We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Victorientje, wie kent dit momument in het Victoriepark niet? Ter ere van het 450-jarige jubileum wordt een uniek porseleinen beeldje uitgebracht, zodat Alkmaarders straks een eigen exemplaar in huis kunnen hebben. Het beeld is 26 cm hoog en je kunt er een waxinelichtje indoen.

Het Victoriemonument is een 19e-eeuws gedenkteken ter herinnering aan het Alkmaar Ontzet in 1573. Het beeld stelt de godin Victoria voor en wordt ook wel Alcmaria Victrix genoemd.

Het gedenkteken staat middenin van het Victoriepark en staat lokaal bekend als Victorientje. Het monument is in 1876 onthuld, op de derde eeuwdag van Alkmaar Ontzet, in aanwezigheid van koning Willem III, prins Alexander en prins Hendrik.

Het gedenkteken wordt nog altijd gezien als een belangrijk symbool van de stad Alkmaar en herinnert aan de overwinning op de Spanjaarden in 1573. Ter ere van het 450-jarige jubileum hebben Alkmaarders Mark Wittebrood en Mick Madder de handen ineengeslagen en hebben zij een unieke porseleinen beeldjes geproduceerd.

Victorienje beeldjeMark: “Ik loop iedere dag met mijn hond door het Victoriepark langs Victorientje. Ik vind het een bijzonder en prachtig beeld en loop al een paar jaar met het idee om dit beeld in het klein te laten maken voor de Alkmaarders. Dit jaar is het 450-jarige jubileum, dus dit leek mij het perfecte moment om van mijn droom werkelijkheid te maken.”

De beeldjes worden in september, voor Alkmaar Ontzet, geleverd in Alkmaar. Een Victorientje voor thuis kost € 29,95.

Verdere informatie is te vinden op victorientje.nl.