We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het roemruchte restaurant BAUT is de afgelopen weken on tour in Nederland. Gisteren kwam het voltallige team langs in Alkmaar. Een kans die we niet konden laten liggen om de best of BAUT te proeven!

Acht jaar geleden opende restaurant BAUT zijn eerste pop-up restaurant. In een tijd dat het concept pop-up nog in de kinderschoenen stond in Nederland, zette Michiel van der Eerde een veel geroemd concept neer.
Chef en eigenaar van der Eerde ken je misschien wel als jurylid (die met dat knotje) van het SBS 6 programma Masterchef Holland en als “Meest Markante Horecaondernemer van Nederland” in 2016/2017.
De afgelopen 7 jaar werd BAUT een soort “moving circus”, met 7 verhuizingen in 7 jaar. Begin dit jaar betrok BAUT, na 7 jaar rondzwerven, een permanente locatie op de Stadionweg. Op de plek waar eerst Restaurant Zuid zat, is nu Bar BAUT.

BAUT op bezoek in Alkmaar

De afgelopen weken reisde rondreizend circus BAUT af naar de geboorteplaatsen van 5 personeelsleden. Op 5 maandagen, 5 restaurants, 5 pop-ups.

De laatste stop van BAUT on Tour: IJkgebouw Alkmaar. Geboorteplaats van Armando Kampe, die samen met Dennis Borgmeijer de dagelijkse leiding in de keuken heeft.

Afgelopen maandag, een dag dat het IJkgebouw normaal gesloten is, nam BAUT voor één dag het restaurant over. Tijdens deze een restaurant take-over kregen we een all-in arrangement met het thema “Best of BAUT”.

De beste gerechtjes uit zeven edities BAUT. Dat belooft wat!

Amuse: oester, grapefruit, alg

Amuse: oester, grapefruit, alg

Na wat brood met dip en een welkomstcocktail, komt een heerlijke amuse: oester met schuim van komkommer en limoen, grapefruit en algenpoeder. Erbij een lekkere frisse Gin & Tonic. Dat smaakt naar meer!

Start: BAUT #1

We starten bij de oorsprong van Baut, als pop-up in de Wibautstraat in Amsterdam. In het eerste seizoen van BAUT kwam de bekendste culinair recensent van Nederland, wijlen Johannes van Dam, op bezoek. Zijn oordeel in Het Parool: “Alles is precies goed”, een 10-.

Het menu van BAUT #1 begon toen met twee Franse gerechtjes. Helemaal niet vervelend dat deze twee toppers uit het begin nu weer de start zijn van ons menu!

Steak tartaar met ei, bacon, mayonaise, tuinkers en zuurdesembrood

Steak tartaar met baconmayonaise en sla

Het eerste gerecht is een klassieker: Steak tartaar met ei, baconmayonaise, sla, tuinkers en zuurdesembrood. Een flinke portie, met uitgesproken smaken. Erbij een heerlijke volle Chardonnay, die goed stand houdt tegen het geweld op het bord.

Coquilles met bloemkool, beurre noisette en cèpesschuim

Coquilles met bloemkool, beurre noisette en cèpesschuim

De coquilles met bloemkoolpuree, beurre noisette en schuim van eekhoorntjesbrood smelten op je tong. Perfect gebakken. We drinken de Chardonnay door, wat geen straf is.

Hoofd: BAUT & Dreesman

In 2015 vertrok BAUT uit de Wibautstraat, maar startte al snel een volgend avontuur in de oude Citroëngarage in Amsterdam Zuid: BAUT ZUID. Begin 2016 gevolgd door stap 3: BAUT ZUIDAS.

Het faillissement van V&D gaf in 2016 een mooie kans voor het volgende avontuur, in het oude pand aan het Rokin. BAUT & Dreesmann was pop-up zoals het hoort, met de ingang via de oud-personeelsingang en enorme graffitikunstwerken in de grote ‘kale’ ruimte.

Zeebaars, pastinaak, bosui en beurre blanc

Zeebaars, pastinaak, bosui en beurre blanc

Het hoofdgerecht van vanavond ontstond tijdens het half jaar dat BAUT in het oude V&D pand zat. Zeebaars, pastinaak en beurre blanc. Mooie combinaties van volle smaken en 2 texturen van pastinaak.

Dessert: BAUT #8

Na Amsterdam Centrum kwam BAUT Paradijs in Oostpoort. Vervolgens werd in Amsterdam West in de oude Magdalenakapel aan de Spaarndammerstraat BAUT West gestart.

lemon curd, rabarber en G&T schuim

De desserts worden bereid

Het dessert stond nog niet eerder op de kaart, maar mag van ons zeker blijven. De frisse afsluiter komt in een G&T glas: orange/lemon curd, rabarber en G&T schuim. Een witte zoete dessertwijn zou een perfecte begeleider zijn geweest, de Chardonnay die er nu bij werd geschonken trok bitter weg. De enige kleine smet op een topavond.

De restaurant take-overs bij het IJkgebouw zijn altijd grote aanraders. Eerder namen onder andere sterrenchefs als Ron Blaauw, Edwin Vinke (Kromme Watergang) en Jef Schuur (Bij Jef) de keuken al over. Binnenkort komt Joshua Jaring (Ratatouille) langs en we weten uit betrouwbare bron dat er alweer nieuwe grote namen op de planning staan…

Wil je er ook bij zijn? Houd het IJkgebouw en UIT072 goed in de gaten, want het is snel uitverkocht, maar zeker de moeite waard!

Goed om te weten

Eerdere stops van BAUT on Tour waren Kozee (Purmerend, 30 juni), Restaurant de Wits (Rijswijk, 6 juli), Cosa (Baarn, 13 juli) en Het Broeker Huis (Broek in Waterland, 20 juli).

Na 7 jaar rondreizen heeft BAUT nu een permanente locatie op de Stadionweg. Op de plek waar eerst Restaurant Zuid zat, is nu Bar BAUT.

Wat BAUT on Tour
Waar IJkgebouw, Alkmaar
Wanneer maandag 27 juli, 19:00
Kosten € 65 p.p. (all-in, viergangen menu + dranken)

Kaart wordt geladen...