In het geweld van nieuwe restaurants aan het Kerkplein (hoi, Stadskaffee Laurens) zou je bijna vergeten dat er één restaurant al 10 jaar stilletjes de lekkerste menu’s op tafel tovert. Tijd voor een nieuw bezoek aan Granada!

In 2015 schoven we aan bij de eerste thema avond van Granada. Inmiddels 2,5 jaar verder zijn de thema avonden een beproefd succes. Afgelopen vrijdag was alweer de 12e editie. Het thema: Oosters lentemenu.

Extra leuk: voor deze thema avond komt chef Slava Nazaryan voor één keertje terug op het oude nest. Ooit begon Slava als leerlingkok bij Granada. Daarna sloeg hij zijn vleugels uit en kookte de sterren van de hemels bij gerenommeerde zaken in Amsterdam. Hij werkte onder andere voor Julius Jaspers en W36, maar nu heeft hij zijn passie gevonden in de Oosterse keuken.

Aan tafel!

De ontvangst is zoals altijd in Granada hartelijk. Jassen worden aangenomen en we worden naar onze tafel begeleid. De ontvangst met een bubbeltje zit bij het menu inbegrepen en met smart wachten we op de eerste gang. En die stelt niet teleur:

Ceviche Hamachi met avocado, crispy mais en soja truffel vinaigrette

Ceviche Hamachi met avocado, crispy mais en soja truffel vinaigrette

Een heerlijke combinatie van rauwe hamachi met een frisse vinaigrette, romige avocado, knapperige mais en een krokantje van lotusbloem. Hamachi kom je vaak tegen in sushibars en is ook wel bekend als yellowtail kingfish. Qua structuur en smaak lijkt hamachi nog het meeste op tonijn. Het grote voordeel is dat de yellowtail als kweekvis een verantwoorde en duurzame vervanger is voor de bedreigde tonijnsoorten.

In de ceviche is de rauwe vis heel licht gegaard (door de limoen), wat de stevige frisse smaak optimaal ten goede komt. De heerlijk frisse Sauvignon Blanc uit Languedoc & Roussillon maakt het geheel af. Valt dit nog te toppen?

Wijnglazen worden bijgevuld en het volgende gerechtje verschijnt aan tafel: tataki zalm met rettich en uien vinaigrette.

Tataki is een bereidingswijze, waarbij vis (of soms vlees) bijna rauw wordt geserveerd. In een vlammend hete pan wordt de zalm kort geroosterd, gemarineerd en in plakjes gesneden. De Noorse zalm smaakt prachtig zacht, de rettich fris knapperig en de bites hebben een verrassend peperige nasmaak.

Op naar de volgende visgang!

Temari sushi mix met gamba's, zalm en zeebaars

Temari sushi mix met gamba’s, zalm en zeebaars.

In onze Alkmaarse sushitest legden we je het verschil al uit tussen nigiri, maki, ukimaki en temaki. Vanavond kregen we een andere vorm op ons bord: Temari sushi (手まり寿司).

Deze kleurrijke balvormige sushi wordt in Japan geserveerd op speciale feestdagen, zoals Hinamatsuri (Poppenfeest of Meisjesdag). Letterlijk betekent Temari overigens handbal. In Japan is het een soort geborduurde bal, die vroeger gebruikt werd als speelgoed, maar tegenwoordig vooral als decoratie. Maar dat geheel terzijde.

De bolletjes smaken zoals sushi bedoeld is. Perfect gekookte handwarme sushirijst, getopt met mooie plakjes verse zalm (met haringkaviaar), zeebaars (met bosui) en gamba (met aioli).

Tempura krab @ Oosters Lentemenu bij GranadaOok het volgende gerechtje verdient een kleine toelichting: Sweet corn, Noordzeekrab, tempura en gochujang mayonaise.

Gochujang (spreek uit: goo-sjoe-djeng) is een Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Door de mayo is het een lekkere pittige, aardse tegenhanger van de zoete mais en lichtzoete Noordzeekrab.

Wederom weinig op aan te merken, behalve misschien één klein puntje: de krab wordt qua smaak wel erg overheerst door de mais en de gochujang. Maar eigenlijk was het gewoon weer een heerlijk gerechtje.

Waar de eerste 3 gangen in het teken stonden van mooie vis, is het na onze bepantserde vriend de beurt aan vlees. En wat past er beter bij een lentemenu dan lamsvlees?

Op het bord verschijnt lamsrack op een felgroene crème van doperwten en wasabi. Het oogt prachtig en straalt aan alle kanten lente uit. De wasabi verbindt dit gerecht met de eerdere gerechtjes, zonder overheersend te worden. De geglaceerde voorjaarsgroente was een tikje hard, maar dat werd meer dan goedgemaakt door het boterzachte lam.

Tot slot: het toetje!

De beschrijving klinkt al spannend: Tapioca pudding met limoenijs, tropisch fruit ganache, roodfruit meringue. En het resultaat is ook spannend! Denk aan rijstepap, maar dan met korreltjes (de tapioca, gemaakt van cassavewortel) en aangevuld met frisse smaken van passievrucht en limoen, met kleine krokante schuimpjes. Apart, maar lekker!

Conclusie

Tussen alle nieuwkomers aan het Kerkplein houdt Granada al 10 jaar knap stand. Op dit soort thema avonden wordt wel duidelijk waarom: een op elkaar ingespeeld team zorgt voor heerlijke gerechten en gastvrije bediening met een persoonlijke touch. Bij ons staat de volgende thema avond (25 mei) alweer omcirkeld in de agenda! Zien we jou ook?

NB. Ook zonder thema diner is het de moeite waard om langs te gaan bij Granada. Strijk bijvoorbeeld neer op het terras (nr 15 van Nederland!) en ga voor oester happy hour. Elke middag tussen 16.30 en 17.30 voor slechts € 1 per stuk.

Meer over Restaurant Granada

Goed om te weten

Om de maand is er een Granada thema avond. Soms met gastkok, soms zonder, maar altijd met amuses die meegaan met de seizoenen. Reserveer alvast voor de volgende!

  • Eerstvolgende kans: vrijdag 25 mei met vis van Hollandse wateren ism VM Vis
  • Het 6-gangen themamenu kost € 45 p.p. inclusief aperitief
  • Tip: reserveer op tijd, deze editie was weer volledig gevuld

Restaurant Granada

Kerkplein 5
1811KL Alkmaar
T: 072 5128115

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 00.00
Zondag 11.00 – 00.00
Maandag gesloten

Locatie Granada Alkmaar

Kaart wordt geladen...