We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is dé feestdag van Alkmaar: 8 oktober, oftewel Alkmaars Ontzet. En anno 2016 is het uitgegroeid tot 3 dagen feest op diverse locaties door de stad. Hoe weet je waar je naartoe moet? Wij zetten de 8 leukste tips op een rij voor je.

In het najaar van 1573 sloeg Alkmaar succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Voor het eerst sinds de Tachtigjarige Oorlog doorstond een Nederlandse stad een Spaanse belegering. Van Alkmaar de Victorie!

Het Ontzet van Alkmaar
Weet je nog? 443 jaar geleden speelde Alkmaar een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De stad werd in 1573 belegerd door de Spanjaarden. Op 18 september werd er aan de noordkant van de stad bij de Friese Poort en de Rode Toren heftig gevochten.

De Alkmaarders, geholpen door een Geuzenleger, gaven zich niet zomaar gewonnen en verdedigden zich met hand en tand. Nadat Diederik Sonoy namens Willem van Oranje, verantwoordelijk voor de verdediging van Noord-Holland, opdracht gaf om de dijken rond de stad door te steken, werd het Spaanse leger gedwongen de aftocht af te blazen. Het werd te nat rondom de stad.

Op 8 oktober 1573 was Alkmaar de eerste Nederlandse stad die succesvol een Spaanse belegering had doorstaan en dit gaf andere opstandelingen hoop en moed om door te gaan. In 1648 werd Nederland een onafhankelijke staat, mede dankzij de Alkmaarders. We started something!

Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van Alkmaar werd oorspronkelijk gevierd met kerkdiensten en vuurwerk. Sinds de negentiende eeuw is het een veel groter feest geworden: praalwagens, kinderoptochten, zuurkool met worst, bier bij Het Gulden Vlies

De laatste Spanjaarden vertrokken op 8 oktober 1573. Daarom wordt op die dag in Alkmaar nog altijd stilgestaan bij het ontzet. Maar waar moet je nou echt zijn om het feestje mee te vieren? UIT072 heeft 8 tips voor 8 oktober  in Alkmaar:

1. De officiële 8 oktober festiviteiten

De 8 October Vereeniging Alkmaar zorgt voor het officiële programma. Denk aan:

Van 21.00 tot 02.00 uur is er bovendien het grote Ontzetfeest in Theater de Vest.

2. Stedelijk Museum gratis toegankelijk

Spaanse soldaat in Stedelijk Museum Alkmaar

Elk jaar is de Spaanse soldaat weer aanwezig met spannende verhalen….

Wil je echt wat leren van de geschiedenis van Alkmaar? Kom naar het Stedelijk Museum! In het museum is 8 oktober een vol programma, met de Spaanse soldaat, geuzenliederen van Vive les Gueux’, een voorproefje VR door Alkmaar in 1573 en natuurlijk de tentoonstelling ‘Victorie’. Nog leuker: gratis toegang van 11 tot 17 uur.

8 oktober   11:00 – 17:00   Stedelijk Museum Alkmaar

3. Alkmaars Ontzet op het Ritsevoort

Inmiddels een klassieker: de 7 en 8 oktober optredens op het Ritsevoort. Dit jaar nog iets groter dan voorgaande jaren: het gedeelte tussen Het Gulden Vlies en De Ritsz – de voormalige Vestibule – wordt overkapt (totaal: 774 vierkante meter). Op de brug tussen de Koorstraat en het Ritsevoort is een podium waar tijdens Alkmaar Ontzet artiesten zullen optreden.

7 en 8 oktober   hele avond   Ritsevoort

4. ONTZETtend Alkmaar (8 oktober-plein)

Ontzettend AlkmaarDe Paardenmarkt is dit jaar 3 dagen lang 8 oktober-plein. Er komen dj’s en Nederlandstalige artiesten en er is een kinderfeest en voetbaltoernooi. Op vrijdag start Ontzettend Alkmaar met de (naar eigen zeggen) grootste VrijMiBo van Alkmaar.

7, 8, 9 oktober   16:00 – 22:00   Paardenmarkt

De Brug Viert Ontzet5. De Brug Ontzet

Nieuw in Alkmaar dit jaar: met De Brug Ontzet wordt ook de Platte Stenenbrug betrokken bij het feest. Hiervoor wordt het uitgaansplein overdekt. Op vrijdag is het feest van 17:00 uur tot 23:30. Op zaterdag start het nog wat eerder: vanaf 15:30 uur tot 23:00 uur.

7 en 8 oktober   15:30 – 23:00   Platte Stenenbrug

6. NIGHT – Alkmaars Ontzet Special

Na een korte zomerstop is NIGHT helemaal terug in Alkmaar, met de toffe Alkmaars Ontzet Special in Fellini. Duik samen de GIFbooth in of trek een paar rollerskates aan en join de Rollerdisco! De rest blijft tot binnenkomst een GROTE verrassing, spannend!

7 en 8 oktober   23:00 – 4:00   Fellini

7. ONTZETtend Alkmaar Afterparty

Vrijdag 7 én zaterdag 8 oktober kun je tot kleine uurtjes doorfeesten tijdens de After Party van Ontzettend Alkmaar. En dat in een van de nieuwste kroegen van Alkmaar: de VictorBar! Zowel op vrijdag en zaterdag kun je losgaan op beats van dj Hugo Joss, Sweet Le Freak en Deejay Manie.

7 en 8 oktober   23:00 uur   VictorBar

8. My Baby

My BabyWil je het feestgedruis ontsnappen? Op 8 oktober komt My Baby naar Podium Victorie! Opzwepende ritmes en psychedelische klanken brengen je in een broeierige trance, tot je niets kunt dan dansen.

8 oktober   20:00 uur   Podium Victorie

Leuk? Like en deel met je vrienden: