We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Richard Moerkerk van Proeflokaal de Boom in Alkmaar is tijdens de Entree Awards verkozen tot de allereerste Bierspecialist in de horeca!

Bij de Bierspecialist in de horeca let de jury op theoretische en praktische vakkennis, gastcontact, bieradvies en foodpairingadvies. De genomineerde moet bierbeleving in de horeca op een hoger niveau brengen en uiteindelijk is dat Richard Moerkerk als beste gelukt!

Richard Moerkerk

De Bierspecialist in de horeca 2019, Richard Moerkerk, was 13 jaar geleden al actief als sous-chef die een bierkaart introduceerde in De Vrolijke Pater, na diverse stages in België te hebben gelopen.

“De bieren match ik bij de gerechten op de kaart. Dat was nog wel de hype rond bier vooruit, maar bleek een gouden greep.”

De jury zag bij de praktijktest in Rotterdam al goede prestaties, maar was vooral onder de indruk van de praktijkervaring bij Proeflokaal De Boom in Alkmaar. Onmiddellijk oogcontact en een brede lach van achter de bar. Niet alleen voor de bezoekende jury, ook voor andere gasten. Vaste gasten (en dat zijn er heel wat!) krijgen een ferme handdruk.

Deskundig maar niet betweterig

Uit het juryrapport: “Bij een ontbrekend bier door leveringsproblemen, weet Moerkerk de gast naar een aantrekkelijk alternatief te praten. Een proeverijtje met twee soorten worst met een Brand Weizen (tap) en een La Trappe Isid’Or ging vergezeld van een goede uitleg. Deskundig zonder betweterig te zijn.

Voor iedereen die binnenkomt of weggaat heeft hij aandacht en hij geeft het juiste advies over de bieren. Bij twijfel wordt er een proefglaasje aangeboden. Een plek waar ook echte bierspecialisten zich thuis voelen als gast. Verder heeft Moerkerk overzicht, is vriendelijk, deskundig, blijft informeel en kan de drukte goed aan!

Hij draait veel uren en organiseert ook proeverijen en trainingen. Kortom, een horecaman die bierbeleving op een hoger niveau brengt. Voor de jury van de vijf sterke genomineerden degene die zich Bierspecialist in de horeca 2019 mag noemen!”

Entree Awards

De Entree Awards zijn jaarlijkse onderscheidingen voor de 10 mooiste, meest onderscheidende en beste horecabedrijven die het afgelopen jaar openden of restyleden. Daarnaast zijn er 3 onderscheidingen op persoonlijke titel, waaronder Bierspecialist in de horeca.

Beste speciaalbiercafé van Noord-Holland

Het is niet de eerste bierprijs voor De Boom. Vorig jaar won het Alkmaarse proeflokaal ook al de Gouden Spatel, de prijs voor het beste speciaalbiercafé van Noord-Holland. Afgelopen week prolongeerden ze hun plek in de nieuwste editie van de Café Top 100.

Zelf stemmen?

De prijs voor Bartender in de horeca 2019 ging dit jaar naar Andrei Talapanescu van Pulitzers Bar. Maar niet getreurd! Je kan nog steeds stemmen in UIT072’s verkiezing voor Leukste Bartender van Alkmaar!

PS. we zoeken nog een paar nieuwe redacteuren voor UIT072. Voor als je zelf houdt van schrijven onder het genot van een biertje 😉