We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Er worden straten afgezet, er zijn figuranten uitgenodigd en soms verandert een straat spontaan in een filmset. Heel Alkmaar wordt betrokken bij de nieuwe AVROTROS dramaserie LOIS, naar de succesvolle boeken van Simone van der Vlugt. Wij zien het met veel enthousiasme gebeuren, maar hoe is het eigenlijk om hier zelf het middelpunt van te zijn? Hoogste tijd om met Simone een kop koffie te gaan drinken!

“Ik ben zo blij dat ik eindelijk openlijk mag spreken over de verfilming van Lois.”

Simone is trots en dat is te zien. “Het is echt bijzonder om op de set te zijn en te zien hoe de karakters tot leven komen. Bijvoorbeeld toen ik Lois zichzelf hoorde voorstellen tijdens de opname, dacht ik echt: ‘Ja! Dat is Lois!‘ Het klopte gewoon.”

En die inspiratie voor de verschillende plekken uit Alkmaar, waar haal je die vandaan?

“Ik ken Alkmaar op mijn duimpje, dus inspiratie opdoen is niet zo moeilijk.” Simone heeft veel verschillende plekken uit Alkmaar gebruikt in haar boek. “Ik liep bijvoorbeeld vroeger altijd hard op de Munnikenweg en ik kom graag in het Gulden Vlies.”

Niet alle plaatsen of scènes konden letterlijk worden overgenomen: “Dat kan ook niet anders, soms is het gewoon praktischer om het anders te doen. Dat is nou eenmaal het verschil tussen een boek en een film.”

Zo is bijvoorbeeld het Gulden Vlies, het café waar rechercheur Lois in de boeken graag komt, vervangen door het IJkgebouw. De politiescènes zullen ook elders opgenomen worden en Lois is ‘verhuisd’ van de Baangracht naar een andere locatie.

Geen tweede paasdag maar een draaidag in het prachtige stadhuis van Alkmaar #loisdeserie

Geplaatst door Simone van der Vlugt op Maandag 2 april 2018

Om Lois goed neer te kunnen zetten, moest je veel weten van het recherchewerk. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Het rechercheteam Noord-Kennemerland heeft mij hier zo goed bij geholpen. Drie jaar hebben we gesprekken gevoerd en hebben zij mij meegenomen in de procedures van het recherchewerk. We hebben echt een band met elkaar opgebouwd.”

Door deze nauwe samenwerking komen de (juridische) grenzen waar Lois regelmatig mee worstelt, ook erg realistisch over. Heel erg spannend om te lezen en die spanning gaan we zeker terugzien in de serie!

“De mooiste dagen zijn toch wel wanneer er muziek is in de Hout.”

Hoe ziet jouw ideale dag in Alkmaar eruit?

Simone moet glimlachen, waarschijnlijk bij de herinnering aan de mooie zomerse dagen: “De mooiste dagen zijn toch wel wanneer er muziek is in de Hout of op het Canadaplein. Er zijn altijd bekenden, gezelligheid en een fijne sfeer.”

Of zij ook een favoriet café of restaurant heeft? Dat houden we geheim, want het is toch veel leuker als je elkaar een keer spontaan tegenkomt?

Simone is echt trots op Alkmaar. “Ik voel me vereerd om Alkmaar zo op de kaart te mogen zetten. Het is heel mooi om te zien dat iedereen zo betrokken is. Er is bijvoorbeeld veel contact met de burgermeester geweest, ook in het voortraject van de opnames. Iedereen doet zo zijn best om het te laten slagen. Er zijn er ook gigantisch veel mensen die hebben gereageerd op de oproep voor figurant, hoe fantastisch is dat. Het is echt een Alkmaars feestje en ik geniet daar enorm van!”

Ook wij kunnen bij UIT072 niet wachten en hebben eind november al in de agenda staan. Lekker aan de buis gekluisterd voor LOIS! Vind jij het ook moeilijk om te wachten? Je kunt tot eind mei nog opnames in Alkmaar verwachten, dus wie weet zie je nog iets voorbij komen. Of lees deze zomer alvast (of opnieuw) de trilogie waarop de serie gebaseerd is.

De boeken van LOIS