We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wellicht heb jij ze al gespot in het straatbeeld, minibieb of free little library worden ze genoemd. Deze boekenkastjes staan langs de weg en zijn er in alle soorten en maten. Van koelkast tot theekast, je kunt het zo gek niet bedenken. De minibieb biedt de gelegenheid om boeken te lenen, te ruilen of door te geven aan een ander. Met dit eenvoudige concept in gedachte hebben tientallen bewoners van Alkmaar hun eigen boekenkastje geopend de laatste jaren.

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis bleek de minibieb erg populair te zijn. In de maanden augustus tot oktober werden in Nederland meer dan 300 nieuwe minibiebs geregistreerd (EenVandaag, 31 oktober 2020). Nu de ‘officiële’ bibliotheek door de huidige coronamaatregelen minder toegankelijk is, lijkt het tijd om de minibieb in jouw buurt te ontdekken.

Maar waar kun je ze vinden en waarom beginnen mensen een minibieb? Dàt en meer lees je in deze blog.

Speelse bieb

Als local van de stad Alkmaar weet ik al enkele boekenkastjes te vinden. Voor deze blog start ik met de eerste minibieb waar ik aan denk en hoop via gesprekken met eigenaren nieuwe ontdekkingen te doen. Allereerst fietste ik naar het Park de Oude Kwekerij. Hier staat een prachtige minibieb met maar liefst twee verdiepingen.

Mini bibliotheek in park De Kleine Kwekerij (Alkmaar)Tijdens de eerste coronagolf is deze minibieb geopend door Ineke en Rian. Omdat zij elkaars boeken al langer leenden leek het hun fantastisch dit te delen met de buurt. Hoe mooi! Het leuke boek “A streetcat named Bob” heb ik hier eens geleend. Wegens vandalen die boeken hebben gebruikt voor een kampvuur is de minibieb weggehaald voor een winterslaap. Ofwel, de vader die dol is op houtbewerken mag weer aan de slag.

Goed nieuws; deze minibieb zal in het voorjaar een comeback maken.

Waar? Park de Oude Kwekerij
In het voorjaar van 2021 terug van weggeweest

Emotionele bieb

Free library aan de Nicolaas Beetskade (Alkmaar)Ik vervolg mijn weg naar de Nicolaas Beetskade en daar kun je een minibieb vinden in de vorm van een pittoresk huisje. De eigenaresse vertelt trots over haar bibliotheek. De minibieb was het perfecte cadeau aan haar man. Hij is namelijk een fervent lezer en bespreekt zijn gelezen boeken met leden van zijn leesclub.

Dat hun beide vaders het kastje hebben gemaakt geeft het, jaren later, nog meer emotionele waarde. Opvallend genoeg wordt deze minibieb in de Corona-tijd extra schoongemaakt, super netjes! In deze minibieb vind je veel recent uitgegeven boeken, waar wacht je nog op?

Waar? Nicolaas Beetskade 56
Charter #35943 op littlefreelibrary.org

Eerste hulp bij boeken

Minibieb aan de Metiusgracht in AlkmaarDe speurtocht naar mooie minibiebs in Alkmaar brengt mij vervolgens naar de Metiusgracht, beter bekend als de minibieb bij nood. Want deze prachtig turquoise minibieb vind je tegenover de ingang van de spoedeisende hulp.

Een gesprek met de eigenaresse leert dat deze minibieb oorspronkelijk uit Den Haag komt. Daar was de minibieb al een populaire stop voor reizigers van de tram maar hier in Alkmaar loopt het echt storm.

Het ontwerp van de bieb is gemaakt bij fonds 1818 in Den Haag waar personen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Bij deze bieb worden weleens tassen vol boeken gedoneerd welke met plezier worden aangenomen.

Waar? Metiusgracht 21
Tegenover eerste hulp van Noordwest Ziekenhuisgroep

Verwondering

Boeken BoetjeDe eigenaresse van de minibieb aan de Metiusgracht wijst me in de richting van de Koornlaan voor een minibieb-parel. Nauwelijks onderweg zie ik op de Metiusstraat een stalen kast staan, genaamd ‘boeken boetje’.

Toen ik deze kast opendeed sloeg de twijfel toe… Naast boeken zag ik emmers, een jerrycan, vazen, een voetbal en nog meer. De boeken mag je in ieder geval lenen, maar de rest?

Prachtige bieb

Minibieb aan de Koornlaan in Alkmaar

Midden in een muur van natuurlijk groen springt deze frisse witte minibieb in het oog. Wat een plaatje. Deze kende ik nog niet! Aan de Koornlaan, een zijstraat van Geestersingel, kunnen ze er wat van.

De minibieb ziet er namelijk verzorgd en zeer schoon uit. Hierdoor is deze minibieb absoluut uitnodigend voor de voorbijgangers. Diverse boeken van dezelfde schrijfster pronken op het moment van mijn bezoek in deze minibieb. Als ik het mag zeggen; deze minibieb is absoluut een aanrader voor jouw ommetje in de stad.

Waar? Koornlaan

Vertrouwde bieb

Dan de voor mij meest bekende minibieb van Alkmaar aan de Sint Annastraat, mijn eigen minibieb. Een artikel in het tijdschrift Flow over het idee achter de minibieb zorgde voor mijn inspiratie.

“Spullen bezit je niet, je bent slechts tijdelijk de eigenaar”

Mijn minibieb is oorspronkelijk een theekastje afkomstig uit een Alkmaarse kringloop en werd juni 2016 officieel geopend door een fanatiek lezende vriendin. Zelf lees ik minimaal, maar de gelegenheid bieden om laagdrempelig boeken te delen maakt mij blij.

Dagelijks zie ik mensen in de minibieb kijken en daar zitten verrassend vaak dezelfde buren bij. Een verbindende factor in onze buurt waar menig leuk gesprek over is gestart. Online zijn de avonturen rondom deze minibieb te volgen via Instagram @littlefreelibraryalkmaar, minibieb.nl en charter #40284 littlefreelibrary.org.

Waar? Sint Annastraat 45
@littlefreelibraryalkmaar
Charter #40284 op littlefreelibrary.org

In jouw buurt

Alkmaar telt online 13 officieel geregistreerde locaties van de minibieb. Zonder twijfel durf ik te zeggen dat er veel meer zijn. Om je toch op gang te helpen voor jouw (wellicht zoveelste) wandeling in de buurt geef ik wat stops om te zoeken naar de minibieb bij jou in de buurt.

Bijkomend voordeel, ze zijn (op eentje na) 24 uur per dag open!

Park de Oude Kwekerij, Nicolaas Beetskade, Metiusgracht, Metiusstraat, Koornlaan, Sint Annastraat, Marktstraat, Borinagestraat, Olympiaweg (8-16u), Bloemaertlaan, ’t Hondsbosch, Sluiswaard, Helena Kuipers-Rietbergstraat, Joke Smitstraat, Blaeustraat, Sleperstraat en Toscanestraat.

Blijf je even binnen? Neem dan een kijkje op minibieb.nl en littlefreelibrary.org of via Instagram op de volgende profielen martjesminibieb en littlefreelibraryalkmaar.

Ook meeschrijven op UIT072?

Dit artikel werd geschreven door gastredacteur Helen. Heb jij ook een leuk onderwerp om te belichten? Of wil je misschien vaker een artikel schrijven, een column maken of in een onderwerp duiken? Meld je dan aan als (gast)redacteur bij Alkmaars Cityblog UIT072!