We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vegan is hot. Meer en meer mensen kiezen ervoor om dierlijke producten door plantaardige alternatieven te vervangen. Uit oogpunt voor het dier, of voor de gezondheid (denk aan koemelkallergie of lactose intolerantie). Wist je dat je als vegan steeds meer keuze hebt in Alkmaar en omstreken? Dit zijn de leukste vegan hotspots van UIT072!

Wat is veganisme?
Veganisme (niet te verwarren met vegetarisch) is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Als zodanig gelden niet alleen delen van het dierenlichaam of producten die daarvan vervaardigd zijn (zoals vlees, gelatine en wol) maar ook door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel en honing. Terwijl vegetariërs geen ingrediënten eten afkomstig van gedode dieren, gaan veganisten dus nog een stapje verder. Een veganist eet dus geen vlees, vis, eieren, zuivel en honing en koopt bijvoorbeeld geen kleding van leer, bont, wol of verzorgingsproducten die getest zijn op dieren.

Vegan tips in Alkmaar

1. SOEPP

In een lijstje vegan hotspots in Alkmaar kan Soepp natuurlijk niet ontbreken. Soepp werkt voor 100% met biologische producten en alles bij Soepp is vegetarisch bereid. Ook als je plantaardig eet is er ruime keus voor lunch én diner. Denk bijvoorbeeld aan de Soepper Veggieburger, een vegetarische burger geserveerd op spelt-desem brood met salade, groentes, vegan kaas en een spicy vegan mayo.

Als je een gluten- of lactose-intolerantie hebt, of iets anders waar rekening mee gehouden moet worden, dan passen zij zonder problemen het gerecht voor je aan. Geniet van alle drukte op het terras of kom helemaal bij in de tuin. Ben je on the go? Dan zijn alle producten ook mee te nemen.

Tip: sinds september 2016 eet je een heerlijke veganistische daghap bij Soepp!

Soepp, Hekelstraat 31, Alkmaar | Lunch & diner
soepp.nl

2. Sencha Lunchstore

In het prachtige witte pand, recht tegen over de Grote Kerk, zit Sencha Lunchstore. Een van de favoriete healthy hotspots van de redactie van uit072. Bij Sencha geniet je van een heerlijke bak koffie met (plantaardige)melk, omgeven door allerlei leuke woonartikelen die je kunt kopen. Geniet van een heerlijke lunch met talloze vegan opties of een van de huisgemaakte zoete verleidingen, met of zonder geraffineerde suikers, melk, ei, gluten ed.

Alle food producten zijn zonder overbodige toevoegingen. Ze werken met direct trade, fair trade, streek en waar mogelijk biologische producten. Aan alle dieetwensen kan worden voldaan en werkelijk alles is lekker.

Sencha Lunchstore, Koorstraat 19, Alkmaar | Ontbijt & lunch
Sencha op Facebook

3. Daya [NIEUW!]

Salar, Mo, Yosef en Kurdo zijn de vier mannen achter Daya. De jongens willen de smaken van “thuis” naar Alkmaar brengen in deze conceptstore waar authentieke hummus & falafel centraal staan. Maar geen “gewone” falafelzaak. Hun verhaal is erg bijzonder. De vier vrienden zijn als vluchteling vanuit Kurdistan in Nederland aangekomen. De basis was voor hun altijd de omgeving Alkmaar en Schagen. Deze steden hebben voor hen dan ook een emotionele waarde.  Zij hopen met Daya een steentje aan bij te dragen aan onze bruisende stad!

Daya, Achterstraat 58, Alkmaar | Lunch & diner
Daya op Facebook

4. VERS

De behoefte aan gezond en vers eten is ondernemers Kees en Christel ook niet ontgaan. Voor VERS is deze manier van eten vanzelfsprekend en zij maken het nu ook heel toegankelijk voor de druk bezette (vegan) mens in deze snelle maatschappij. Want naast lekker eten bij VERS, maakt VERS het ook mogelijk om deze maaltijden op bestelling af te halen.

De vernieuwde kaart staat vol met heerlijke plantaardige gerechten zoals een spelbroodje met amandelcrème, een citroenrisotto met seizoensgroenten, kikkererwtencurry met rijst en diverse plantaardige burgers; waaronder The Dutch Weed Burger van sojavlees of een wrap met kruidige kikkererwten. Zij gebruiken biologische producten; het liefst uit de streek en zijn ophaalpunt voor de Buurderij van Alkmaar.

VERS, Stationsweg 41, Alkmaar | Ontbijt, lunch & diner
versetenendrinken.nl

5. ECHT

In 2012 opende de eerste vestiging ECHT Alkmaar aan de Marktstraat. In de zomer van 2018 kwam daar ECHT Bergen bij, aan de Oude Prinsweg met uitzicht op de Ruïnekerk.

