We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op het zonovergoten terras van Klundert zitten we tegenover elkaar: de man van de kleinkunst en de vrouw met de pen. Zij is groot Ashton Brothers-fan en tovert een rol Duc-tape uit haar handtas. Er wordt gegrinnikt. “Gaffer-tape is beter”, zegt hij.

Zij bezocht al meerdere shows van de Ashton Brothers en kwam een keer wat laat de zaal binnen. Daar bleek al van alles te gebeuren terwijl het doek nog dicht was. Iedereen zat met een grote glimlach in zijn stoel en had een snorretje van Gaffer-tape opgeplakt gekregen. Zelfs het keurige echtpaar naast haar zat, onverstoorbaar met snor, te wachten op wat komen ging.

En dat is nu precies waar het om draait bij de Asthon Brothers: je wordt weer een beetje kind tijdens de shows. De mannen weten te raken met hun wervelende optreden vol muziek, acrobatiek en clownerie. Een glimlach van oor tot oor gegarandeerd en leuk voor 4 tot 100-jarigen.

Friso (Ashton Brothers) in gesprek met UIT072

We ontmoeten Friso op het terras van Klunder: een thuiswedstrijd.

Wie zijn de Ashton Brothers?

Friso van Vemde Oudejans komt uit Heiloo, waar hij, naar eigen zeggen, fijn opgroeide als enigszins verlegen (maar niet bleu!) kind. Eerst wilde hij boswachter worden, maar naar verloop van tijd verschoof dat idee naar stuntman.

Een paar dappere vriendjes wilde wel op de grond liggen terwijl hij via een springschans met zijn crossfiets over hen heen sprong. Of de laatste in de rij de sprong overleefde vertelt het verhaal niet, wel dat zijn fietsje in drie stukken brak bij de landing. De stuntman was geboren.

Via wat omzwervingen kwam hij, tot zijn eigen verbazing, door het toelatingsexamen van de Kleinkunstacademie. Hier ontmoette hij Pim Muda, Joost Spijkers en Pepijn Gunneweg (die de groep inmiddels heeft verlaten) en toen hen gevraagd werd een acrobaten-act te doen aan het einde van het collegejaar waren de Ashton Brothers geboren.

Friso (Ashton Brothers) met tape over mond

“Gaffer-tape is beter”

Landelijke bekendheid

Het moment van doorbreken was tijdens het Internationale Theaterfestival, waar wat grote impresariaten direct doorhadden dat deze mannen iets te bieden hadden wat er nog niet was. Ze begonnen in kleine zalen maar groeiden met een redelijk gemak de grote zalen in.

Landelijke bekendheid verwierven zij met hun show Ashtonia op Landgoed Zeist, waar de totaalbelevenis geboden werd waar de Ashton Brothers zo bekend om zijn: vanaf het moment dat je binnenkomt gebeurt er van alles en loopt het publiek met een grote glimlach op het gezicht en dan moet de show nog beginnen!

Friso doet veel fysieke stunts waarbij sommigen, naar eigen zeggen, ‘best een beetje pijn doen’. Hoe blijf je fit als de jaren gaan tellen? “Ontbijten doe ik altijd staand. Ik blijf lopen, want als ik ga zitten word ik stram,” vertelt hij. “We zijn momenteel bezig met een jonge jongen die ook lekker fysiek is, kan hij ook zo af en toe een act doen die een beetje pijn doet.”

Friso (Ashton Brothers) in theaterzaal

Een lege zaal van Theater de Vest – het blijft wennen

Favoriete hotspots in Alkmaar van Friso

“Ik ga graag naar design-winkeltjes. Zo heb ik onlangs Kuhne Design op de Oudegracht ontdekt. Ook ga ik graag goed eten en staat Restaurant Rue de la Plume nog op mijn verlanglijst. De stad is op een leuke manier aan het veranderen. Leuke initiatieven, daar houd ik van!”

Komt dat zien!

Friso (Ashton Brothers) met elastiek om hoofd

Inmiddels weet het grote publiek ze goed te vinden, maar ook voor de Ashton Brothers werden de kaarten opnieuw geschud door Corona. Friso bleef fysiek in vorm door aan de slag te gaan bij een hovenier. Lekker buiten en lichamelijk bezig. Inmiddels zijn ze weer aan het werk en spelen ze op 1 t/m 4 oktober twee voorstellingen per dag in Theater De Vest. De voorstelling ‘A Medicine Show’ wordt gecombineerd met een heerlijke maaltijd voor € 49,95. Voor wie de Ashton Brothers nog nooit gezien heeft: komt dat zien! De mannen zijn briljant in wat ze doen. Rebels, onverschrokken, muzikaal en hilarisch.

De wet van tienduizend uur

Bij het laatste biertje hebben we het nog even over ‘de wet van tienduizend uur’. Deze wet zegt dat je pas goed in iets kunt zijn als je het tienduizend uur hebt gedaan. Dat zit bij Friso wel snor; zijn tienduizend uur zijn al begonnen op het moment dat zijn crossfietsje in drieën brak.

Meer over The Ashton Brothers

Blijf op de hoogte

Website
Facebook
Instagram

 

📷  De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Robert van der Eng en mogen alleen hergebruikt worden in overleg met de fotograaf .