We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Stand-up comedian en Alkmaarder Jacob Adriani schrijft voor UIT072 een column over wat hem opvalt of bezighoudt. Soms puur humoristisch, soms geëngageerd, maar altijd scherp en prikkelend.

Ik zat in de tweede klas van het O.S.G. Willem Blaeu, te chillen in de kostbare 20 minuten pauze voor een blokuur wiskunde, toen een ouderwets geklede man met een steekkarretje vol Bijbels het schoolplein opliep.

Tientallen zwarte boeken, dik ondanks het flinterdunne papier, met volgens het titelblad de vertaling die werd goedgekeurd tijdens de Synode van Dordrecht in 1619. Oftewel: oersaai. Een zware tekst zonder enige relevantie aan het puberleven in de 21e eeuw, gedrukt in een taal die het midden houdt tussen het Nederlands van Oma en het Elvish van Tolkien. Dat leek de Gereformeerde Bijbelstichting een goed middel om op een radicaal openbare school zieltjes te winnen.

De enorme stapel Bijbels werd vanaf het steekkarretje uitgedeeld. Direct begonnen leerlingen ermee te gooien en voetballen, al was het maar om de afgezanten van de Lieve Heer eens te laten zien wie er hier de baas was. Binnen een minuut lag het Woord Gods bezaaid over het schoolplein.

De leraren waren woest—en terecht natuurlijk—hoewel ik me nog altijd afvraag hoe ze hadden gereageerd als er niet een gereformeerde was langsgekomen, maar een imam, en dat we dan allemaal heel geïnteresseerd onze nieuwe Korans zaten te lezen. Soms is gehoorzaamheid enger dan rebellie.

“De openbaring kwam, toen bleek dat je van het dunne papier uitstekend heilige jointjes kan draaien.”

Overigens kwam een paar uur later de openbaring alsnog, toen bleek dat je van het dunne papier uitstekend heilige jointjes kan draaien. Het zal niet zijn wat de afgezant voor ogen had, maar een hijs van Exodus 3—het verhaal van Mozes en de brandende struik—is toch een behoorlijk spirituele ervaring.

Ik zelf heb mijn Bijbeltje noch verscheurd noch gerookt. Wij waren thuis niet religieus, maar hadden wel oog voor de Hollandse handelsgeest, en het blijft een gratis boek. Stomverveeld door de lockdown sloeg ik vorig maand mijn exemplaar maar weer eens open.

Voor het eerst viel me op dat helemaal voorin enkele verzen geciteerd staan, die de lezer manen tot kritisch onderzoek van het Heilige Schrift. Zo zegt Timotheüs: “Al de schrift is (…) nuttig tot lering, tot wederlegging, tot verbetering.” Dat klinkt een stuk minder opdringerig dan die afgezant destijds overkwam. Misschien dat we te voorbarig zijn geweest, als pubers.

En dus begon ik maar eens echt te lezen, voorin, bij Genesis. God schiep de hemel en de Aarde en gaf het hele zooitje aan de mens om over te heersen. Dat lijkt me een inschattingsfout van mythische proporties, maar tijd om daarbij stil te staan is er nauwelijks, want even later slaat Kaïn nogal impulsief zijn broer Abel dood.

Dan overstroomt de hele wereld en valt weer droog, worden de steden Sódom en Gomórra verwoest (’t is toch nog best een spannend boek) en dan, al op pagina 34 van de 1400, staat daar opeens mijn naam. Dat die in de Bijbel voorkwam wist ik wel, maar da’s toch sneller dan verwacht.

Ik lees gauw verder, en weer escaleert de boel razendsnel. Al na een paar verzen verraadt Jacob zijn tweelingbroer voor een kom soep. Niet een heel sterk begin, en bijna had ik het Heilige Schrift alsnog weggegooid, ware het niet dat Jacob niet veel later trouwt met een begeerlijke vrouw, daarna nog met haar zus, en daar krijgt ‘ie dan ook nog twee concubines bij! Vier vrouwen! En ik op school maar de Stelling van Pythagoras leren, terwijl dit meesterwerk me gratis in de hand gedrukt werd!

Als tijdens de volgende lockdown weer alles dicht is, neem ik toch maar eens een kijkje in de kerk. En ik koop gelijk vier Bijbeltjes. Eén voor m’n vriendin, en alvast voor die andere drie vrouwen.

Meer info

Comedy Spotlight

Comedy Spotlight banner

De Comedy Spotlight is terug! Elke eerste donderdag van de maand organiseert Jacob Adriani de leukste avond uit in Alkmaar. Een gezellige show met 4 comedians voor maar € 15.

Benieuwd naar de nieuwe voorstellingen? Houd onze agenda in de gaten of ga naar comedyspotlight.nl. Of meld je aan voor onze maandelijks nieuwsbrief en ontvang het gemakkelijk in je mail.

 

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Zeker niet wekelijks, maar we proberen 1 keer per maand.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.