We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Deze week zijn de ‘Bib Gourmands’ bekendgemaakt, een overzicht restaurants met een goed driegangenmenu voor maximaal € 37. In de lijst 2 tips in de buurt van Alkmaar, maar geen enkel Alkmaars restaurant. Is dat terecht?

Bib Gourmand Benelux 2016

317 Bib Gourmands in de Benelux

De nieuwe Bib Gourmand Benelux-gids voor 2016 telt in totaal 317 zaken, voor het eerst meer dan 300. Dit jaar zijn 24 Nederlandse restaurants door Michelin gekozen als nieuwe ‘Bib Gourmands’. In totaal staan 131 Nederlandse restaurants op de lijst, die maandag bekend is gemaakt.

Zeventien bedrijven zijn van de Bib Gourmand-lijst afgehaald. Dat kan zijn omdat ze volgens Michelin niet meer in de lijst thuishoren. Maar er is ook een mogelijkheid dat ze kans maken op een Michelinster. Een restaurant kan geen Bib Gourmand en een Michelinster tegelijk hebben. De  nieuwe Michelingids wordt 7 december gepresenteerd.

Bib Gourmands in of vlakbij Alkmaar

Volgens Michelin is het karig gesteld met de restaurants in Alkmaar: geen enkel restaurant haalde een Bib Gourmand. Alkmaar is overigens al jaren niet meer vertegenwoordigd, sinds De Burgemeester van Alkmaar (tegenwoordig Seasons) in 2012 haar Bib Gourmand verloor. De Bios (tegenwoordig Steak) was van 2001 t/m 2006 vertegenwoordigd in de gids.

Ook in de buurt moet je aardig doorfietsen om een notering te vinden. Gerekend op fietsafstand van het Waagplein (Alkmaar) zijn dit je beste 3 opties:

  1. Indonesisch Restaurant DjaDjan, Bergen (6,5 km)
  2. Restaurant Le Moulin, Castricum (13,2 km)
  3. Restaurant TOV, Schagen (22,5 km)

Een half uurtje tot 40 minuten treinen geeft je een stuk meer mogelijkheden: in Haarlem heb je 2 opties. Amsterdam is ruim bedeeld met 13 restaurants in bezit van een Bib Gourmand.