We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Cityblog UIT072 schrijft over het leukste van Alkmaar: de beste hotspots en de niet te missen evenementen. In de rubriek Alkmaers Bodem belichten we interessante artiesten uit 072. Na Gerhardt en Maya is het nu de beurt aan een ander uniek talent uit Alkmaar: HERR ALT.

Herr Alt: alt-indie uit Alkmaar

We ontmoeten HERR ALT bij Stadsstrand De Kade, bestellen een biertje en beginnen gelijk te kletsen over muziek en zijn invloeden. Hij speelt pas vanaf zijn 18e gitaar maar eigenlijk begon zijn liefde voor muziek al eerder en dan raak ik ook gelijk een gevoelige snaar.

Muziek is emotie voor Harold, zoals HERR ALT eigenlijk heet. Drie jaar geleden bracht hij zijn overleden vader weg op de muziek die hem het eerst heeft beïnvloed, Samba Pa Ti.

Vanaf welk moment wist je dat je muzikant wilde worden?

Als klein jongetje zat hij op de achterbank in de auto van zijn ouders en hoorde de gitaarsolo van Samba Pa Ti. Hij fantaseerde over hoe het zou zijn als je dat kan spelen en die emotie kon hij bijna voelen. Toch duurde het nog een paar jaar voordat hij zijn eerste gitaar zelf kocht.

Harold zit al een tijdje in de muziek business en speelde soms wel 120x per jaar met een coverband als headliner op festivals. “Dat was zeker leuk, maar te vaak speelde je dan wat anderen graag willen horen en niet perse wat je zelf graag wilt spelen.”

“Om professioneel muzikant te zijn in Nederland en je geld ermee te verdienen ging mij makkelijk af, maar er kwam een moment dat ik geen concessies meer wilde doen. Daarom heb ik mij laten omscholen als hondengedragstherapeut, mijn andere passie. Ik hou van honden en hondengedrag fascineert mij. Mijn onderneming ging heel voorspoedig, al snel was het succesvol en zat ik in Australië om trainers te trainen. Doordat ik financieel onafhankelijk ben, kan ik nu de muziek maken die ik echt wil maken.”

HERR ALT voor raam bij Ringers
HERR ALT zit in Ringers, Alkmaar

Een aantal jaar geleden werd Harold gevraagd om jamsessies te organiseren in Gunnery’s Irish Pub. Dat was het moment dat hij aangreep om zelf te gaan zingen. Hij had het gevoel dat hij zelf meer te zeggen had dan enkel begeleiden van anderen. Zijn skills als gitarist had hij al vaak genoeg laten zien maar nu kwam zijn artistieke kant meer naar voren.

HERR ALT: Getaway

Vooral live is HERR ALT een unieke verschijning

Waar ben je het meest trots op?

Daar is Harold dan ook het meest trots op: de muziek die hij nu maakt. Muziek voor de liefhebber. Qua genre een beetje lastig te omschrijven. Waarom moet het een genre zijn? Indie, elektronisch, singer/songwriter, ik herken het allemaal in zijn muziek, dus je kan het ook niet in 1 hokje plaatsen. “Ik ben eigenlijk een elektronische singer/songwriter”. Hij staat alleen op een podium met een Octatrack. Dit is een apparaat waarmee hij gitaar, bas, modulaire synthesizer en zang in laagjes opneemt en afspeelt. Hiermee krijg je gelijk een kijkje in zijn keuken.

De live take video is dan ook heel belangrijk “dan zien mensen wat ik doe op het podium”.

Met zijn video RUSH de eerste live take video van de drie opgenomen live take video’s in de Ringersfabriek laat HERR ALT in 1 take zien wat voor geluidskunstenaar hij is.

Hij heeft een eigen geluid, daagt zich zelf uit, maakt combinaties van akkoorden die niet gebruikelijk zijn. Hij zoekt risico’s op, glijdt af en toe uit en vindt zijn teksten heel belangrijk. Het liedje mag van hem best een beetje schuren en een beetje chaos bevatten.

“Als ik 1% van de mensen kan beïnvloeden met mijn muziek, dan zou dat toch tof zijn!”

Met zijn muziek wil HERR ALT echte liefhebbers bereiken, want die zijn er. “Als ik 1% van de mensen kan beïnvloeden met mijn muziek, dan zou dat toch tof zijn! Het lijkt me in ieder geval te gek om in een zaal op te treden waar iedereen unaniem mijn muziek waardeert, dat ze dezelfde energie voelen.”

Wat vind je de mooiste plek in Alkmaar?

“Het mooiste plekje in Alkmaar is toch wel op het water. De grachten maar ook zeker de polders van Alkmaar. Sinds kort heb ik een bootje en vaar ik regelmatig met mijn gezin naar de mooiste plekjes”

Mijn vriendin Georgette is mijn held en laat mij altijd alles doen wat ik wil. Samen met mijn zoon die absoluut niet beroemd wil worden dus (daarom noemen wij zijn naam ook niet) maak ik vaak muziek, die hij absoluut niet wilt uitbrengen, in tegenstelling tot zijn vader. 😉

“Een mooie balans tussen werk en privé vind ik belangrijk.”

HERR ALT: gitaarWaar kun je HERR ALT zien en horen?

In mei komt zijn debuut EP uit. Muziek moet in beweging blijven. Hij ziet zichzelf daarom ook niet een jaar in de studio zitten om een album te maken. Dan is het moment qua energie al weer voorbij.

Hij wilt graag een flow houden in de muziek die hij uitbrengt; nieuwe muziek maken, in de studio opnemen en daarna in een live take video laten zien om vervolgens op het podium met live visuals een te gekke performance neer te zetten.

De avond liep langzaam over in de nacht, een laatste whisky om het seizoen af te sluiten bij De Kade, daarna door naar de Stadskantine om vervolgens nog langer door te gaan in de Odeon waar de liefde voor muziek steeds duidelijker werd.

Check zijn nieuwste live clip hier!

Meer over Herr Alt

Blijf op de hoogte

Website
Facebook
Instagram
Spotify