ECHT wilt écht eten weer normaal en bereikbaar maken. Geen bewerkt of gemaksvoedsel dus. Alle producten zijn huisgemaakt, vers en zonder overbodige toevoegingen.

Je kunt er werkelijk de hele dag genieten, want op de menukaart vind je een scala aan veganistische opties; van vegan ontbijt tot vegan taart. Kies voor een van de ontbijt bowls, zoals de Green Ocean Bowl met kokosnoot, dadels, noten en fruit. Neem een Bombay Sandwich met geroosterde pinda en zoete aardappel en sluit af met een Raw Avocado Chocolate Pie. Voor onderweg kun je zelfs nog een vegan muslireep meenemen.

ECHT, Marktstraat 4, Alkmaar | Ontbijt & lunch
echtalkmaar.nl

6. Oogst

Je kunt bij Oogst terecht voor heerlijke verse maaltijdsalades, soep, sapjes, smoothies en koffie met lekkers. Lokaal, biologisch en vers. Superhandig bij Oogst: de vegan opties zijn aangegeven met een “V” op de kaart. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Ga voor een heerlijke vegan salade met bietenhummus of laat je verrassen door de ruime keuze veganistische lekkernijen.

Oogst, Zevenhuizen 8, Alkmaar | Lunch & diner
saladebaroogst.nl

7. Groenlokaal

GROENLOKAAL is een botanisch lunchlokaal gecombineerd met een stadsplantenwinkel én B&B middenin de oude binnenstad van Alkmaar. In de Hekelstraat, één van de leukste straatjes van de stad kun je in het lokaal terecht voor een goede kop koffie of thee, zelfgemaakte taartjes, broodjes, wraps, salades en planten. Veelal groen, gezond en vooral smaakvol!

GROENLOKAAL, Hekelstraat 21, Alkmaar | Lunch
groenlokaal.nl

Vegan tips vlak buiten Alkmaar

1. Noorderlicht (Bergen aan Zee)

Bij Noorderlicht is alles Green & Happy. Met een vleugje groen en een korreltje vega(n), een toefje gezondheid en een snufje liefde. Niets moet, vrijwel alles mag. Veel healthy food, zoveel mogelijk biologisch veel vega en vegan. Bottomline: geen troep en altijd bijzonder met oog voor de lifecycle en vernieuwend. Dat geldt ook voor de dranken: goede wijnen, heerlijke bieren en hele lekkere soda’s, smoothies en vruchtensappen.

Strandpaviljoen Noorderlicht, C.F. Zeiler Boulevard 1, Bergen aan Zee | Lunch & diner
noorderlichtbergen.nl

2. Miss Bean (Heiloo)


Vegan Miss Bean


Vegan Miss Bean

Miss Bean (a.k.a. Lotte Blesgraaf) heeft als missie om gezond eten voor iedereen makkelijk, leuk en lekker te maken. Hoewel Miss Bean op dit moment nog geen vaste lunchroom heeft (nóg niet, want rumor has it dat zij onlangs de sleutels heeft gekregen van haar eigen pand in Heiloo!) verzorgt zij wel workshops, high tea’s en catering voor feestjes, verjaardagen en cursussen.

Daarnaast kun je de producten van Miss Bean 1 keer per week afhalen bij de Buurderij in Vers Alkmaar of je eet een echte Miss Bean Bounty bij Oogst en elke donderdag van 12.00 – 17.00 uur staat zij met haar vegan producten op de biologische markt in Heiloo.

Miss Bean
Miss Bean op Facebook

3. Natuurlijk (Egmond aan Zee)

Bij Natuurlijk in Egmond aan Zee kun je genieten van een menukaart die rijk is aan zowel vegetarische als veganistische opties. Ga bijvoorbeeld voor een kokos-wortelsoepje, een maaltijdsalade met o.a. kikkererwten, linzen en gegrilde groenten of even better een Dutch Weed Burger, op een weedbroodje met echte ‘weedsaus’. Ook serveren zij kip van De Vegetarische Slager.

De producten die bij Natuurlijk worden bereid, zijn zorgvuldig uitgekozen op basis van het seizoen. Voor de gerechten maken zij voornamelijk gebruik van ambachtelijke producten van boeren uit de regio Noord-Holland. Zij houden niet van verspilling, dus met de doggy bag van Natuur & Milieu kun je de leftovers mee naar huis nemen. En, leuk feitje, de menukaart, briefpapier en visitekaartjes zijn gemaakt van FSC gecertificeerd papier. Wel zo natuurlijk!

Natuurlijk, Dr. Wiardi Beckmanlaan 8, Egmond aan Zee | Lunch & diner
natuurlijk-egmond.nl

Meer op UIT072

Ook interessant

Missen we jouw favo vegan hotspot? Tip ons vooral in de reacties!