We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De opkomst van retro en vintage en een toename van milieubewust bezig zijn en duurzaamheid zorgen er voor dat we vaker shoppen in kringloopwinkels. Op zoek naar leuke meuk of struinen naar vele kringloopschatten: kringlopen (of kringwinkelen) is HOT! Tijd voor UIT072 om deze bedrijfstak eens te belichten. En zo werd het maken van een lijstje met de leukste kringloopwinkels in UIT072-gebied, mijn uitdaging voor deze maand. 

Nou ben ik heus wel eens in kringloopwinkels geweest, maar ik ben geen fervent kringloopshopper. Voor dit lijstje moest ik dan ook wel een hulplijn inschakelen en één specifiek persoon kwam onmiddellijk in mij op. Mijn buurvrouw Jolein is, wat mij betreft, ‘Queen of the kringloop’. Wanneer we elkaar spreken in de straat of op het schoolplein heeft ze mij al meerdere malen weten te verbazen met zeer bijzondere kringloopvondsten. Haar meest bizarre vondst ooit was een menselijke schedel die voor slechts 7,50 euro bij kringloopwinkel RataPlan te koop stond. Degene die hem voor 500 euro van haar kocht (een verzamelaar) kon vertellen dat het om een vrouwelijke schedel ging.

Kringloop vondst: schedel

DE schedel die Jolein bij RataPlan kocht voor 7,50

Dat ik Joleins hulp inriep bij het tot stand laten komen van dit lijstje, is dan ook niet verrassend, want wie kan mij nou beter meenemen in de wereld van de kringloop en tips en tricks geven dan ’the queen herself’? Zo kwam het dat we, op een woensdagochtend, op onze fietsen stegen en richting DE kringloopstraat van Alkmaar afreisden: de Zijperstraat. Met vier kringloopwinkels op rij wordt deze straat ook wel de kringloopboulevard van Alkmaar genoemd.

Kringloopwinkel Alkmaar

Kringloop Alkmaar: stelling met blikken

Kringloopwinkels blijken een paradijs voor verzamelaars.

De eerste op ons lijstje (en ook de eerste in het rijtje kringloopwinkels aan de Zijperstraat) is Kringloop Alkmaar.

Bij binnenkomst is meteen duidelijk wat waar te vinden is. Alles staat netjes geordend. Voor een leek is het best lastig om de pareltjes tussen de troep er uit te vissen, maar Jolein pikt in één oogopslag de kunst tussen het kitsch uit. Ze let met name op merken en herkent het veelal aan materiaal en design. Zelf is ze gek op vintage en haar mooiste vondst ooit was dan ook wel haar vintage bureau.

Kringloopwinkel Alkmaar is maatschappelijk betrokken. Een bezoekje aan de website leert me dat deze winkel onderdeel is van een nationale inzamelingswebsite die goederen levert aan Third World Support. Daarnaast tonen ze ook dichter bij huis maatschappelijke betrokkenheid door een werkplek te bieden aan mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.

Kringloopwinkel Alkmaar
Zijperstraat 30
Openingstijden
ma t/m vr 09:00 – 18:00 uur, zaterdag 10:00 – 17:00 uur

 

Stichting KOOK

We stappen weer op de fiets en zakken iets verder af de Zijperstraat in. De volgende kringloop die we tegenkomen is Stichting KOOK (of ‘de KOOK’ voor Alkmaarse kringloopkenners). Favoriet bij Jolein. Zelf was ik daar nog nooit geweest (hij is alleen op maandag en vrijdag open), maar we vallen met onze neus in de boter. Stichting KOOK bestaat 50 jaar en is vandaag vrolijk versierd met vlaggetjes en slingers. Binnen is het best bedrijvig. De winkel is niet heel ruim opgezet en daarom Tip 1: neem geen rugzak mee!

