We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Toen we bij UIT072 hoorden dat Alkmaar een (half)naakt standbeeld kreeg, dook redacteur Joachim hier natuurlijk gelijk bovenop. Voor UIT072 interviewde hij de maker van het standbeeld, erotisch beeldhouwer Manfred Holz over zijn kijk op Alkmaar, de Achterdam en zijn standbeeld. En over de ophef die al vóór plaatsing veroorzaakt is.

Het kussende kaasmeisje krijgt er mogelijk een tweelingzusje bij. Op de Achterdam staat in de portiek van een van de panden nu een standbeeld van een dame die het oudste beroep ter wereld uitbeeldt.

In tegenstelling tot de andere dames in de straat is het de bedoeling dat deze dame van achter het raam naar de straat verdwijnt. Op dit moment loopt er een aanvraag bij de gemeente om het standbeeld een plekje op de Dijk te geven. Pandeigenaar en indiener van het vergunningsverzoek Cor Ootes hoopt dat het standbeeld hetzelfde positieve effect als het Kussende Kaasmeisje op de stad zal krijgen.

Dit ‘Bukkende Kaatsmeisje’, of hoe ze ook in de volksmond genoemd gaat worden heeft een naam, leerden wij: Susanne. Als de gemeente de aanvraag van Ootes goedkeurt, kan diezelfde volksmond straks twee standbeelden kussen. Deze dame kan nog meer dan haar zusje toeristen trekken die vervolgens hun zakken legen in de lokale hotspots. De ladingen aan toeristen geven zo een boost aan de lokale economie.

Interview Manfred Holz

Kunstenaar aan het woord

Manfred Holz is een erotisch kunstenaar uit de plaats Frechen in Duitsland. In 2018 stond hij in de finale van Erotic Art Exhibition London. Wij spraken hem over zijn creatie.

Bent u zelf in Alkmaar geweest?

Ja, ik ben al heel vaak in Alkmaar geweest. Ik hou van Nederland en vooral van Alkmaar. Alkmaar heeft een bijzonder karakter.

“Alkmaar heeft een bijzonder karakter”

Wat vond u mooi aan Alkmaar

De kleine straatjes en winkels. Het is prachtig om buiten op het terras van een café te zitten.

Wat waren uw favoriete plekken in Alkmaar?

Ik hou vooral van de kleine kronkelende winkelstraten. Het is een soort leven dat ik niet ken in Keulen.

Diende iets of iemand als inspiratie voor het standbeeld?

Mijn inspiratie? Zeker het Kussende Kaasmeisje. Ik vond dat ze een zus moest hebben.

Wat zou u naast uw standbeeld graag in Alkmaar zien?

Ik miste niets in Alkmaar, daarom breng ik graag bezoeken aan de stad.

Ik heb in het verleden Nederland vaker bezocht, maar ik ken Alkmaar via Cor Ootes. Het is een oude klant van mij die erg van mijn kunst houdt. Lang geleden bezocht ik hem voor het eerst in Alkmaar. Sindsdien ben ik van de stad gaan houden. Hij is ook de sponsor van het bronzen beeld.

Wat vind u van de commotie rond het beeld?

Het is jammer dat sommige mensen zo negatief over een goede intentie spreken. Misschien is het ook onderdeel van het politieke spel. (GroenLinks nam aanstoot aan het beeld, red.) Deze sculptuur is een symbool van tolerantie en respect. De inwoners van Alkmaar kunnen er trots op zijn dat ze in een tolerante stad wonen. Veel reacties, goed en slecht, betekenen dat kunst erg belangrijk is.

Wilt u zelf nog iets kwijt?

Het is een geweldig gevoel om zoveel positieve reacties van de inwoners van Alkmaar te krijgen

Susanne, een standbeeld met een verhaal

Wat vindt de initiator?

De naam Susanne komt van de burgemeester van de woonplaats van Manfred (Susanne Stupp, burgemeester van Frechen), begrepen we na contact met Ootes. Ze was in april aanwezig toen het beeld in het atelier gepresenteerd werd, en nadat ze naar een naam vroeg, besloten de heren lacherig dat het beeld haar naam mocht dragen.

Dit maakte de burgemeester trots. Deze burgemeester is groot aanhanger van de kunst van dhr. Holz, en is trots dat een beeld dat in haar gemeente gemaakt is, mogelijk een plekje in Alkmaar krijgt. Ze wil ook graag in ambt bij de officiële presentatie zijn, begrepen we van Ootes. Zo kan ze gelijk haar collega uit Alkmaar ontmoeten.

Cor Ootes verwacht door de bekendheid van Manfred Holz in Duitsland ook veel Duitse pers.Hij draagt Alkmaar een warm hart toe en hoopt dat het beeld extra toerisme naar Alkmaar en de Dijk brengt. Hij vond Kussende Kaasmeisje een goed idee van de initiatiefnemers, en hij verwacht dat het door hem gesponsorde beeld ook een blijvend reclamebord voor de stad zal zijn. Hij hoopt dat er straks ook een Alkmaarse Beeldenroute komt, want er zijn genoeg beelden in Alkmaar die aandacht verdienen.

Diverse ondernemers en inwoners uit de buurt hebben zich al positief uitgesproken over het beeld. Zo heeft de eigenaar van de Spar rond de vijftig handtekeningen opgehaald die bij de aanvraag zijn gevoegd.

Vergelijkbare beelden

Het is niet het eerste standbeeld van een prostituee ter wereld. In Amsterdam staat voor het Prostitutie Informatie Centrum ook al een sekswerker afgebeeld. De blootheid van haar borsten mag ook geen reden tot afwijzen zijn. Het bekendste standbeeld van België is ook ongekleed. Onze Zuiderburen hebben in het centrum van hun hoofdstad zelfs een bloot plassend mannetje. Grote kans dus dat eeuwen nadat Brussel Manneken Pis kreeg, Alkmaar straks een ‘Vrouwke Tits’ presenteert.

Tenzij het de gemeente tegen de borst stuit natuurlijk.