy Spotlight helpen hierbij. Het is een stok achter de deur om meer te schrijven (vooral in het Nederlands) en beter te worden. Als mensen na een avond waarin ik ruim een uur op een podium heb gestaan naar buiten lopen en zeggen “Ja, dat was best grappig”, dan is dat voor mij niet goed genoeg. Daar ligt voor mij de uitdaging.

Jacob Adriani (Stadsstrand de Kade)

De volgende Comedy Spotlight is op donderdag 16 mei. Er zijn nog kaarten!

Meer comedy in Alkmaar

Stand-up comedy in Alkmaar

Er zijn inmiddels meerdere stand-up comedy initiatieven in Alkmaar. Drie daarvan komen periodiek op de agenda:

Comedy Spotlight

Wanneer? Eerste donderdag
Waar? Spotlight
Tickets? € 10

Comedy Night

Wanneer? Varieert
Waar? Podium Victorie
Tickets? € 14

Open Mic Night

Wanneer? Tweede donderdag
Waar? Alkmaars Koffiehuis
Tickets? gratis

Cityblog UIT072 schrijft over het leukste van Alkmaar: de beste hotspots en de niet te missen evenementen. In de rubriek Alkmaers Bodem belichten we interessante artiesten uit 072.