De Amusetour in Alkmaar is, hoe kan het ook anders in deze stad, elk jaar weer een feestje. Zeven deelnemende restaurants presenteren hun sfeer én de creaties van hun chef kok.
Afgelopen zondag was het voor de 3e keer zover in Alkmaar: 7 restaurants, 7 glazen wijn en 7 amuses. Wij gingen met een vriendengroep de restaurants langs. Dit was onze route met de bevindingen:
Le Bon
Is het haring? Nee, het is rauwe makreel. En het roze schuim? Dat is gemaakt van druiven. Is 12.00 niet te vroeg voor wijn? Hahahaha, dat vroeg natuurlijk niemand!
Onze eerste stop tijdens de amusetour begon al meteen goed. Een lekker wijntje, zeewier en vegetarische kaviaarballetjes maakten het af. En we mogen nog langs 6 restaurants! Een foodie feestje op de zondagmiddag.
Amuse | Tartaar van rauwe makreel, zeewier, vegetarische kaviaarballetjes, schuim van druiven |
---|---|
Wijn | Keuze van sommelier |
Abby’s
De Green Egg werd aangestoken om de procureur te bereiden. Het zachte varkensvlees was heerlijk in combinatie met de zoete aardappel (bataat), de frisse hüttenkäse en de krokante knoflook.
Amuse | Procureur van de Green Egg, zoete bataat, hüttenkäse, cress, krokante knoflook |
---|---|
Wijn | Keuze van sommelier |
’t Stokpaardje
Binnen onze vriendengroep met proevers bracht ’t Stokpaardje de meeste discussie. Zowel over het interieur als over de amuse waren de meningen verdeeld.
De hoge verwachtingen werden niet bij iedereen ingelost. Maar er valt niks af te dingen aan de heerlijke tonijn en de goede service. Nog steeds een restaurant die duidelijk in het linkerrijtje thuishoort.
Amuse | Lichtgerookte tonijn op een taugé-scheuten salade met een sesamdressing |
---|---|
Wijn | Grüner Veltliner Lösterrassen 2014 |
De Vestibule
De Vestibule is al bijna 35 jaar een begrip in Alkmaar. Sinds 7 jaar zwaait eigenaar Klaas Middelbeek de scepter en recentelijk is het restaurant compleet gerestyled. Het interieur werd fleuriger en de kaart kreeg vaste prijzen voor de verschillende gangen.
Het gerechtje van vanavond kleurde perfect bij de nieuwe huisstijl van de Vestibule. Eend en sinaasappel vormde een vertrouwde combinatie, met een herfstig tintje door de pompoen-mousseline.
Amuse | Gebakken eendenborst met een pompoen-mousseline en sinaasappelsaus |
---|---|
Wijn | Italiaanse rode wijn |
Granada
Wauw! Granada is eerlijk gezegd een restaurant waar we vaak langslopen, maar nooit binnengaan. Onterecht, blijkt tijdens deze tour!
De combinatie van risotto en konijn was heerlijk, de bediening uiterst vriendelijk en de wijn (mét refill) zorgde voor extra bonuspunten. Verrassing van deze tour: hier gaan we zeker een keer uitgebreider eten!
Amuse | Gestoofd konijn met truffelrisotto |
---|---|
Wijn | Rood |
1480
Misschien wel het mooiste restaurant van Alkmaar. Maar 1480 liet tijdens deze amusetour een paar steekjes vallen. Allereerst moesten we staand eten in de kleine proefruimte naast het hoofdrestaurant.
De Chinese pannenkoek bracht een bombardement van smaken, maar helaas niet in de goede zin des woords. Te zout, te vol, een niet afgestemde kakofonie.
De ecologische wijn maakte een hoop goed, maar kon 1480 deze keer niet redden van de laatste plaats.
Amuse | Peking eend met Chinees pannenkoekje, hoisinsaus, rode peper, komkommer en lente-ui |
---|---|
Wijn | Farmers of Wine Rosso, Primitivo & Negroamaro |
De Buren
Smaken van de zee, met krokante pancetta en een herfstige pompoencrème. Gewoon erg lekker!
De bijbehorende rosé was een welkom alternatief voor alle rode en witte wijn die de andere zaken serveerden.
Amuse | Coquilles, crème van pompoen, Hollandse garnaal, zeekraal, pancetta en kreeftenschuim |
---|---|
Wijn | Keuze van sommelier |
Onze conclusie
Deze editie van de Amusetour Alkmaar was helemaal uitverkocht. En terecht! Het is gezellig culinair genieten, waarbij je positief verrast wordt door restaurants waar je normaal misschien niet zo snel binnen loopt.
Er zijn dit jaar nog Amusetours in Hoorn, Enkhuizen, Amersfoort en Dordrecht. Volgend jaar komt de Amusetour hopelijk weer terug naar Bergen en Alkmaar. Houd amusetour.nl in de gaten en hopelijk tot volgend jaar!