We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Martijn van Asseldonk  Robert van der Eng   Niels Goedel

Na weken eenzame opsluiting mochten we weer naar buiten. Uit eten. Wat is een betere plek voor onze terugkeer in de maatschappij dan een restaurant in  een oude gevangenis? We gingen naar het nieuwste restaurant in Alkmaar, d’Arrêt.

Soms voelde de coronacrisis als een gevangenisstraf. Weken niet naar de kroeg of naar een restaurant kunnen. Thuis opgesloten, de dagen kervend tot de lockdown op zou houden. Maar sinds een maandje mogen we weer het terras op en de restaurants in! Tijd voor een nieuwe review.

Op naar de gevangenis

Midden in het groen van de Alkmaarse Hout vind je de oude gevangenis Schutterswei. Na een uitgebreide verbouwing, herbergt het markante gebouw  nu hotel the Fallon en haar restaurant d’Arrêt.

Al snel werden we getipt over het veelbelovende restaurant. D’arrêt staat namelijk onder leiding van chef Berend Sallows, die zijn sporen heeft verdiend bij o.a. restaurant Herrie van Herman den Blijker, Ciel Bleu in het Okura hotel, Chapeau in Bloemendaal, Vrienden van Jacob in Santpoort en De Bourgondiër in Schagen van Ferry Kenter.

Snel reserveren dus!

Wat komt er op tafel?

We vragen aan onze enthousiaste gastvrouw om ons te verrassen. Twee redacteuren gaan voor het viergangen chefsmenu en 2 redacteuren gaan voor gerechten van de kaart, naar keuze van de serveerster.

Zwaardvis - d'Arrêt Alkmaar

Zwaardvis met langoustine-ijs

Het menu begint met een mooi opgemaakt voorgerecht van zwaardvis met langoustine-ijs op sushirijst met een kruidige cocktailsaus. Edamame en radijs zorgen voor een knapperige bite.

Bij het voorgerecht krijgen we een Hongaarse droge witte wijn ingeschonken. Deze wijn uit de Tokaj regio – de oudste wijnregio van Europa – is een stevige jongen met tonen van kruiden en aardbei en een lange afdronk. Het langoustine-ijs, de sushirijst en vettigheid van de saus vormen een mooi tegenwicht tegen deze aanwezige wijn. Dit is goed beginnen.

Franse eend - d'Arrêt Alkmaar

Franse eend met bosui, Ras-el-hanout, bospeen en enoki

Het hoofdgerecht volgt al gauw. We doen ons te goed aan Franse eend met bosui, Ras-el-hanout, bospeen en enoki. Het heerlijk malse vlees en de fijn gekruide groenten maakten dat ons bord tot de laatste druppel leeg ging. Een rode wijn uit de zuidelijke Rhônevallei van wijnhuis Ogier vergezelt deze canard en doet dat met verve.

Rondleiding

Tussen de gangen door mogen we het pand eens goed bekijken. Onze gids Dennis vertelt dat hij een groot deel van zijn jeugd naast de gevangenis heeft gewoond. Zijn vader was er cipier en als kleine jongen mocht hij regelmatig eens binnenkijken.

We zien de cellen waar je nu kan slapen – elke kamer is twee cellen groot – en in geuren en kleuren horen we dat Willem Holleeder en Pistolen Paultje hier ooit (onvrijwillig) verbleven. We worden langs de oude keuken geloodst en werpen een blik in een oude isoleercel. De sfeer en historie van het gebouw zijn op zichzelf al een reden om hier een keer gegeten of gelogeerd te hebben.

À la carte

De twee voorgerechtjes die ons van de kaart werden aangeraden, zijn zomers en goed behapbaar. Mooi opgediend, maar verwacht geen enorme porties. De wilde gamba’s (twee stuks) zijn goed op smaak en een prima combi met ham en meloen.

De gerookte mozzarella is minder romig en zacht van binnen dan je van buffelmozzarella gewend bent. Wel leuk dat deze mozzarella uit Twente komt. De tomaatjes worden biodynamisch geteeld in Zuid-Holland.

Het hoofdgerecht mogen we delen en wordt aangekondigd als “een soort grote entrecote”. We vermoeden een côte à l’os, of wat ze in de VS een club steak noemen. Goed gekruid, maar wel érg veel niet aangebakken vetrand. De steak zelf mag juist een stuk minder doorbakken.

Erbij gegrilde groenten (asperge, bospeen, lente-ui), friet van Friethoes, Bearnaisesaus en een Ceasarsalade.

Dessert

Tussen hoofdgerecht en dessert struinen we door het pand en na onze rondleiding kijken we toch wel reikhalzend uit naar het toetje. De chef heeft een achtergrond in de patisserie en dat belooft wat.

Het dessert van aardbei crème met karamelyoghurt, lemon curd en rozenijs smaakt verrukkelijk. Als kers op de taart krijgen we huisgemaakte witte mini-magnums gevuld met frambozen sorbetijs voorgeschoteld. Hemels!

Bij deze zoete lekkernijen hoort een mooie dessertwijn. Een zoete witte Côteaux du Layon wordt voor ons ingeschonken. Deze niet te zoete wijn is gemaakt van 100% edel gerotte Chenin Blanc druiven en smaakt vol en krachtig met veel geel fruit.

Kaasplankje - d'Arrêt Alkmaar

Kaasplankje met een glaasje port

Hoewel oude wijsheid zegt dat je moet stoppen op het hoogtepunt zijn we nog niet klaar en wordt onze afsluiter een kaasplankje met een glaasje port. We keuvelen na met vijf kaasjes variërend van een zachte geitenkaas tot een blauwaderschimmel vergezeld van notenbroodjes, vijgenmosterd en gedroogde druiven.

Hiermee rekken we het hoogtepunt gewoon een stukje op. Voldaan verlaten we d’Arrêt, in het volle besef dat wij dit voormalige gevang kunnen verlaten wanneer we willen. Maar lang zal het niet duren voordat we ons weer vrijwillig aanmelden om binnen gelaten te worden.

Meer over d’Arrêt

Goed om te weten

  • Bij The Fallon en d’Arrêt worden regelmatig evenementen georganiseerd. In augustus bijvoorbeeld Dinnershow met The New Pianos.
  • Een 3-gangen chefs menu kost € 39,50. Voor een gang meer ben je € 48,50 kwijt. Prijsniveau van o.a. Rue de la Plume en Fernando’s dus.
  • Leuk dat er extra aandacht is voor de patisserie, vaak onderbelicht. Vergeet dus vooral het dessert niet.
  • Het terras is verborgen, maar een prachtige dinerlocatie.
Sfeervolle terras van d'Arrêt Alkmaar

De locatie is prachtig voor een sfeervol diner in de buitenlucht

Restaurant d’Arrêt

Prins Bernhardlaan 16
1815 JG Alkmaar

Contact

072 762 0752
restaurantdarret.nl

Kaart wordt geladen...