We starten in de speelgoed-, spellen- en boekenhoek waar Jolein meteen tussen de verkleedkleren duikt. Voor het luttele bedrag van 3,50 euro scoort ze een Anna jurk en een Elsa cape, die nog in uitstekende staat verkeren. Voor speelgoed, boeken, spellen en puzzels kun je heel goed bij de KOOK terecht, zij hebben een ruime keuze. Kijk spellen altijd goed na op compleetheid is Tip 2 die Jolein mij geeft. Puzzels koopt ze eigenlijk alleen als het originele plastic er nog om zit, dan weet ze zeker dat ze compleet zijn. Ze scant de puzzels ook op merk, bij de minder bekende puzzelfabrikanten passen de stukjes vaak niet zo goed, vertrouwt ze me toe.

Terwijl we tussen de stellingen door struinen, op zoek naar nieuwe schatten, vertelt Jolein mij over haar leukste aankoop: de Rolykit. “De Rolykit is een zeshoekig, oprolbaar opbergsysteem, bedacht door Samuel Mijering in 1973.  Hartstikke handig”, aldus Jolein. Ik vind onmiddellijk dat ik dan natuurlijk ook zo’n Rolykit nodig heb en stel het mezelf tot doel deze ook te bemachtigen. Uit eindelijk scoor ik bij ‘de KOOK’ (welke nu ook mijn favoriet is) drie spellen voor in mijn klas en twee boeken voor totaal slechts 5,75 euro.

Ook KOOK steunt projecten in derde wereld landen. Bij deze stichting werken alleen maar vrijwilligers en de opbrengst komt volledig ten goede aan kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden.

stichting KOOK
Zijperstraat 36a
Openingstijden: ma en wo tussen 10:00 uur en 15:00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand

RataPlan Alkmaar

Kringloopwinkel RataPlan is (schat ik) de grootste in het rijtje en biedt een enorme keuze aan spellen, speelgoed, boeken, kleding, lampen en meubels etcetera. Ik vond er dingen waarvan ik het bestaan niet eens kende (Jolein uiteraard wel). Zo maakte ik bijvoorbeeld kennis met een messenlegger. Jolein en ik struinden de boekenafdeling af en zij vond er een mooi boek over David Bowie die ze meenam voor een collega die fan is. Daarnaast vond ze er een fantastische ‘blote mensen’ cartoon puzzel. “Niet meer in origineel plastic, maar met ‘verzamelmateriaal’ kun je het erop gokken (Tip 3), want dan is iets waarschijnlijk nooit uit de verpakking geweest.”

RataPlan Alkmaar
Zijperstraat 46-50
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00 – 18:00 uur (donderdag tot 21:00 uur), zaterdag 10:00 – 17:00 uur, zondag van 12:00 – 17:00 uur

Loodz15

Ten slotte steken we de weg over en komen terecht bij Loodz15. Een iets kleinere kringloopwinkel. De winkel oogt iets minder gestructureerd dan de eerste twee en voor speelgoed en dergelijke kun je hier minder goed terecht. Deze kringloopwinkel draait geheel zonder subsidie. Om het kringlooprondje af te sluiten een prima keuze, onze tassen waren echter al vol (en ook hier hadden ze helaas geen Rolykit) dus wij hebben hier niets meer gekocht.

ma t/m za 10:00-17:00    Zijperstraat 15    loodz15.nl

Conclusie

Naast de vier pareltjes aan de ’Kringloopboulevard’ Zijperstraat op Overstad heeft Alkmaar er sinds juli een vijfde winkel in tweedehands goederen bij: Kringloopcentrum Overdie richt zich met name op inboedels.

Verder biedt het UIT072-gebied nog veel meer mooie kringloopwinkels. Jolein adviseerde me absoluut eens een bezoek te brengen aan Kringloop Tol in Egmond aan den Hoef, deze staat namelijk ook heel hoog op haar lijstje.

Voor de ultieme kringloopervaring de laatste tip van Jolein, Tip 4: “Download de Kringloop-app, zo kun je altijd bekijken welke kringloopwinkels er in de buurt zijn, wat de openingstijden zijn en kun je tevens reviews lezen van andere kringloopfans.”

Ik ga mijn zoektocht naar de felbegeerde Rolykit absoluut vervolgen, mijn kringloopavontuur is dus nog niet ten einde!