We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Alkmaarse Shannen Delilah wint Nederlandse Kampioenschappen Bodybuilding 2018

Hier zijn we toch best een beetje trots op: onze eigen Shannen Delilah (25), woonachtig in Alkmaar en redactrice van UIT072, heeft dit jaar het Nederlands Kampioenschap Bodybuilding gewonnen!

Zondag 15 april nam Shannen het op tegen 7 andere deelneemsters in de categorie Body Fitness op de Nederlandse Kampioenschappen Bodybuilding in Apeldoorn. Ze ging er uiteindelijk niet alleen vandoor met de eerste plaats in haar lengte categorie, maar mocht als klassewinnares ook strijden voor de overall titel met 3 andere klasse winnaressen. Om deze titel vervolgens óók op haar naam te zetten!

Shannen doet sinds 2015 intensief aan fitness. Eind 2015 draaide ze haar eerste Body Fitness wedstrijd, waar Shannen meteen een tweede plaats behaalde. Hierna is zij een jaar gaan trainen voor haar volgende wedstrijd. Een eerste plaats in 2016 zorgde dat ze gelijk doorstroomde naar de top van de Nederlandse bodybuilding.

Na een mooie 2e plaats bij de Juliette Bergmann Grand Prix besloot zij vanwege privé omstandigheden voorlopig alleen te gaan trainen en zich niet te focussen op een bepaalde wedstrijd.

“Je hebt verschillende categorieën, zoals bijvoorbeeld Bikini Fitness. Ik doe Body Fitness, waar de focus meer ligt op spiermassa en een V-shape, dus bredere schouders, smalle taille en een grotere rug”

Shannen is begonnen met fitness omdat ze graag wat strakker en zelfverzekerder wilde zijn. “Ik heb nooit echt overgewicht gehad, maar er was altijd wel iets om over te klagen. Maar dat blijft zo!” lacht ze. Toen ze eenmaal haar eerste fitnesswedstrijd had gedaan, was ze verkocht aan de sport. Ze heeft haar hele levensstijl erop aangepast.

“Ik eet altijd volgens een eetschema, en ik sport 5 dagen in de week. Op zaterdag ga ik vaak lekker een hapje eten buiten de deur”

“Ik drink eigenlijk nooit. Met de jaarwisseling wil ik nog wel eens een glaasje champagne drinken, maar eigenlijk drink ik alleen een glas wijn een avond voordat ik het podium op moet, om wat extra vocht te onttrekken”

“Je frame is erg mooi”

Wanneer ze middels een KiKa-event een trainingssessie wint in Den Haag met coach Jako van der Velde, zegt hij het wel te zien zitten om haar te coachen.

“Hij zei: ‘Je frame is erg mooi! Ik help je graag.’ Na een slopende benensessie en een dosis humor zag ik het wel zitten om met Jako in zee te gaan. Het is een goede coach, met veel verstand van voeding en training.”

“Hoewel ik wel wat minder focus moest gaan leggen op het trainen van mijn rug en meer op het trainen van mijn benen” lacht Shannen.

Nederlandse Kampioenschappen

Het voeding- en trainingsschema van Jako, aangepast op de caloriebehoefte en voedingsintoleranties van Shannen (gluten, koemelk, suiker) sloeg al snel aan. Zo goed zelfs, dat ze besloten om 15 april voor de Nederlandse Kampioenschappen te gaan.

“Ik heb best een pittig jaar gehad. Anderhalf jaar geen wedstrijd gedraaid, en dan zo terugkomen. Ja, dat voelt wel echt geweldig!'”

Zo puur en verantwoord mogelijk

Wat volgens Shannen belangrijk was voor de overwinning, was dat ze voldoende gezonde voeding en vetten bleef eten. “Ik ben al een paar jaar heel bewust met mijn lijf bezig. Ik doe nu bijna 3 jaar aan fitness, maar eet ongeveer 5 jaar heel gezond. Ik eet geen bewerkt voedsel, maar zo puur en verantwoord mogelijk. Ik sport 5 dagen in de week en sta (bijna) dagelijks even op de loopband.”

“Ik heb alleen mijn voeding iets aan moeten passen richting de wedstrijd: iets minder koolhydraten, en mijn cardio omhoog moeten schroeven naar twee keer een uur per dag, naast mijn trainingen (en werk). Dit was wel anders richting mijn andere wedstrijden, waar ik de laatste maanden echt alleen teerde op alleen wat kip en groente.”

“Het moeilijkste vond ik om mij in de laatste weken nog bezig te houden met poseren. Ik wilde op een gegeven moment wel gewoon lekker naar huis.”

Shannen haar tip om fitter te worden: “Vaak denken mensen dat ze meer moeten bewegen om af te vallen. Hoewel meer bewegen nooit verkeerd is, is afvallen grotendeels een kwestie van het eten van de juiste en de juiste hoeveelheid voeding voor jouw lichaam en doelstellingen.”

“Als jij er niet blij van wordt, moet je het vooral niet doen”

“Bereken jouw caloriebehoefte rekening houdend met jouw doelstellingen (of laat iemand dit voor jou doen), en stel een voedingsschema op met de juiste verhoudingen in eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar doe vooral waar jij blij van wordt! Bedenk of jij het die paar kilo’s of dat doel waard vindt, om je levensstijl voor aan te passen of dat taartje te laten staan. Als jij er niet blij van wordt, moet je het vooral niet doen. Dan maar een maatje meer of minder.”

Vervolgplannen

Nu rest de vraag nog of Shannen nog een stapje hoger kan. Wedstrijden meedoen in het buitenland? ,”Met mijn winst op de Nederlandse Kampioenschappen heb ik mij in principe gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen in oktober.  Dat zou natuurlijk heel tof zijn!”

“Maar eerst ga ik een International Federation of Bodybuilding and Fitness (IFBB) Elite Professional Qualifier wedstrijd doen. Dit is een nieuw pro-concept die mogelijkheden biedt aan IFBB-amateursporters die IFBB Elite Professionals willen worden. Hier liggen mooie kansen”

Hoe het ook afloopt, wel zeker is wat Shannen als eerste doet na die wedstrijd:

“Gelijk een enorme cupcake van lunchstore Sencha in Alkmaar eten! Vrij van gluten, lactose en suiker. Heerlijk!”

Shannen Delilah (Alkmaar) - winnaar NK Bodybuilding 2018 - 10

Shannen met haar welverdiende cupcake (Foto: Menno van der Meulen)

Op de hoogte blijven van Shannen haar avonturen en volgende wedstrijden? Volg haar op Instagram: @shannendelilahfit